Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
metamorfoza Dukaciaka
Autor Wiadomość
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-04-03, 20:39   

Zależy po co 230 w Twoim kamperze. Jak do lodówki i czegoś niewielkiego to nie widzę powodów aby komplikować układ dodatkowymi przełącznikami.

Z panelem 280w i tak pewnie nigdy nie podepniesz sie pod słupek.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jabolkg 
początkujący forumowicz

Dołączył: 06 Mar 2019
Skąd: Kamienna Góra
Wysłany: 2019-04-04, 09:15   

W zasadzie niewiele inwestując można zastosować przełącznik automatyczny i wtedy unikamy "przetwarzania" 230V na 230V ;)

http://www.c-system.com.p...ryczna_kampera/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-04-04, 15:16   

Masz na myśli automatyczny przełacznik faz ?? Bo to chyba nie za bardzo zadziała w momencie jak w słupku będzie odwrotnie faza podłączona
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 102/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-04-04, 18:53   

jabolkg napisał/a:
Bo to chyba nie za bardzo zadziała w momencie jak w słupku będzie odwrotnie faza podłączona
Zadziała -
Wystarczy taki jak poniżej na foto stycznik , prawdo podobnie coś takiego siedzi w tym z linku wstawionym przez jabolkb

stycznik 2nc + 2no.jpg
Plik ściągnięto 1488 raz(y) 4,99 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KACPERKI 2 
stary wyga
Dawniej nick: Agat ;-)


Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Lut 2016
Piwa: 55/52
Skąd: z nad morza ;-)
Wysłany: 2019-04-04, 19:06   

Ja też mam na styczniku już w drugim aucie i działa bezproblemowo. Nie ma zagrożenia dla urządzeń czy przetwornicy. Podłączam słupek przy pracujących urządzeniach i przetwornicy i nic nigdy się nie stało. Podobnie z odłączaniem słupka.

Koszt kilkadziesiąt złotych.
_________________
Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Nissan Interstar L3H3
Nazwa załogi: -MadMobile-
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 43/36
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2019-04-04, 22:30   

Agat napisał/a:
Ja też mam na styczniku już w drugim aucie i działa bezproblemowo. Nie ma zagrożenia dla urządzeń czy przetwornicy. Podłączam słupek przy pracujących urządzeniach i przetwornicy i nic nigdy się nie stało. Podobnie z odłączaniem słupka.

Koszt kilkadziesiąt złotych.


Również mam na przekaźniku. Przetwornica idzie przez styki NC, a zasilanie ze słupka przez NO. Z chwilą podłaczenia do słupka przekaźnik dostaje napięcie i przełącza odbiorniki w kamperze z przetwornicy na słupek. Cewka przekaźnika oczywiście zasilana 230VAC.
_________________
Zbudowałem I Wypoczywam W Kamperze Klub :)
Tak powstawał mój kamperek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-04-05, 08:44   

Możecie napisać co kupić by działało tak jak opisujecie, bo to raczej coś innego niż linkowany przełącznik automatyczny ?
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 102/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-04-05, 09:20   

wlodo napisał/a:
bo to raczej coś innego niż linkowany przełącznik automatyczny ?

To jest to samo , tylko w tym z linku masz to wewnątrz obudowy połączone a w styczniku trzeba połączyć samemu odpowiednio ,
Prykladowy stycznik modułowy 2NC + 2NO pewnie są inne tańsze
Przykład połączenia :
A1 łączysz z 1 = jedna żyła ze słupka
A2 łączysz z 3 = druga żyła ze słupka
5 wejście z przetwornicy 1 żyła
7 wejście z przetwornicy 2 żyła
2 łączysz z 6 = wyjście jednej żyły na zabudowę
4 łączysz z 8 = wyjście drugiej żyły na zabudowę
W ten sposób masz automatyczne przełączanie po podpięciu do słupka :spoko

stycznik_2nc__2no_158.jpg
Plik ściągnięto 1333 raz(y) 4,99 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-04-05, 14:29   

Dzięki za pomoc, wszystko jasne na ten moment, w weekend zrobię zakupy.

Międzyczasie klamot dostał oświetlenie zewnętrzne (zresztą okna w drzwiach też się dorobił):

IMG_3666.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 351,14 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-04-05, 20:10   

amples, :pifko za konkretną radę, dzięki takim odpowiedzią łatwiej budować, dzięki.
Tyle, że schemat i Twój opis nie jest do linkowanego przez ciebie, bo on ma mniej gniazd połączeniowych, chyba, że się da.
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
adaml61 
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Adam i Stasia
Dołączył: 06 Sty 2017
Piwa: 33/19
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: 2019-04-06, 08:56   

Tego trackera 4210A można założyć , z tym że styki obciążenia wykorzystujemy jako sterowanie przekażnika , mam tak zrobione , regulator rozłącza przekażnik , koszt +30 zł .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 102/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-04-06, 09:25   

wlodo napisał/a:
Tyle, że schemat i Twój opis nie jest do linkowanego przez ciebie, bo on ma mniej gniazd połączeniowych, chyba, że się da.

