Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:46 |
Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych aut |
Autor |
Wiadomość |
janniko
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Toyota Previa_camper
|
Wysłany: 2008-09-21, 11:00 Naczepa (nadbudówka) campingowa do pickup'apa lub innych aut
|
|
|
Witam
Na wstępie chcę nadmienić, że przejrzałem opcję "szukaj" i znalazłem tylko kilka zdań na ten temat w wątku "Campery w Kanadzie", więc pozwalam sobie założyć nowy wątek.
Czy ktoś z Was posiada naczepę (nadbudówkę) campingową na pickup'a lub inny samochód?
Od dawna marzy nam się autko, które łączyłoby w sobie cechy auta "do użytku codziennego" oraz campera.
W tym roku, będąc w Chorwacji, miałem okazję przyjrzenia się z bliska naczepie (nadbudówce) campingowej przymontowanej do Mitsubishi L-200. Rewelacja! Właśnie o coś takiego nam chodziło. Naczepę łatwo i szybko się odczepia i ustawia się na specjalnych nóżkach-podpórkach, a autkiem można spokojnie zwiedzić okolicę lub pojechać do sklepiku.
Wygląda to tak:
Zagadnąłem właściciela, Niemca, i trochę się go popytałem, ale mój ang. jest kiepski i niestety nie udało mi się zdobyć zbyt wielu info. Nie wypadało mi też było mi prosić faceta, by pokazał mi wnętrze.
Jeśli ktoś z Was posiada takie urządzenie lub ma więcej info (np. gdzie w Polsce można coś takiego kupić lub zamówić.. na Allegro nie znalazłem) to proszę o info.
PS
Obecnie posiadamy Toyotę Previę, którą trochę "ucamperoviłem" .. no, ale to jeszcze nie to.. :-|
Tutaj można obejrzeć mój "wynalazek":
Łóżeczko w Previi
Moja "przybudówka"
Mój wynalazek w akcji |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-09-21, 11:32
|
|
|
Witam! To co ja tu czasami widuje ma raczej solidnie zamocowana "nadbudowke" do reszty.Czasami takie cos sie pojawia ale zbyt wielu amatorow (male!) na to nie ma.Raczej to dla amatorow bezdrozy.W komisie niedaleko mnie stoi takie cos wlasnie juz prawie rok.Moze dzisiaj nawet zdjecia zrobie.Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
janniko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-09-21, 12:54
|
|
|
stefan napisał/a: | ...W komisie niedaleko mnie stoi takie cos wlasnie juz prawie rok.Moze dzisiaj nawet zdjecia zrobie.Pozdrawiam.Stefan. |
Stefan!
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcie.
A w jakim mieście (widzę w opisie, że mieszkasz w Niemczech) ten komis się mieści?
Jeśli ci nie sprawi to większej trudności, to zobacz w jakim to "coś" jest stanie, do jakich samochodów pasuje i, co ważniejsze, za ile jest wystawione (ile kosztuje?).
Każda info będzie dla mnie b. cenna.
Najlepiej napisz mi na maila, żeby nie zaśmiecać forum. Ale może być też na prive.
