Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
metamorfoza Dukaciaka
Autor Wiadomość
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-03-27, 23:10   

Dawno nic nie zamieszczałem dlatego poniżej krótka fotorelacja z przebiegu prac:

IMG_3572.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 71,04 KB

IMG_3575.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 100,82 KB

IMG_3596.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 78,06 KB

IMG_3598.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 82,7 KB

IMG_3600.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 94,37 KB

IMG_3601.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 94,52 KB

IMG_3604.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 116,88 KB

IMG_3605.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 117,14 KB

IMG_3612.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 93,21 KB

IMG_3614.jpg
Plik ściągnięto 1194 raz(y) 97,26 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-03-27, 23:15   

Niestety co jakiś czas podczas budowy zaskakują mnie jakieś kwiatki, wczoraj trochę padało a że mam świeżo wstawione okno dachowe oraz okno boczne postanowiłem przyjrzeć się dokładnie czy coś tam przypadkiem nie cieknie.
Okna są szczelne ale zauważyłem wilgoć na ścianie bocznej - szybki werdykt leci przez śrubę od szyny drzwi bocznych. Fart że to zauważyłem bo za wykładanie alufoxem i sklejką się biorę.

IMG_3609.jpg
Plik ściągnięto 1187 raz(y) 70,33 KB

IMG_3610.jpg
Plik ściągnięto 1187 raz(y) 61,48 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tom-cio 
weteran


Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sty 2014
Piwa: 50/134
Skąd: Bytom

Wysłany: 2019-03-28, 17:05   

Nie wiem jak u Was w nowej budzie ale u mnie w ducato II czesto pada wozek srodkowy, a zeby sie do niego dostac i wyjac z szyny na zewnatrz trzeba demontowac zaslepke na szynie. I warto zostawic do tej sruby dostęp
_________________
moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-03-28, 23:24   

Potrzebuje porady w temacie solarów, nie ukrywam że jest to temat na którym się nie znam- jakiś czas temu założyłem że posłużę się wersją na gotowo od Świstaka - genialnie opisane wiec tylko składać.

Aktualnie są dostępne jakieś tam promocje urodzinowe na Aliexpresie wiec postanowiłem że skorzystam i zamówię sobie graty.

Na pierwszy ogień poszedł regulator tracer: Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego model 4210A nie będzie działał poprawnie w instalacji? Normalnie bym zamówił tego polecanego 4215BN tyle że u Chińczyka prawie nikt go nie kupuje. 95% zakupów to ten niepolecany.

Screenshot 2019-03-28 23-00-45.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 97,1 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miklo75 
zaawansowany

Twój sprzęt: Tabbert na MB
Dołączył: 09 Sty 2012
Piwa: 3/26
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-03-29, 11:13   

Tu chyba masz odpowiedź:
https://www.camperteam.pl...olary&start=105
Kolega Xbartman:
"Tu chodzi tylko o to, że 4210A ma wspólny + (plus) i nie nadaje się do wykorzystania jako energoblok. Natomiast jeśli podłączysz tylko panele i akumulator (bez odbiorników) będzie pracował właściwie. Dotyczy to głównie samochodów budowanych na blaszakach gdzie mamy wspólną masę. W innych przypadkach czyli w domu, na łódce czy w kamperze z energoblokiem można go z powodzeniem wykorzystać. "
Ale oczywiście dla mnie to ciemna magia.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-03-29, 18:47   

miklo75 napisał/a:

Ale oczywiście dla mnie to ciemna magia.


Dla mnie też... :haha:

Mam zamiar na dachu zamontować jakiś pojedynczy solar 280W - mam 3 okna wiec wiec więcej nie wejdzie, teoretycznie to powinienem kupić regulator 30A ale czy w praktyce nie starczy 20A?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 64/4
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-29, 19:30   

necvip napisał/a:
...powinienem kupić regulator 30A ale czy w praktyce nie starczy 20A?