Ten z linku ma tyle samo wejść , tylko inaczej opisane-ponumerowane ,
ale zasada ta sama ,

stycznik.jpg
Plik ściągnięto 1190 raz(y) 3,29 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/68
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-04-06, 12:18   

amples napisał/a:
wlodo napisał/a:
Tyle, że schemat i Twój opis nie jest do linkowanego przez ciebie, bo on ma mniej gniazd połączeniowych, chyba, że się da.

Ten z linku ma tyle samo wejść , tylko inaczej opisane-ponumerowane ,
ale zasada ta sama ,


dla tych co z drutami na bakier: rysunek poniżej.
narysowane na przekaźniku ze stykami przełączającymi, ja wolałbym na takim,
gdyż ewentualne zawieszenie styków nie robi bałaganu.
można też rozważyć dodatkowy styk normalnie zamknięty, który po podłączeniu się
do zasilania wyłączy nam przetwornicę, oczywiście o ile nie mamy systemu
skonfigurowanego tak, że po podłączeniu do prądu nadal coś zasilamy z przetwornicy [p.3]!
Możemy mieć trzy rodzaje gniazd/odbiorników 230V:
1. te zasilane z przetwornicy, a jak jest prąd przełączające się na słupek
(pobieramy prąd z wyjścia przekaźnika przełączającego)
2. te zasilane tylko ze słupka (np klima jak mamy tylko małą przetwornicę)
(pobieramy prąd bezpośrednio z podejścia od słupka)
3. tylko te zasilane z przetwornicy (choć nie wiem czemu miałoby to służyć, chyba stabilności?)
(pobieramy prąd bezpośrednio za przetwornicą)

przelSlupekPrzetworn.jpg
Plik ściągnięto 1153 raz(y) 55,03 KB

_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-07-25, 14:13   

Dawno nie pokazywałem przebiegu moich prac gdyż jakoś ciągle na wszystko brakuje czasu.
Niestety przekłada się to na moje tempo budowy gdyż nie zawsze chce mi się wieczorami nad nim pracować ale za to w weekendy działam ostro.
Muszę przyznać że zdrowo przeliczyłem się z czasem jaki będę musiał wsadzić w ten projekt. Byłem pewien że zdążę spokojnie na urlop, teraz już wiem że to były tylko marzenia a realny czas oddania auta to pewnie wiosna 2020r.
Niestety z kasą też się przeliczyłem, niezła skarbonka ;)
Dlatego to co się da robię samemu, jak mi fachowiec wycenił naprawę lakierniczą - to się zaraz sam za to zabrałem.

Poniżej kilka zdjęć z przebiegu moich prac:

IMG_3727.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 77,31 KB

IMG_3728.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 88,77 KB

IMG_3731.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 84,06 KB

IMG_3740.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 58,81 KB

IMG_3797.jpg
w sumie to nie wiem po co się pieprzyłem z obudowaniem tego nadkola
Plik ściągnięto 729 raz(y) 107,67 KB

IMG_3929.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 74,54 KB

IMG_3963.jpg
przetapicerowałem boczki - całkiem ładnie wyszły
Plik ściągnięto 729 raz(y) 69,09 KB

IMG_4040.jpg
pod tą listwą to masakra, jest co naprawiać
Plik ściągnięto 729 raz(y) 68,17 KB

IMG_4041.jpg
Plik ściągnięto 729 raz(y) 62,48 KB

IMG_4050.jpg
efekt jak na malowanie ogrodowe wyszedł naprawdę spoko
Plik ściągnięto 729 raz(y) 60,67 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
necvip 
trochę już popisał


Twój sprzęt: Ducato 2,3 blaszak
Dołączył: 25 Lip 2018
Piwa: 7/1
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2019-07-25, 14:18   

i ciąg dalszy zdjęć:

IMG_4104.jpg
brązowa wykładzina to wnętrze szafek
Plik ściągnięto 715 raz(y) 77,96 KB

IMG_4212.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 82,66 KB

IMG_4215.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 75,21 KB

IMG_4216.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 54,98 KB

IMG_4217.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 57,42 KB

IMG_4222.jpg
pod tym zadaszeniem kamera cofania na Wifi oraz gniazdo do anteny TV, odprysk jeszcze do naprawy ;)
Plik ściągnięto 715 raz(y) 38,34 KB

IMG_4255.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 87,67 KB

IMG_4258.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 64,53 KB

IMG_4259.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 95,79 KB

IMG_4260.jpg
Plik ściągnięto 715 raz(y) 102,51 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***