Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Family Campervan
Autor Wiadomość
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-05, 22:34   

mz3545 napisał/a:
Jaki brodzik do tej toalety

Taki zwykły, domowy :) . Prawdopodobnie 80x80. Zobaczymy po czwartkowych pomiarach ;) .
Jak nie wejdzie, to będzie "hand made" z półeczką na nadkolu. Brodzik chcę oddzielić od toalety.

radecki napisał/a:
Sam również szukam brodzika pod tą toaletę, jest ciężko.

Jeśli szukasz gotowca - tak, może być ciężko, aczkolwiek nie wiem, nie szukałem.

Ja zakładam jak już wspomniałem oddzielenie brodzika od toalety. Jeśli miałbym robić klopek z brodzikiem zdecydowałbym się na Thetford'a C402, bo byłby moim zdaniem bardziej prosty w zabudowie.
Jeśli jednak zdecyduję się za zabudowę toalety z brodzikiem - zrobię to. Jak to mówią: dla chcącego nic trudnego ;) .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-09, 14:38   

Miało być łatwo, wyszło jak zawsze :D.
Po pomiarach zostaje dolne łóżko szerokości 130 cm.
Kibelek będzie umiejscowiony jak na załączonych fotkach.
Pozostaje jedynie kwestia brodzika. Wychodzi jednak na to, że najlepszym rozwiązaniem będzie "hand made", dzięki czemu na nadkolu powstanie półeczka na gadżety kąpielowe :) . Jeśli zrobię brodzik wysokością zrównany z dolną krawędzią podstawy toalety (zaznaczoną kolorem zielonym), pozostaje swobodniej przestrzeni prawie 90 cm, co uważam za mega wynik.
Tak, czy siak "wpuszczenie" toalety w część ocieplenia podłogi będzie zabiegiem koniecznym z uwagi na wysokie siedzisko, gdzie mi przy wzroście 193 było mało komfortowo rozmyślać (za wysoko).

22190206_155021_resized.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 461,69 KB

20190206_154948_resized1.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 402,02 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 131/167
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2019-02-09, 15:24   

Norbertp83 napisał/a:
Tak, czy siak "wpuszczenie" toalety w część ocieplenia podłogi będzie zabiegiem koniecznym

Drzwiczki rewizyjne wyjdą Ci pewnie w listwie bocznej.
_________________
Nie miałem, nie mam i nie będę miał FORDA !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-09, 17:09   

SlawekEwa napisał/a:
Drzwiczki rewizyjne wyjdą Ci pewnie w listwie bocznej.

To będziemy korygować ;) .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce

Wysłany: 2019-02-09, 17:46   

Cytat:
zostaje dolne łóżko szerokości 130 cm.

Tak jak pokazujesz miarką to łóżko będzie miało tylko 90 cm. Łóżko o szer. 130 cm sięga od drzwi do końca nadkola. Można kupić brodziki z przetłoczeniem na nadkole, pierwszy z brzegu...
https://allegro.pl/oferta/brodzik-prysznicowy-do-kempingu-kampera-7373263077
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-02-10, 09:45   

Podłogę w łazience mam podniesioną 8cm względem podłogi blaszanej, dopiero przy takim podniesieniu rewizja wyszła ponad listwę.

Na zdjęciu kibelek będziesz musiał jeszcze o 5-10cm przesunąć do tyłu. Jak zdejmiesz boczek to zrozumiesz dlaczego ;)


wlodo napisał/a:
Tak jak pokazujesz miarką to łóżko będzie miało tylko 90 cm


To jest L4 wejdzie 120-130 cm
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-10, 10:10   

wlodo napisał/a:

Tak jak pokazujesz miarką to łóżko będzie miało tylko 90 cm. Łóżko o szer. 130 cm sięga od drzwi do końca nadkola.

Do końca nadkola będzie ok 170 cm. Obecne spanie ma szer. 150 cm.
Tak jak kolega raven22 napisal - wejdzie spokojnie 120. Mój błąd z szer. brodzika 😣. Albo brodzik 80 i spanie 130, albo 90 i kimanie 120. Dla większej wygody można też 120 zostawić do spania po stronie prawej patrząc od wnętrza auta i poszerzyć do 130 po stronie lewej :wyszczerzony: . Obok lodóweczki, która będzie obok lewego (patrząc od wnętrza) nadkola chcę wysuwaną szafkę na pierdoły, bo zostanie trochę wilnego miejsca.
Jeśli napisany tekst ciężko zrozumieć, to przepraszam, ale jeszcze jestem lekko :drink wczorajszy 😉.

