|
|
Przesunięty przez: Świstak 2019-06-13, 19:02 |
Multimedia w aucie |
Autor |
Wiadomość |
daro35
weteran
Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lis 2017 Piwa: 76/254 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2019-01-01, 12:51 Multimedia w aucie
|
|
|
Witajcie,jako że niedługo zaczną się pierwsze wyjazdy,mam zamiar zakupić do swego kamperka wysuwane radio 1-din,chcę żeby miało opcję podłączenia kamery do cofania,nawigację,wi-fi itp,nie ukrywam że spoglądam na ceny na znanym portalu z Chin,a może wy macie coś podobnego i mogli byście coś polecić,dajcie znać,z góry dzięki za wszelkie info,pozdrówki i jeszcze raz wszystkiego dobrego w nowym roku. |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2019-01-01, 13:53
|
|
|
|
|
|
|
 |
hubert1234
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes mb100,Burstner 647 Fiat Ducato
|
|
|
|
 |
Victus
zaawansowany

Twój sprzęt: WV T4 Multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lut 2016 Piwa: 5/7 Skąd: Warszawa - Ursus
|
Wysłany: 2019-01-03, 22:16
|
|
|
Nie zapomnij o dodatkowym wyłączniku, takie radia potrafią sporo zeżreć prądu w trybie czuwania.
A i pamiętaj ukf zostanie niedługo wyłączony więc nie kupuj takich, Tylko DAB +
Przesyłki z Chin są sprawdzane więc zapłacisz dodatkowo cło. |
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2019-01-04, 13:41
|
|
|
Victus napisał/a: | ...zapłacisz dodatkowo cło. |
I VAT. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
daro35
weteran
Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lis 2017 Piwa: 76/254 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2019-01-04, 19:35
|
|
|
To chyba zależy jakim kurierem i skąd idzie,kolega z którym pracuje zamawiał coś córce na mikołaja i nie płacił żadnego cła,pewnie zależy jak się uda. |
|
|
|
 |
hubert1234
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes mb100,Burstner 647 Fiat Ducato
|
Wysłany: 2019-01-05, 00:59
|
|
|
Nie płaciłem żadnego cła ani vat .
Może fart , a może przy niskich wartościach nie naliczają ? |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2019-01-05, 01:27
|
|
|
Victus napisał/a: | Nie zapomnij o dodatkowym wyłączniku, takie radia potrafią sporo zeżreć prądu w trybie czuwania.
A i pamiętaj ukf zostanie niedługo wyłączony więc nie kupuj takich, Tylko DAB +
Przesyłki z Chin są sprawdzane więc zapłacisz dodatkowo cło. |
Po pierwsze: Żadnych DAB+ - praktycznie nikt w tym nie nadaje i długo, długo nic się w tej materii nie zmieni (wiele lat upłynie nim się to upowszechni, a FM będzie jeszcze dłuuuugo). Nawet w nowych autach bardzo rzadko oferują radia z DAB+, a to chyba o czymś świadczy.
Po drugie: niby sprawdzają, ale nie jest to praktyka powszechna. Poza tym zwolnione z cła są towary niskiej wartości, więc do 150 euro i tak cła nie będzie. Z VAT zwolnienie do 22 Euro, a jeśli sprzedający wpisze "prezent" to do 45 Euro. Niestety obecnie nam rządzący bardzo mocno przykręcili śrubę i celnicy potrafią oclić coś w takiej wysokości, że cło+VAT wyjdzie wyższe niż sam zakup. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2019-01-05, 17:11
|
|
|
Nie do końca tak jest.
Zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o VAT "(...) zwolniony jest import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro. Zwolnienie to nie ma jednak zastosowania do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego (art. 51 ust. 3 ustawy o VAT). Zatem w przypadku importu towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego zakupionych przez Internet, podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bez względu na wartość towaru"
https://www.podatki.biz/a...sa_14_38014.htm |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2019-01-05, 22:19
|
|
|
xbartman, owszem, ale wtedy musisz przyznać się celnikom, że kupiłeś wysyłkowo - sami tego stwierdzić nie mogą (stąd częsta dotychczasowa pobłażliwość przynajmniej do 22 Euro). Chińczycy zaś profilaktycznie piszą "prezent" i ... zakupu nie było o ile sam się nie przyznasz. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-01-05, 22:43
|
|
|
Jest tak jak piszesz. Niestety mają się za to zabrać poważniej.
