|
|
Problem z Elektryką CBE PC100 |
Autor |
Wiadomość |
thomas1884
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-03-22, 09:47 Problem z Elektryką CBE PC100
|
|
|
Witam
Jestem w trakcie budowy kampera i nadszedł mały problem na który w tej chwili nie mam rozwiązania. Postaram się w miarę sensownie wytłumaczyć.
Panel sterowania CBE PC 100.
Podłączyłem całość zgodnie ze schematem jednak nie działa mi wszystko jak powinno.
Doprowadziłem sygnał z silnika +13.3V kiedy silnik pracuje. Baterie podpięte. Przewody minusowe na masie. Generalnie wg mnie wszystko podpiete jak trzeba. Co się dzieje..
Jak włączę silnik, schodek automatycznie się chowa, czyli wygnał z out d+ wychodzi. Zapala się dioda G na panelu kontrolnym czyli jest ładowanie z alternatora. Ale... jak mierze akumulator z zabudowy to mam 12,7V czyli wg mnie ładowania nie ma. Co jest dziwne, kiedy schodek jest schowany i włączę silnik to nic się już nie dzieje. Tzn dioda na panelu, że jest ładowanie z silnika nie włącza się w ogóle. Mierze akumulator to to samo 12,7. Ładowarka działa. Kiedy podłącze 230V zapala się dioda że jest napięcie z sieci. Ładowarka odpala i po pomiarach widzę, że akumulator jest ładowany. Nie mam już pomysłu co źle zrobiłem, że nie chce ładować z alternatora.
Mam nadzieję, że chociaż cześć z was zrozumiała co chciałem napisać. hehe
Z góry dziękuję za sugestie i pomoc.
Pzodrawiam |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-03-22, 10:00 Re: Problem z Elektryką CBE PC100
|
|
|
thomas1884 napisał/a: | ...
czyli wygnał z out d+ wychodzi.
... jak mierze akumulator z zabudowy to mam 12,7V czyli wg mnie ładowania nie ma.
...
|
Hej, witaj na forumie.
Nie bardzo rozumiem pierwszy cytat, możesz to wyprostować na nasz język?
.
Wg mnie objawy nie są nieprawidłowe. Alternator w pierwszej kolejności ładuje akumulator rozruchowy, gdy ten osiągnie full, wówczas nadwyżka kierowana jest na akumulator pokładowy. To są priorytety ustalone i realizowane przez e-blok.
Zrób eksperyment, podłącz na noc prostownik pod aku rozruchowy i zostaw włączoną instalację w zabudowie. Nazajutrz zmierz napięcia na obydwu i zobaczymy czy jest po mojemu czy jednak nie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2020-03-22, 16:10
|
|
|
Sprawdź czy nie przepala bezpiecznika, jak ci chowa stopień ze sygnału d+,u mnie tak było
Mozę masz spalony bezpiecznik 3A sprawdź
Ewentualnie masz źle podłączony przekaźnik na sterowaniu stopniem |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już nie Karman Gipsy na T4 - "Cygan"
Nazwa załogi: Kat&Fun czyli Kasia i Funio
|
Wysłany: 2020-03-22, 18:37
|
|
|
Może to nie jest istotne w Twoim przypadku, w moim poprzednim samochodzie (VW T4) po odpaleniu samochodu na wolnym biegu, bez gazu alternator w ogóle nie ładował i paliła się kontrolka ładowania. Dopiero po lekkim dodaniu gazu alternator zaczynał ładować i lampka gasła. Tak był ustawiony energoblok, podobno dlatego, żeby nie było dużego prądu na wolnych obrotach w przypadku podłączenia dużego obciążenia np lodówki.
Sposób Socala jest chyba najprostszy... Pod warunkiem, że masz podobne akumulatory życiowy i rozruchowy (rodzaj, pojemność i wiek). |
_________________ Jeżeli osiągnięcie czegoś wymaga czasu nie rezygnuj, czas i tak płynie. |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2020-03-22, 22:53
|
|
|
Jakie masz napięcie, po odpaleniu auta na złączu +B1 i +B2 mierzone z masą złącza -B1?
Altek zaczyna ładować pokładowy, po przekroczeniu 13.3V na akumulatorze rozruchowym.
Screenshot_20200322-225436_Opera.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 426,42 KB |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|