mój e-mail:
megaomega(małpa)tlen.pl
pozdrawiam serdecznie
Jan N. |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2008-09-21, 13:00
|
|
|
Nas też interesują tego typu konstrukcje! Pokazujcie to na forum. |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-21, 13:29
|
|
|
Witam! Wlasnie wrocilismy z komisu.Niestety auto zostalo w koncu sprzedane.Kupil podobno mysliwy.Stalo (z rozmowy z panem) ponad rok!.Jezeli tu gdzies w mojej okolicy cos takiego jeszcze sie pojawi to pojade zrobic zdjecia. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2008-09-21, 14:00
|
|
|
TO JEST CIEKAWE ROZWIAZANIE..;-)
http://www.saabhistory.co...o-toppola-tent/ |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-21, 14:30
|
|
|
Witam! Jezeli koledzy dalej zainteresowani to mam pare zdjec wraz z cennikiem. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-09-21, 23:08
|
|
|
Nadbudówka, tylko na dostawczaka (skrzyniowca) stoi w komisie w Częstochowie, na ulicy Sw Barbary. Nadbudówka jest z alkową i ma jeszcze podnoszony dach. 91 rok. Z wierzchu taka jak samochody w takim wieku, nie bardzo się błyszczy ale jest cała. Sti na nogach tylko wjechać pod nią. Zaglądałem do środka i jest w bardzo dobrym stanie. Nadawały by się albo tak jak jest stawiana na "pace" samochodu, lub zrobić z niej całego kampera. Wyceniona jest na 16 000 zł. W czwartek jeszcze stała. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2008-09-22, 00:32
|
|
|
gino napisał/a: | http://www.saabhistory.com/2006/11/30/saab-camping-saabo-toppola-tent/ |
Tu nawet mają swoją strone:www.toppola.com
Poniewaz mam (ostanio nieuzywanego) Poloneza w bardzo dobrym stanie to zapalilem sie zeby cos takiego sobie wystrugac. Czy ktos widzial z bliska tego typu nadstawke na hatchbacka? Jak to sie laczy z autem, czy tylne fotel sie wywala itp.itd.
[ |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2008-09-22, 12:19
|
|
|
Kampering niszowy :-> ... wątpie żebyś znalazł kogoś kto wiedziałby "z czym to się je"...do póki sam nie obadasz, nie dotkniesz,pomierzysz orginału to nie będziesz wiedział co i jak...pozostaną tylko domysły i wynazczość;) |
|
|
 |
martes
weteran "Miła Karawana"
Twój sprzęt: baz campera
|
Wysłany: 2008-09-22, 14:24
|
|
|
Warto by pozaglądać na strony Amerykańskie ... jest to u nich bardzo popularne , widziałem tego wiele i różne , nowe i używane
Dollar tani .... tylko tam |
_________________ MARTESIK...
 |
|
|
|
 |
janniko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-09-22, 17:48
|
|
|
Dzięki, niezły patent, choć za małe jak na moje potrzeby.
No i podejrzewam, że SAAB ceny ma raczej "konkretne"... :->
Poza tym nam bardziej chodzi o coś, co można, będąc na campie, odczepić i pośmigać po okolicy, a z takim "klunkrem" to raczej daleko nie śmigniesz.
No i na szosie, a szczególnie tam, gdzie my lubimy jeździć (Bałkany), to na zakręcie bym zwalniał do 20km/h... no bo strach by się coś takiego nie przewróciło..
Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
Na razie się "rozglądamy"..
pozdro |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2008-09-22, 18:03
|
|
|
janniko napisał/a: | Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
| tylko za takie pieniądze to już lepiej kupić prawdziwego kampera |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
janniko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-09-22, 23:31
|
|
|
eler1 napisał/a: | janniko napisał/a: | Zdecydowanie bardziej podoba mi się wariant, który podali mi koledzy na forum "Karawaning": http://www.bimobil.com/
| tylko za takie pieniądze to już lepiej kupić prawdziwego kampera |
Być może, ale tak jak opisałem to wyżej, chcemy mieć autko, które łączyło by w sobie cechy autka "na codzień" i campera, a czymś takim właśnie jest ten BIMOBIL..
No i do tego jest bardziej zwinny i radzi sobie lepiej w terenie, a lubimy na wakacjach nie być ograniczeni asfaltem, bo najfajniejsze miejsca często kryją się na końcu jakiejś bitej szutrowej drogi.. :-D |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2008-09-23, 08:42
|
|
|
Hej!
janniko napisał/a: | najfajniejsze miejsca często kryją się na końcu jakiejś bitej szutrowej drogi.. |
Jadąc polną drogą zerwałem kominek o pastuch, który był za nisko nad nią, znajomi osobówkami gubili części podwozia, co nie stanęło na przeszkodzie odwiedzenia urokliwego zakątka.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
|