Carado czy Sunlight. Proszę o opinie. |
Autor |
Wiadomość |
arturokalisz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Carthago C-line 4.9
Nazwa załogi: Kampi Team
|
Wysłany: 2019-04-07, 11:37 Carado czy Sunlight. Proszę o opinie.
|
|
|
Witajcie
Po dłuższym użytkowaniu półintegry w naszej czteroosobowej Rodzinie, nadszedł czas na wymianę naszego Kampera na Integrę. Po analizie rynku wybór padł na Carado I447 lub bliźniaczego brata Sunlight I68. Zakup planowany u sprzedawcy niemieckiego rocznego z wyposażeniem lub nowego bez, doposażymy w Polsce. Proszę forumowiczów o inf. O jakości zabudowy jeśli ktoś taką posiada, oba produkty bardzo podobne i tu jest dylemat. Sunlight oglądałem na żywo, Carado będę oglądał za kilka dni.
(wiem że nowe kampery jakością odbiegają od tych starszych, ale znaleźć używanego kamper w dobrym stanie jest trudno) . Kamper użytkowany będzie latem jak i zimą. Proszę o opinie. Pozdrawiam Artur
https://carado.de/de/modelle/integrierte/einzelbetten-im-heck/I447
lub
https://www.sunlight.de/models/i68/ |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-04-07, 15:40
|
|
|
Obydwa kampery to kampery budżetowe. Miałem sunlihta. Już bym nie chciał. Kup corrado. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 353/705 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
arturokalisz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Carthago C-line 4.9
Nazwa załogi: Kampi Team
|
Wysłany: 2019-04-08, 20:52
|
|
|
Nie mam przekonania do silników 2 - litrowych. Zastanawiałem się??, ale mało jest informacji na temat tych silników w kamperze, zwłaszcza Citroena. Wiem że z Ford-owskimi były problemy
Nie mniej jednak przebiegów dużych się nie robi kamperem. Teraz mam 2.3 130km i w zupełności wystarczy. Ale jak się zachowują te 2-litrowe brak inf.?? Jeśli ktoś ma takiego na kamperze proszę o inf.Pozdrawiam Artur |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-04-08, 22:09
|
|
|
Silnik mniej ważny , ważna jest zabudowa.
Kolega Komplet wrzucił linka z ogłoszeniem Bürstnera i ten kierunek proponuję przyjąć jako właściwy.
Dobra marka zabudowy to większa połowa sukcesu.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2019-04-09, 08:36
|
|
|
2l - Fiat, przejechałem 60k km półintegra 6m, bardzo fajny i oszczędny silnik ale do długiego i przeładowanego kampera za słaby ( 116KM ). Brak problemów technicznych. |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
salek
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2013 Piwa: 20/22 Skąd: Beskidy
|
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2019-04-09, 09:51
|
|
|
Suliki napisał/a: | 2l - Fiat, przejechałem 60k km półintegra 6m, bardzo fajny i oszczędny silnik ale do długiego i przeładowanego kampera za słaby ( 116KM ). Brak problemów technicznych. |
Fakt do orania za słaby, do powożenia kampera wystarczy. Na autostradzie bez problemu leciał 130km/h do Włoch i z powrotem, mógłby więcej, ale kot nie wytrzymuje czym wzbudza czujność żony. Kot ma tempomat ustawiony na 130, potem dostaje głupawki.
Mam półintegrę 7m od roku, przejechałem 6000km. Silnik mało pali, nic mu nie brakuje, jest w miarę cichy. Kamper to nie auto osobowe, ale nie można powiedzieć, że silnik się męczy. SPOKO. |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2019-04-09, 09:58
|
|
|
na autostradzie spoko ale po górkach się trochę męczy, jechaliśmy we dwójkę na tych samych silnikach, kolega miał 7,5m półintegrę i było trochę było gorzej ale generalnie silnik fajny no i niska akcyza ! |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-04-09, 10:01
|
|
|
Teraz mając porównanie pomiędzy 2,0 / 6m kamper 115 KM ... a 2,3l 7m kamper 130 KM, mam swoje spostrzeżenia :
Ten drugi mocniejszy, głośniejszy na niskich obrotach ( kwestia indywidualna i ten 7 m to integra) i nie na tyle mocniejszy by był jakiś szał :idea: .