Zakładając, że w przeciętnych warunkach nigdy 280 W nie będzie to 20A starczy. Mam 2 solary
288 W (razem) i przez dwa sezony miałem regulator Schaudt 18A. Nic się złego nie działo.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
m4in77 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Jumper L4h2 2015
Dołączył: 14 Mar 2017
Piwa: 1/7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-04-01, 12:01   

Możesz z powodzeniem zakupić ten "niepolecany" - mam właśnie taki.
Faktycznie może pojawić się problem ze wspólna masą. Ale wystarczy zrobić instalację do zasilania urządzeń z regulatora oddzielnie bez wspólnej masy samochodu. Mam tak zrobione i nic złego się nie dzieje. Już ktoś o tym pisał o ile dobrze pamiętam .....
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-04-01, 15:24   

m4in77 napisał/a:
Możesz z powodzeniem zakupić ten "niepolecany" - mam właśnie taki.
Faktycznie może pojawić się problem ze wspólna masą. Ale wystarczy zrobić instalację do zasilania urządzeń z regulatora oddzielnie bez wspólnej masy samochodu.


Mój mózg próbuje to jakoś ogarnąć... zadam może głupie pytanie - ale czy to dotyczy tylko urządzeń 12V które są podłączane do wyjścia regulatora (akurat w mojej instalacji nic nie łączy się z masą samochodu), czy to też dotyczy wyjścia od regulatora do akumulatora nadwoziowego bo ten dalej łącząc sie z aku rozruchowym łapie już masę samochodu???
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 57/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-04-02, 12:36   

necvip napisał/a:
(akurat w mojej instalacji nic nie łączy się z masą samochodu), czy to też dotyczy wyjścia od regulatora do akumulatora nadwoziowego bo ten dalej łącząc sie z aku rozruchowym łapie już masę samochodu???


-Wszystkie odbiorniki powinny mieć masę puszczoną z regulatora. Tylko tak zadziała zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem.

-Masa akumulatora zabudowy może być połączona z nadwoziem i z masą rozruchowego.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
decumanus 
zaawansowany


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Kwi 2017
Piwa: 17/8
Skąd: Drammen
Wysłany: 2019-04-02, 22:19   

reaven22 napisał/a:
necvip napisał/a:
(akurat w mojej instalacji nic nie łączy się z masą samochodu), czy to też dotyczy wyjścia od regulatora do akumulatora nadwoziowego bo ten dalej łącząc sie z aku rozruchowym łapie już masę samochodu???


-Wszystkie odbiorniki powinny mieć masę puszczoną z regulatora. Tylko tak zadziała zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem.

-Masa akumulatora zabudowy może być połączona z nadwoziem i z masą rozruchowego.


Skoro tak mówisz to na pewno masz rację 😉
Ja mam instalację dwu żyłową i przeżyłem chwile grozy kiedy odłączyłem minusowa klemę od aku zabudowy ....A ŚWIATŁO NIE ZGASŁO!!!

Siedziałem tak z rozdziawioną buzią i zjeżonym włosem czując jak odpływa ze mnie wszelka pewność siebie w zakresie elektryki (pewność dopiero kielkujaca nieśmiało po podłączeniu kilku kabelków) kiedy usłyszałem ciche cykniecie.
5 minut później już miałem teorię a kolejne 5 pewność. Otóż chwilę wcześniej ładowalem prostownikiem akumulator zabudowy i separator połączył plus z aku samochodu. Ale przecież miałem dwu żyłową!!?? Jednak okazuje się, że truma przez komin przykręcony do blachy ciągnie minus z aku samochodu... dodam jeszcze ze kabel minusowy z aku samochodu i kabel minusowy do panela bezpieczników były razem zamocowane do tej odpietej klemy... musiałem sobie to narysować żeby zrozumiec🤣
R
_________________
tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
m4in77 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Jumper L4h2 2015
Dołączył: 14 Mar 2017
Piwa: 1/7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-04-03, 08:55   

Tak jak pisze reaven22, masa z regulatora do wszystkich odbiorników i będzie dobrze. Też ma taki sam regulator jak ja więc wie co pisze. Jeżeli działa przynajmniej w dwóch przypadkach to będzie dobrze ;) :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-04-03, 13:47   

Przypadek decumanusa nie powinien u mnie się zdarzyć choć.... jest jedno urządzenie co na mój prosty chłopski rozum może przepuszczać masę a mianowicie chińskie webasto powietrzne.