reaven22 napisał/a:
...Na zdjęciu kibelek będziesz musiał jeszcze o 5-10cm przesunąć do tyłu. Jak zdejmiesz boczek to zrozumiesz dlaczego ;)

O kurde :shock: . Niby zdejmowałem, bo byłem ciekawy tego wybitnie kozackiego wyciszenio - ocieplenia w postaci styropianu 1 cm 😂, i wydaje mi się, że była pusta przestrzeń 😮, ale najwidoczniej się mylę.
W poniedziałek bus "ląduje" u "szklarza" na prawą szybę uchylną, więc po odbiorze zerknę co tam jest pod tą płytą.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-02-10, 11:03   

Słupek C jest szeroki na wysokości kasety kibelka, ma wnękę na pasy.
Jest to konstrukcyjny słupek i raczej bym go nie podcinał.

Sam zastanawiałem się nad takim rozkładem łazienki i łóżko wchodziło więc i u Ciebie wejdzie. Gdzieś mam foty takiego rozwiązania, jak znajdę to podeśle.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-10, 11:47   

reaven22 napisał/a:
Słupek C jest szeroki na wysokości kasety kibelka, ma wnękę na pasy.
Jest to konstrukcyjny słupek i raczej bym go nie podcinał.

Nie, nie. Absolutnie nie chcę go ruszać. Chyba zdjęcie coś źle obrazuje, ale słupek jest całkowicie pominięty.

reaven22 napisał/a:
Sam zastanawiałem się nad takim rozkładem łazienki i łóżko wchodziło więc i u Ciebie wejdzie. Gdzieś mam foty takiego rozwiązania, jak znajdę to podeśle.

Będę bardzo wdzięczny. Od przybytku głowa nie boli ;) .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-02-10, 21:17   

Ogólnie to ten był dla nas inspiracją budowy.

https://photos.app.goo.gl/SvTX2c2qGpFIt2983

https://www.youtube.com/watch?v=ALxEPHsRwZs

W nim właśnie jest łazienka w układzie jaki Ty chcesz zrobić. Tyle że z łatwiejszym do aranżacji kibelkiem thetford c4.
Ogólnie warto popatrzeć na rozwiązania bo zrobione jest bardzo estetycznie, co prawda od strony technicznej jest sporo uproszczeń ale to nie umniejsza ogólnemu wrażeniu.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-11, 19:09   

reaven22 napisał/a:
Słupek C jest szeroki na wysokości kasety kibelka, ma wnękę na pasy.
Jest to konstrukcyjny słupek i raczej bym go nie podcinał.

No i do dziś żyłem w błędzie :( . Masz Pawle rację - jest cholerne poszerzenie :(
"+" mojego kibelka jest taki, że mogę samą muszlę z podstawą oddzielić od pleców w których jest
panel sterujący i postawić ją jeszcze bliżej ściany, a sam panel przenieść właśnie na ścianę. Zobaczymy, wyjdzie w praniu ;) .

reaven22 napisał/a:
Ogólnie to ten był dla nas inspiracją budowy...

Już go widziałem ;) i muszę Ci się przyznać, że i mi przypadł do gustu.

reaven22 napisał/a:
W nim właśnie jest łazienka w układzie jaki Ty chcesz zrobić. Tyle że z łatwiejszym do aranżacji kibelkiem thetford c4.

Tak, dokładnie o taki rozkład toalety mi chodzi. Wychodzi na to, że mój brodzik będzie kopią ;) .

20190211_180632_resized.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 142,3 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-11, 19:29   

Jak pisałem, tak zrobiłem.
Dzisiaj auto dostało prawą szybę uchylną, ale... chłopakom coś nie pykło i są przecieki :( . Jutro wraca na poprawkę.
No cóż, tak bywa. Ten się nie myli, co nic nie robi.
Obecnie stoję przed dylematem zakupu przetwornicy, która będzie zasilała gniazda 230V. Wybór w ch...j :( i zrobił się problem :-/ .
Pierwotnie myślałem nad oddzielnymi urządzeniami: przetwornica i ładowarka.
Wczoraj w Świstak'owym wątku dotyczącym Milki2 podpatrzyłem wynalazek VOLT'a, który cholernie przypadł mi do gustu. Ma w zasadzie wszytko co jest potrzebne. Jest to coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-awaryjny-power-sinus-2000-12v-volt-polska-7767591861
Obawiam się jedynie, że w razie awarii mam załatwioną i przetwornicę i ładowarkę. Ale czy to się nagminnie psuje? Raczej nie powinno :roll: .

