|
|
|
rodzaj pojazdu do samodzielnej przebudowy |
| Autor |
Wiadomość |
kociewiak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-03-07, 18:41 rodzaj pojazdu do samodzielnej przebudowy
|
|
|
Cześć.
Jestem nowym użytkownikiem forum, więc pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Moje pytanie dotyczy rodzaju pojazdu do samodzielnej przebudowy do celów caravaningu.
W internecie są tony materiałów na temat przeróbki vana na kampera. Ale zdecydowana większość przypadków to przebudowa dostawczaka, często z usunięciem ściany grodziowej. To z kolei wymusza procedurę zmianę przeznaczenia pojazdu.
Tymczasem, zamiast przebudowywać dostawczaka (formalnie ciężarowego), można byłoby przecież przebudowywać vana zarejestrowanego jako osobowy, np. sześcio-, czy dziewięcio-osobowy. Tam nie ma ściany grodziowej, zaś fotele są demontowalne i uzyskuje się przestrzeń.
I teraz prosiłbym o opinię, dlaczego mimo to przeróbki robi się częściej na bazie ciężarowych dostawczaków.
Czy te pojazdy mają zalety w porównaniu z vanami osobowymi? Bo ja osobiście, mając do wyboru np. VW Transporter ciężarowy i osobowy, skłaniałbym się raczej ku przebudowie pojazdu osobowego. Elementy wyposażenia kempingowego traktowałbym jako ładunek w przestrzeni bagażowej, i nie trzeba byłoby przechodzić całej biurokracji ze zmianą przeznaczenia pojazdu.
Liczę na rzeczowe uwagi i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-03-07, 19:59
|
|
|
| kociewiak napisał/a: |
I teraz prosiłbym o opinię, dlaczego mimo to przeróbki robi się częściej na bazie ciężarowych dostawczaków. |
Dlatego, że najczęściej kmpervany buduje się na "trojaczkach, a tych jest najwięcej w wersji ciężarowej. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-03-07, 20:15
|
|
|
| kociewiak napisał/a: | | Tymczasem, zamiast przebudowywać dostawczaka (formalnie ciężarowego), można byłoby przecież przebudowywać vana zarejestrowanego jako osobowy, np. sześcio-, czy dziewięcio-osobowy. |
Może dlatego, że osobowy jest cały przeszklony...? |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-03-07, 20:18
|
|
|
1. blaszanki są tańsze i dostępniejsze
2. OKNA !!! zdecydowanie utrudniają rozplanowanie wnętrza, do tego dochodzi izolacja szyb pojedynczych
BTW:
kociewiak? Gdańsk to z nie Kociewie
chyba że z pochodzenia kociewiak mieszkający w Gdańsku,
ja mam, na odwrót- Gdańszczanin mieszkający na Kociewiu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|