Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
El Ducato czyli jest puszka do zrobienia :-)
Autor Wiadomość
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-08-04, 21:45   

drFeelGood napisał/a:
- grubość przewodów 35 mm2 - ok? Powinny być w gumie czy plastiku?


Zależy od max przewidywanego obciążenia, 35 nie zaszkodzi ale jeśli największym obciążeniem będzie IPS-1400 to i 16mm2 wystarczy do połączenia aku.

drFeelGood napisał/a:
2) Cyrix ma być zamontowany obok akumulatora rozruchowego, do akumulatorów zabudowy jest ok 3,5 m


Cyrix może być zamontowany i koło rozruchu i koło zabudowy. Nie ma to znaczenia.

drFeelGood napisał/a:
- grubość przewodu 16 mm2 - ok?
- czy dawać bezpieczniki F5 i F6?
- jeśli dawać to o jakiej wartości ?
- jeśli dawać F5 to czy powinien być bliżej akumulatora rozruchowego czy zabudowy?


16mm2 jest ok. Bezpieczniki o wartości 150A, w zasadzie powinien być i przy jednym i przy drugim akumulatorze. Blisko akumulatora.

Bezpiecznik zawsze zabezpiecza przewód przed spaleniem. I musi być dobrany do przekroju i długości przewodu. Tak aby zwarcie na przewodzie przepaliło bezpiecznik a nie zagotowało przewód.
Tu mamy sytuację taką że zarówno jeden jak i drugi akumulator może wygenerować bardzo duży prąd, dlatego zabezpieczenie powinno być z obu stron na wypadek zwarcia do masy gdzieś pośrodku przewodu.

drFeelGood napisał/a:
3) Przetwornica, moc 1400w a w instrukcji podano, że 1mm2 na każde 100W
- więc grubość przewodu 16 mm2 powinno być ok?
- czy dawać F7, jeśli tak to jakiej wartości?


Z IPS-1400 wyciśniesz max 1000W, przewód 16mm2 nie zaszkodzi. Bezpiecznik również.

drFeelGood napisał/a:
4) Regulator MPPT połączony z panelem 360W, wg kwitów znamionowy prąd 30A
- grubość przewodu 6 mm2 - ok
- czy dawać bezpiecznik F4 jeśli tak to o jakiej wartości?
- co podłącza się pod złącze z ikoną żarówki?


Grubość przewodu ok, do tego bezpiecznik 50A.
Pod ikonę z żarówką powinno się podłączyć wszystkie odbiorniki z pominięciem przetwornic czy webasta.
To wyjście ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora.

Przetwornica oraz webasto mają swoje zabezpieczenia przed rozładowaniem a dodatkowo ich max prąd przekracza możliwości tracera więc podpinamy je bezpośrednio do aku.

drFeelGood napisał/a:
Skrzynka małych bezpieczników, wg dokumentacji sumaryczny max prąd to 100A, a max na pojedynczy bezpiecznik 30 A
- grubość przewodu 10 mm2 - ok?
- czy wartość bezpiecznika F8 to suma "małych" bezpieczników? Jeśli nie to ile mniej lub więcej A powinno być na F8?


10mm2 będzie ok, bezpiecznik przy akumulatorze dla takiego przewodu może być 70-100A chyba że skrzynka jest bardzo blisko akumulatora to można rozważyć rezygnację z F8.
Nie wiem co planujesz zasilać ale wątpię żeby w rzeczywistości był potrzebny większy jak 50A.

Jak wyżej pisałem, bezpiecznik zabezpiecza przewód przed przegrzaniem i w konsekwencji pożarem a nie urządzenia które są nim zasilane. Urządzenia powinny mieć swoje bezpieczniki zabudowane w środku, chroniące przed pożarem.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Nissan Interstar L3H3
Nazwa załogi: -MadMobile-
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 43/36
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2019-08-06, 03:46   

Trochę sobie ważą te akumulatory! :shock:

Panowie, a czy dało by się w opisywanym tu przypadku zastosować akumulatory LiFePO4 opisywane w tym wątku ?

Tu link do ali ze wspomnianym akumulatorem (niedostępny już, ale widać przedmiot)

Waga takiego jednego LiFePO4 10kg, a waga jednego użytego przez drFeelGood to 25,4kg. Czy podlnikowany przeze mnie LiFePO4 może być wpięty w taki układ?
_________________
Zbudowałem I Wypoczywam W Kamperze Klub :)
Tak powstawał mój kamperek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-08-06, 07:51   

Mavv napisał/a:
Czy podlnikowany przeze mnie LiFePO4 może być wpięty w taki układ?


Może być wpięty , ale jeśli będzie tylko 1szt to dobrał bym przewód od separatora tak aby ograniczyć prąd ładowania do dopuszczalnych przez producenta 50A.

Przy przewodzie separatora 16mm2 i długości 5-6m prąd jest ograniczony z lifepo4 do c/a 100A a to może być za dużo dla tego akumulatora.
Ostatnio zmieniony przez reaven22 2019-08-06, 10:12, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rviru 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Dołączył: 29 Cze 2019
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2019-08-06, 08:22   

Hmm, a czy w takim wypadku reaven22 warto od razu dać taki kabel który w przyszłości będzie w sam raz po LiFePO4 ? Czy wtedy takie kable nie będą dawały za słabego prądu do zwykłego kwasiaka ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Nissan Interstar L3H3
Nazwa załogi: -MadMobile-
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 43/36
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2019-08-06, 20:11   

reaven22 napisał/a:
Mavv napisał/a:
Czy podlnikowany przeze mnie LiFePO4 może być wpięty w taki układ?