20190211_175746_resized.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 85,72 KB

20190211_175836_resized.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 98,62 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reaven22 
stary wyga

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 19 Mar 2018
Piwa: 58/5
Skąd: WGM
Wysłany: 2019-02-11, 19:55   

volt ma słaby serwis. Przerabiałem naprawę pogwarancyjną volta i delikatnie mówiąc nie byłem zadowolony :)

Przetwornice dobierz pod kątem odbiorników. Ja mam AZO IPS-1400 i mi wystarcza.
https://www.polskieprzetw.../products_id/42

Ogarnia klimę i suszarkę do włosów 800W :) działa też bez problemów spieniacz do mleka o mocy 600W i prodiż chyba też 800W.
Większych obciążeń nie przewiduje.

Drugą IPS-1000 mam tylko do lodówki.

Do ładowania solary, i separator. Do tej pory nie miałem potrzeby ładowania z 230V.

Ale oczywiście wszystko zależy od planowanego profilu podróży kamperem :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
m4in77 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Jumper L4h2 2015
Dołączył: 14 Mar 2017
Piwa: 1/7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-02-11, 20:21   

Mam takiego Volta ale 3000w w sumie to dwie sztuki. Jedna w firmie jako duży UPS druga w aucie.
Jej największy minus to waga około 30kg o ile pamiętam - ciężka jak diabli. Ładowarka do akumulatorów wydajna, przetwornica też działa bez zarzutów. Dobry sprzęt ale do auta można wybrać też coś innego.
Posłuchaj dobrej rady od kolegi reaven22 - azo są lekkie i też bardzo dobre. Waga to jednak istotna sprawa. Lepiej kupić dwie azo ips-1000s do lodówki i większą do innych rzeczy, obie wagowo nie przekroczą pewnie wagi 10kg.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Norbertp83 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Piwa: 9/6
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2019-02-13, 18:49   

Dziękuję Wam serdecznie za nakierowanie na właściwy tor ;) . Rzeczywiście należy pilnować wagi, co by później nie zrobić wielkich oczu :shock: . Poza tym wiedzę, że AZO daje na swoje urządzenia aż 5 lat gwarancji!
Po przeanalizowaniu wszystkiego, co łącznie może pobierać prąd i jego wartości wychodzi, że taka przetwornica o mocy ciągłej 1kW powinna być optymalna, ale wolałbym mieć w razie W zapas mocy.
Zacząłem się więc zastanawiać, czy oby jednym urządzeniem nie ogarnąć całej instalacji 230, tym bardziej, że posiada funkcję eco-mode.
Znalazłem takie urządzenie w ciekawej cenie:
https://botland.com.pl/pl/przetwornice-step-up/11242-przetwornica-dcac-step-up-azo-digital-ips-4000s-12230v-4000w-5905279203181.html
Ja patrzę na to tak:
+ cena/moc,
+ funkcja eco mode
+ jedno urządzenie którym zasilę całe auto w 230V
+ waga 5.5kg
+ 5 lat gwarancji

- w razie awarii tracę teoretycznie zasilanie 230V w całym aucie,
- trochę wyższy pobór prądu w trybie eco mode niż dla urządzenia IPS-1400 (ale czy znaczny?),
- koszt zakupu > niż IPS-1400+IPS-1000

Przepraszam, że zadaję Wam zapewne idiotyczne pytania, ale trochę mnie przeziębienie wzięło i czas ten chcę spożytkować na kompletację niezbędnych rzeczy.

W tzw. międzyczasie znalazłem jakieś ładowarki do akumulatorów/akumulatora:
1. opcja droższa: https://www.polskieprzetw...products_id/162
2. opcja tańsza:
https://botland.com.pl/pl/ladowarki-do-akumulatorow/12982-prostownik-azo-digital-12v-do-akumulatorow-bc-20-20a-230v12v-3-stopnie-ladowania-5905279203877.html?search_query=ladowarka+20A&results=3
Czy jest sens przepłacać?

Chciałbym też poruszyć kwestię samych akumulatorów i paneli słonecznych.
Z logicznego punktu widzenia na dach wsadzę 2 x 270W paneli o wym. 165/100 cm., ale co z akumulatorami? Dać 2 x 100Ah, czy jedną "lochę" 180-200Ah?
Jakby co takie "setki" w przyzwoitej kasie znalazłem:
https://botland.com.pl/pl/zasilacze-awaryjne-ups/11430-akumulator-bezobslugowy-ap12-100-12v-100ah-vrla-agm-5905279203082.html?search_query=akumulator+12V&results=97

No i do tego chyba jakiś MPPT ze 40A? Tracer 4215BN?

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :) .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***