Planując zabudowę wymyśliłem sobie że zrobię dokładnie tak jak w poradniku- świstaka gotowa instalacja krok po kroku. Mój umysł to jakoś ogarną i nie miałem żadnych pytań.

Teraz gdy muszę już zakupić zabawki do mojej elektrowni ale przed zakupem jeszcze trochę poczytałem to już mam mętlik w głowie...


Bardzo proszę o poradę co powinienem kupić - moja wiedza opiera się na tym, co w ciągu ostatnich 6mc przeczytałem głownie na forach wiec czym wiecej czytasz tym bardziej głupi jesteś... :gwm

Akumulator : https://allegro.pl/oferta/akumulator-200ah-12v-1300a-akumulatory-dublet-7701320143


separator
: https://allegro.pl/oferta/victron-energy-cyrix-ct-12-24-120-izolator-baterii-7133989357


Solary: bedzie około 300W - plan był 1 sztuka 280W na ramie np. taki:


https://allegro.pl/oferta/sideon-panel-fotowoltaiczny-pv-maysun-solar-280w-7669915752

A może jednak panele elastyczne?


Regulator 30A tracer :

https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-tracer-3210an-30a-12-24v-7901940703

Przetwornica: tu największy dylemat :
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-power-sinus-volt-3000w-12v-230v-ups-7891100335

Na 230v - u mnie będzie pracowało jedno urządzenie - mała lodówka kompresorowa, może coś okazjonalnie innego.

Powyższa przetwornica jest idealna gdyby nie to że: cena zabija :stop:
oraz czytam jak ludziska psioczą na ten sprzęt bo się psuje to już sam nie wiem.

Gdy kupię inną tańszą z sinusem, nie będę miał ładowarki aku po podłączeniu do słupka - zupełnie nie mam pojęcia jak to rozwiązać żeby to działało jakoś automatycznie. Nie mają też funkcji oszczędzania energii podczas spoczynku.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 57/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-04-03, 15:07   

Pod samą lodówkę + odbiorniki typu < 400W wystarczy taka
https://www.polskieprzetw...products_id/128

Ja mam nieco większą. Ogarnia klimę, suszarkę do włosów 800W, spieniacz 600W. Więcej mocy nie potrzebuję.
https://www.polskieprzetw.../products_id/42

Do tego ładowarka jeśli chcesz doładowywać ze słupka
https://www.polskieprzetw...products_id/162


Separator - ok,

Panele elastyczne będą droższe ale sporo lżejsze. Jak masz miejsce i budżet na elastyczne to zakładaj takowe.


Dla paneli 270-300W wystarczy taki regulator
https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-tracer-150v-pv-amorficzne-6244326270
Panel leżący poziomo i tak nie uzyska nigdy pełnej mocy.

odpadnie problem webasta z masą na obudowie.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-04-03, 20:23   

reaven22 dziękuje za pomoc - piwko leci :pifko

próbuje sobie jeszcze w głowie poukładać kwestie podpięcia auta do słupka, czy to tak ma wyglądać że prąd płynie od gniazda biorczego poprzez różnicówkę do przytoczonej ładowarki , dalej na aku -> przetwornica-> gniazdka 230V w kamperze ?

Jakoś mi to słabo pasuje na mój laicki rozum przeskakiwanie z 230v na 12v i znów na 230V.

Czy może powinno to wyglądać tak że ładowarka ładuje aku ale dodatkowo jakimś przełącznikiem przestawiam obieg na gniazdka 230V w kamperze jednocześnie odcinając przetwornice?

Pytanie do znawców - czy ja dobrze kombinuje czy też jest inny patent? [/list]
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***