Może być wpięty , ale jeśli będzie tylko 1szt to dobrał bym przewód od separatora tak aby ograniczyć prąd ładowania do dopuszczalnych przez producenta 50A.

Przy przewodzie separatora 16mm2 i długości 5-6m prąd jest ograniczony z lifepo4 do c/a 100A a to może być za dużo dla tego akumulatora.


Ewentualnie 200Ah LiFePO4 z prądem ładowania 100A :)
200Ah
_________________
Zbudowałem I Wypoczywam W Kamperze Klub :)
Tak powstawał mój kamperek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
drFeelGood 
zaawansowany

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 9/7
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-08-07, 20:41   

Panel zamontowany, zaczynam ogarniać instalację.
Czy przewody od panela puszczać w osobnych peszelach czy w jednym można?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-08-07, 20:52   

W panelu masz 30v , możesz puszczać instalacje razem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
drFeelGood 
zaawansowany

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 9/7
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-08-07, 20:56   

Dzięki reaven22, za całokształt podpowiedzi z tematu elektryka piwko leci :ok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
drFeelGood 
zaawansowany

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 9/7
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-08-09, 22:28   

Elektrownia przetestowana



Założona podłoga w bagażniku

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 167/45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-08-09, 22:53   

Rozumiem , że dolne szafki kuchni to też makieta , tyle że z płyty wiórowej... ;)
Rozważ zabudowę ze sklejki z lekkiego drzewa. Wyjdzie na dobre i lżejsze.
Powodzenia :spoko
_________________
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
drFeelGood 
zaawansowany

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 9/7
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-08-09, 23:04   

Dzięki, kuchnia to prowizorka zrobiona z odpadów na wyjazd majówkowy :szeroki_usmiech . Kasa i waga ostatecznie zdecydują z czego powstanie te kilka szafek
Ostatnio zmieniony przez drFeelGood 2019-08-11, 21:39, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Nissan Interstar L3H3
Nazwa załogi: -MadMobile-
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 43/36
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2019-08-09, 23:20   

Czy u Ciebie wymiary między łóżkami, sufitem, podłogą itp są podobne, jak na załączonym rysunku?

67614753_419428088915976_754790478787903488_n.png
Wymiary H3
Plik ściągnięto 3 raz(y) 201,26 KB

_________________
Zbudowałem I Wypoczywam W Kamperze Klub :)
Tak powstawał mój kamperek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KASZUB 
weteran


Twój sprzęt: Home made master by KASZUB
Nazwa załogi: Piotr i Aleksandra i psy Lolek i Lola. :)
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2014
Piwa: 42/59
Skąd: Celbowo koło Pucka
Wysłany: 2019-08-10, 05:44   

drFeelGood, szafkę u gory na wejściu zrób sobie krótsza. Będziesz zaliczał narożnik głową kilka razy dziennie. Wiem z autopsji.
_________________
Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
drFeelGood 
zaawansowany

Twój sprzęt: El Ducato L3H3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Lip 2018
Piwa: 9/7
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-08-10, 07:53   

Mavv

Mavv napisał/a:


Ten pomysł mi się bardzo podoba :) Możesz mi zdrzadzić, jakie są następujące wymiary:
1. szerokość oby łóżek (od ściany do ściany)
2. wysokość dolnego od podłogi do materaca
3. odległość od materaca dolnego łóżka do dołu górnego
4. odległość od materaca górnego łóżka do sufitu?

Wiem, że jeszcze nie masz materacy, ale przyjmij jakąś grubość, którą masz w obecnym kamperze.


Wymiary:

1) Długość łóżka dolnego na wysokości ramy - 183 cm
2) Długość łóżka dolnego na górnej płaszczyźnie materaca - 195 cm
3) Długość łóżka górnego na wysokości ramy - 173 cm
4) Długość łóżka górnego na górnej płaszczyźnie materaca - 180 cm
5) Szerokość łóżka dolnego - 140 cm górne trochę węższe

Odległości:

Sufit:
1) 65 cm
2) 3 cm rama górnego łóżka
3) 71 cm
4) 3 cm rama dolnego łóżka
5) 74 cm
Oryginalna podłoga

Żeby było czytelniej nie podawałem grubości materaca. Mam materace Malfors z Ikei 12 cm gruby, podcięte na krótszych końcach do różnicy długości między ramą a wnęką.

Mam nadzieję, że jasno opisałem :-)



KASZUB napisał/a:
drFeelGood, szafkę u gory na wejściu zrób sobie krótsza. Będziesz zaliczał narożnik głową kilka razy dziennie. Wiem z autopsji.


Obawiałem się tego dlatego zrobiłem makietę i jest ok. Szafka nie wchodzi w światło przejścia wyznaczonego przez otwarte drzwi. Poza tym nad kuchnią chcę zamontować namiastkę kuchennego okapu :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KASZUB 
weteran


Twój sprzęt: Home made master by KASZUB
Nazwa załogi: Piotr i Aleksandra i psy Lolek i Lola. :)
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2014
Piwa: 42/59
Skąd: Celbowo koło Pucka
Wysłany: 2019-08-10, 07:57   

Wiem, że nie wchodzi ale mimo to łatwo przywalic. Miałem tak poprzednio i teraz niby są małe drzwi i nie powinno się tak dziać a jednak... Jeśli zdecyduje się na zmianę mebli to napewno będzie głębiej niż dolna szafka o jakieś 20cm.
_________________
Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***