Sporo kupuję i już mi się kilka razy zdarzyło Vat zapłacić. Skoro idzie przesyłka to zakup raczej wysyłkowy . Celnicy proszą o dokumenty zakupu i musisz pokazać.
Nie każdy chińczyk zaznacza też gift. Zazwyczaj UC wyłapuje te droższe rzeczy. Kilka razy miałem już paczkę otwieraną na cle, zobaczyli że pierdoła za kilka $ zakleili swoją taśmą i przyszło bez płacenia. Ale kilka razy musiałem zapłacić . |
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2019-01-06, 10:17
|
|
|
https://www.antyradio.pl/...nie-VAT-u-28281
Cytat: | Niestety przestało być fajnie z zakupami na ali.
Czekałem na paczkę z Chin od końcówki listopada tuż przed nowym rokiem otrzymałem pismo wraz ze skanami mojej paczki, na maila wysłałem potwierdzenie wpłaty z mojego banku i cisza aż do wczoraj paczka warta 120$ w końcu dotarła ale pan listonosz zażyczył sobie za nią dodatkowe 122zł 90gr w środku była fakturka:
Należności celne wg kwitu celnego 105zł
Przedstawienie do kontroli celnej 8.50zł
Przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej 6.00zł
Zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego 3.40zł |
Wędkarze bardzo dużo kupują na ali i teksty j/w w tym roku coraz częstsze.
Poczta chyba się rozkręciła. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-01-06, 10:49
|
|
|
onionskin napisał/a: | Poczta chyba się rozkręciła. |
To nie poczta a odgórne naciski od "nam panujących",
wiadomo chodzi o $$$ - kasa pusta wbrew zapewnieniom o dostatku i dobrobycie . |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-01-06, 11:02
|
|
|
Kupuję wiele i cło place bardzo sporadycznie . nawet wydając ponad 6 tyś zł na Alii cła nie było
natomiast pewne artykuły są częściej clone . Np wyroby metalowe o "militarnych" kształtach . Po prostu w skanach RTG/USG wychodzą im dziwne rzeczy np rurki , tłumiki i to jak raz ruszą to potem idzie ....i cło . W Wtedy dzwonią z pytanie : co to ?
najczęściej gdy przewoźnikiem jest DHL . Tak wg mnie ???
Ale mają sposoby m.in . Jeden wysyłka z Unii E.
Drugi z którym się spotkałem i o czym poinformował mnie Chiński sprzedawca to : niższa wartość towaru a wysoka cena wysyłki . W sumie płacę tyle ile u innych a cło mniejsze..(tak było -podnośnik pokrywy jacuzzi z rurek metalowych itp). Gość wiedział ,że nie przejdzie prawdopodobnie bez cła i od razu informował dlaczego taka droga niby wysylka.
Gift , też ale to nie stara metoda
Tekścik via Ali to taki Cytat: | Will write low value for avoid or reducing your possible taxes
If Custom duties and VAT occur you have to pay
Notes: Custom duties is charged by custom and is not relating to shipping cost which is paid by us when shipping
thanks for you kind understanding
Co po naszemu oznacza , m/w to wyżej napisałem czyli droga wysyłka /tańszy towar = tyle i jest to warte |
|
|
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2019-01-06, 14:38
|
|
|
Niestety koszt wysyłki jest wliczany do podstawy opodatkowania (i niestety zgodnie z prawem). UC życzy sobie dowód zapłaty (wyciąg bankowy) i od całej kwoty nalicza Vat. Ja tak miałem. Pewnie że można by to obejść, dogadać się z chińczykiem np. za pomocą dwóch przelewów jeden za towar drugi za wysyłkę. Ale czy gra warta świeczki? Przy bardzo dużych kwotach pewnie tak. Mnie się kombinować nie chce, no i ktoś te podatki musi płacić |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|