|
|
Nowe plany na nowego kampera |
Autor |
Wiadomość |
Moulder
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato l3h2 2016 rok
|
Wysłany: 2019-03-02, 15:17 Nowe plany na nowego kampera
|
|
|
Cześć, mam pytanie do osób które ostatnio przechodziły proces budowy kampera na blaszaku.
Plan jest taki:
Właśnie szuka dla mnie dwóch ludków bazy w postaci jednego z trojaczków. Auto na pewno będzie w wersji blaszanej ciężarowej.
Planuję z teściem małą zabudowę, bez łazienki z planem kamperowania na kempingach i na dziko z prysznicem zewnętrznym.
Jaka jest w zasadzie różnica w przemieszczaniu się pojazdem zarejestrowanym jako ciężarowy, a osobowym specjalnym - kempingowym. Wydaje mi się, że temat legalizacji przebudowy robionej przez siebie nie jest już możliwy w związku ze zmianami w prawie. Dlatego pytanie, czy ktoś przebudował, wywalił gródź działową i jeździ bez żadnego kombinowania jako ciężarowy?
Podobno oc jest trochę droższe. Co jeszcze jest czego nie wiem? |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2019-03-02, 16:37
|
|
|
Poczytaj może forum bo o tym wszystkim było już pisane kilka razy , nawet o tym,że jak w środku nie ma kibla to nie jest to żaden kamper |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2019-03-02, 16:39
|
|
|
Miliony razy bylo pisane ze nie ma ZADNEGO PROBLEMU aby zamienic autonz ciezarowego na specjalny kempingowy. Jest problem, e zmiana ilosci miejsc bo jest zakaz w ciezarowych, ale najpkerw zmieniasz na specjalny kempingowy a potem juz po przerejestrowaniu robisz zmiane ilosci miejsc, jesli potrzebujesz, jesli nie to nie robisz. W ciezarowym przegroda musi zostac, inaczej zabjora dowodzik przy kontroli |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-02, 16:57
|
|
|
tom-cio napisał/a: | Miliony razy bylo pisane ze nie ma ZADNEGO PROBLEMU i |
ale po co czytać jak można pytać w nieskończoność |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-03-02, 17:00 mimo wszystko
|
|
|
Ponieważ załatwienie tych papierów to jednak sporo roboty, o czym pisze Vadim:
przypadki Vadima
i podsumowuje, że drugi raz by tego nie robił.
Więc czy warto zatem zostawić gródź, albo przebudowac ją na taką z drzwiami, do środka, co i tak jest fajne, bo gdy w środku pali się światło i tak chcemy się odgrodzić od kabiny, żeby nikt nie patrzył jak śpimy na dziko?
Czy ktoś tak zrobił, czy warto to zostawiać? Czy się pierdzielić z papierami?
Czy Oc jest znacznie większe w stosunku do specjalnego kempingowego? |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2019-03-02, 18:53
|
|
|
Moulder, kabina z obroconymi fotelami to miejsce, a tego w blaszaku jest wlasnie za malo, bo w kazdej innej kwestii jestepszy, szybszy, szczelniejszy itp. Warto sie bawic w przerobke na specjalny wg mnie |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-03-03, 15:14 Prawo
|
|
|
A o tym koledzy wiedzieli:?
cyt:"Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jedno jezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h. W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.
Oznacza to, że taki sam samochód o takiej samej DMC i takich samych gabarytach, jeśli nie jest zarejestrowany jako kamper, może poruszać się w zgodzie z przepisami z większą prędkością." |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-03-03, 15:20
|
|
|
Nie pierwsze słyszymy. z pińset razy |
|
|
|
 |
Moulder
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-03-03, 15:38 Wszystko w jednym
|
|
|
Może warto podpiąć jakiś wątek dla takich osób jak ja rozważających budowę, żeby Wam ..py nie zawracać. Sądząc po odpowiedzi niektórzy czują się poirytowani |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-03, 17:11 Re: Wszystko w jednym
|
|
|
Moulder napisał/a: | Może warto podpiąć jakiś wątek dla takich osób jak ja rozważających budowę, żeby Wam ..py nie zawracać. Sądząc po odpowiedzi niektórzy czują się poirytowani |
dokładnie tak jest jak piszesz, jesteśmy poirytowani bo ludzie zamiast poczytać i ewentualnie dopytać domagają się po raz kolejny tego samego , powiedz komu się chce to samo pisać bo komuś zakwitła w głowie budowa kampera ? Tak trudno poczytać forum które ma już ponad 10 lat czyli na logikę powiedziano już wszystko co się dało powiedzieć |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|