łóżko pietrowe Mercedes Sprinter |
Autor |
Wiadomość |
mus
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: sprinter 4x4
|
Wysłany: 2018-09-09, 21:25 łóżko pietrowe Mercedes Sprinter
|
|
|
witam wszystkich.
Kupiłem spintera blaszaka 6m ze średnim dachem ( wysokość od blachy do blachu ok 197cm).
Kupując to auto zakładaliśmy że z tyłu po wykoaniu poszeżeń upchniemy łóżko piętrowe.
Górne podwójne miało by mieć ok 195 cm i 145 szerokie. Poniżej pojedyńcze dla dziecka krótsze.
W firmie której zamierzamy powierzyć auto do zabudowy odradzają takie rozwiązanie . Twierdzą że w latem w ciepłych krajach będzie nam wszystkim gorąco i duszno nawet przy otwartym oknie dachowym i bocznym.
Ma też być ciasno.
Dodam że przez ostatnie 2 lata podróżowalismy w trójkę mercedesem Vito i nawet podczas tegorocznych upalnych wakacji na południu Europy przez prawie 3 tygodnie daliśmy radę.
Proszę o opinię uzytkowników jak to wygląda w praktyce.
Kupując auto do zabudowy chcielismy mieć na gotowo 3 łóżka.
Żadko śpimy więcej niż jedną noc w jednym miejscu. Z kolei jak jesteśmy dłużej w jednym miejscu to często kładziemy się i wstajemy o różnych godzinach wiec wolelibyśmy przednią część kampera zachować do dyspozycji.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2018-09-10, 10:53
|
|
|
I słusznie - to Wy będziecie mieszkać i korzystać. I bazujecie na swoich doświadczeniach. Więc jeszcze tylko kilka różnych opinii trzeba zebrać i już można podejmować niełatwą decyzję. ;) |
|
|
|
 |
przemek.jedryczko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-09-25, 15:27
|
|
|
Witam, używam Fiata Ducato 2007 H2L3. Mam piętrowe podwójne łóżka. Jedno dolne (nie widać na zdjęciu, zamiast niego jest motor) ma wymiar 130x190, górne (widać na zdjęciu) 130x180. Górne łóżko ma regulację wysokości. Nadwozie nie jest poszerzane.
W kamperze na wakacjach przy upalnej pogodzie da się żyć (głównie spanie). Większość czasu przebywa się na zewnątrz.
Na dolnym łóżku w ostatnie wakacje w Chorwacji spałem ja z 18 letnim synem (wzrost 195), na górnym żona z 25 letnią córką.
Dobrym rozwiązaniem w moim Fiacie jest rozprowadzona z webasto wentylacja która działa czasami także w nocy.
https://1drv.ms/u/s!Auz3piNehk45n19_dCIIdayWkAYN |
|
|
|
 |
chokai
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-09-26, 00:21
|
|
|
przemek.jedryczko napisał/a: | używam Fiata Ducato 2007 H2L3. Mam piętrowe podwójne łóżka. Jedno dolne (nie widać na zdjęciu, zamiast niego jest motor) ma wymiar 130x190, górne (widać na zdjęciu) 130x180 |
Te 190 i 180cm to wychodzi pomiędzy blachami czy tym czym masz obite ściany ?
Czy oprócz Ducato jakieś inne blaszaki też są takie szerokie ?
Pytam, bo zafiksowany byłem na VW LT , ale tam z tego co pamiętam to nie daje się takich szerokości uzyskać... i teraz zastanawiam się czy nie zmienić bazy. |
|
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2018-09-26, 09:40 Re: łóżko pietrowe Mercedes Sprinter
|
|
|
mus napisał/a: | witam wszystkich.
Kupiłem spintera blaszaka 6m ze średnim dachem ( wysokość od blachy do blachu ok 197cm).
Kupując to auto zakładaliśmy że z tyłu po wykoaniu poszeżeń upchniemy łóżko piętrowe.
Górne podwójne miało by mieć ok 195 cm i 145 szerokie. Poniżej pojedyńcze dla dziecka krótsze.
W firmie której zamierzamy powierzyć auto do zabudowy odradzają takie rozwiązanie . Twierdzą że w latem w ciepłych krajach będzie nam wszystkim gorąco i duszno nawet przy otwartym oknie dachowym i bocznym.
Ma też być ciasno.
Dodam że przez ostatnie 2 lata podróżowalismy w trójkę mercedesem Vito i nawet podczas tegorocznych upalnych wakacji na południu Europy przez prawie 3 tygodnie daliśmy radę.
Proszę o opinię uzytkowników jak to wygląda w praktyce.
Kupując auto do zabudowy chcielismy mieć na gotowo 3 łóżka.
Żadko śpimy więcej niż jedną noc w jednym miejscu. Z kolei jak jesteśmy dłużej w jednym miejscu to często kładziemy się i wstajemy o różnych godzinach wiec wolelibyśmy przednią część kampera zachować do dyspozycji.
pozdrawiam |
w Moim wątku budowy Panzerkamper możesz sobie coś podpatrzeć, poszerzacze też można wyprodukować
t_front_444.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 146 raz(y) 60,22 KB |
|
|
|
|
 |
mus
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: sprinter 4x4
|
Wysłany: 2018-09-26, 09:53
|
|
|
chokai napisał/a: | przemek.jedryczko napisał/a: | używam Fiata Ducato 2007 H2L3. Mam piętrowe podwójne łóżka. Jedno dolne (nie widać na zdjęciu, zamiast niego jest motor) ma wymiar 130x190, górne (widać na zdjęciu) 130x180 |
Te 190 i 180cm to wychodzi pomiędzy blachami czy tym czym masz obite ściany ?
Czy oprócz Ducato jakieś inne blaszaki też są takie szerokie ?
Pytam, bo zafiksowany byłem na VW LT , ale tam z tego co pamiętam to nie daje się takich szerokości uzyskać... i teraz zastanawiam się czy nie zmienić bazy. |
VW LT i MB Sprinter to to samo można zrobić wypustki na łózko tak jak kolega wrzucił fotke |
|
|
|
|
 |
chokai
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-09-26, 21:32 Re: łóżko pietrowe Mercedes Sprinter
|
|
|
Darek Szczecin napisał/a: |
w Moim wątku budowy Panzerkamper możesz sobie coś podpatrzeć, poszerzacze też można wyprodukować |
Co do poszerzeń to nie jestem do końca przekonany, ale ten militarny kamper wygląda kapitalnie. Na pewno poczytam. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2018-10-02, 21:30
|
|
|
197 od blachy do blachy ... nierealna wysokość.
Od podłogi tracisz 2na przetłoczenia + izolacja + sklejka + coś jeszcze...
Od góry pamiętaj że masz ramę dachu - to profil grubości ponad 5cm.
Wszyscy też wykorzystują ten dystans jako przestrzeń do izolacji. A izolacja być musi i to w miarę dobra bo inaczej faktycznie się usmażysz/upieczesz...
Górne łóżko nie może być pod samym dachem. Ja realizowałem swoje na wysokości 120cm od podłogi i nie było specjalnie ani nam na dole ani dzieciom u góry a jeszcze usiąść się dało w miarę normalnie na górnym .
Darek - jak szerokie jest twoje łóżko po poszerzeniach ?
POszerzenia ... SPrinter na podłodze ma 174cm a na wysokości 120cm od podłogi już tylko 154 cm - dystans liczony od profilu do profilu. Chcąc zrealizowac łóżko 190cm - daje ci ponad 20cm na stronę - dużo.
Prawie jak wloty powietrza do silników Panavia Tornado |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|