Chyba nie warto , jeśli już ,to 150 KM lub lepiej 180 KM /3 l ( Tu w opcjach zawsze większa waga !!" To kryterium ważniejsze czasem od ceny .
Jedyna zaleta to ,że do tych 2,3 montują zautomatyzowane skrzynie ( dlatego brałem ). Póki co jedzie tyle ile lubie czyli ok 120 km/h i w "automacie".
Czyli 2,0 może być
Moim zdaniem Carado powinno być lepiej wykonane . Te co widziałem , a kiedyś nawet zamówiłem nie były złe . Sunlight ... znasz opinie .A i na filmie KamperManiaka tez widać w tej marce lipe i poziom denny obsługi ... na TARGACH !!!!
Link do bezpośredniego miejsca w tej relacji :
https://youtu.be/QOLDKyLzwB4?t=1678 |
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-04-09, 11:56
|
|
|
Tak jak juz pisałem. Corrado o jedno ziarenko lepiej poklejony. Ale moja rada brzmi tak.
Nie kupuj żadnego kampera z tych stajni , będziesz szczęśliwszy. Miałem wiem , więcej nie wrócę.
DO ŻADNEGO Z TYCH WYMIENIONYCH.
Chyba ,że Cię ciśnie to Corradao. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2019-05-26, 00:20
|
|
|
Kilka dni temu miałem przyjemność testować nówkę kampera Carado T 447 z wypożyczalni. Przez 6 dni przejechałem nim 1100 km ,autostradami jak i wsiami z wąskimi i krętymi drogami oraz terenie górzystym. Silnik 2,3 130 KM ok,spalanie równe 10 litrów choć mocniejszy był by lepszy. Powyżej 120 km/h ciężko się mi prowadziło szczególnie przy wietrze bocznym. Co do zabudowy jak najbardziej pozytywne odczucia mam. Solidnie wykonana,nic nie skrzypi podczas jazdy itp. Integrą Carthago np. nie da się jechać by coś nie stękało i pukało co psuje cały relax w podróży. Wracając do Carado T447 naprawdę godny polecenia. Panel sterowania pieca Trumy starszy prosty model ale to nie przeszkadza. Panel sterowania .. pokładowy..bardzo ubogi ale mi to w zupełności wystarcza. Oddzielna kabina prysznicowa bardzo solidna i szczelne drzwi ( niestety nie wszystkie kampery tak mają!!!). Fajnie przemyślane rozwiązania np. tv na wysięgniku schowany w szafce nad lodówką który można obrócić w stronę sypialni,lub szoferki. Do pełni szczęścia brakuje np. centralnego zamka w drzwiach zabudowy,duocontrola co by znacznie ułatwiło korzystanie. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2019-05-26, 00:32
|
|
|
Chciałbym dodać że np. Hymer,Nissman Bischoff czy Concord są lepiej wykonane ale cena dużo wyższa. To naprawdę dobry kamper w rozsądnej cenie. Dużo droższe są np. Carthago,Bürstner,Laika lecz posiadają tak dużo różnych wad że szkoda przepłacać
Są przereklamowane. Carthago problemy z centralnym zamkiem zabudowy i klap serwisowych,nieszczelne okna kabiny integry,przeciekające klapy serwisowe i standard przeciekające okna zabudowy. Zawór wody szarej tragedia. Laika trzeszcząca zabudowa,lipna jakość elektryki włoskiej,przeciekające klapy serwisowe. Bürstner ogólnie tandetne wykonanie awarje. To tylko przykłady,można by je mnożyć. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-05-26, 12:26
|
|
|
nikita55 napisał/a: | Laika trzeszcząca zabudowa |
O a tego nie wiedziałem. W których miejscach trzeszczy zabudowa?
Proszę o konkretne miejsca.
Mnie jedyne co wnerwia to moskitiera w drzwiach wejściowych. Po zamknięciu, część przesuwna stykając się z kasetą trzęsie się i wydaje lekki dźwięk cykania.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
klaudynka
zaawansowany
Twój sprzęt: ford transit carado
|
Wysłany: 2019-05-26, 16:00
|