|
|
Z Krety do Turcji |
Autor |
Wiadomość |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 357/408 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2019-06-04, 20:03
|
|
|
Kulki Dwie odezwij się bo chyba Andrzej robi to pod moje wojaże |
|
|
|
 |
KulkiDwie
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Caddy Tramper 1.9 TDI (LUNA)
Nazwa załogi: KULKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lut 2012 Piwa: 16/4 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-06-05, 06:36
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Kulki Dwie odezwij się bo chyba Andrzej robi to pod moje wojaże |
Wywołany do tablicy....
Gdzieś już to chyba pisałem ale ... nie chce mi się szukać.
Wg mojej wiedzy promy samochodowe Grecja-Turcja pływają jedynie z Lesbos i Chios, chyba też kiedyś były z Samos, jak jest teraz to nie wiem. To po pierwsze, więc przedostanie się z Krety z pojazdem do Turcji możliwe i sensowne byłoby poprzez Pireus i promem na którąś z tych wysp i potem do Turcji.
Po drugie, o kosztach takiej operacji lepiej nie wspominać - z tego co wiem koszt przepłynięcia kawalątka morza dzielącego GR od TR jest porównywalny z kosztem Pireus - Chios.
Po trzecie - takie przeskakiwanie z wyspy na wyspę jest oczywiście możliwe ale trzeba mieć sporo czasu, poza tym nie wszystkie wyspy da się tak bez problemu połączyć. Np na powyższej trasie występuje połączenie Chalki-Tilos , pomiędzy nim pływa wyłącznie katamaran Dodekanisos Seaways który zabiera na pokład raptem parę osobówek , poza tym pływa góra 2 x w tygodniu. Inne połączenie - Kreta - Karpathos jest możliwe do zrealizowania jeden raz w tygodniu, już normalnym samochodowym promem.
Inna sytuacja jest gdy już przepłynęłoby się z Krety ale od razu na Rodos (możliwe wspomniany raz w tygodniu), potem z Rodos wybór dużych promów jest większy, można sobie wysiadać gdzie dusza zapragnie |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2019-06-05, 09:10
|
|
|
W przewodniku Lonely Planet Greek Islands jest taka tabelka międzynarodowych połączeń promowych:
International Ferry Routes.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1491 raz(y) 58,7 KB |
|
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-05, 11:32
|
|
|
W 2014 bedac w Siti na Krecie pytałam w biurze o promy ale nie pamietam czy na Rodos czy przez wyspy do Pireusu.Prom płynie raz w tygodniu w niedziele z Heraklionu do Siti i dalej tak jak pisze Paweł Karpathos.Pozostanie powrót do Pireusu i droga przez Grecje do Turcji,ale taką trasą może braknać chęci do jechania. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-05, 12:02
|
|
|
Jeszcze pomyślałam,że jeżeli byłoby połączenie na Rodos/ kilka dni przerwy/i dalej do Marmaris,to byłoby ok.Prom z Krety do Pireusu koszt,oraz conajmniej 1000km jazdy lądem do Aluksandrupolis,to może to nie byłaby duża róznica w cenie W całości moich pomysłów byłoby to zobaczenie,Włoch,Grecji z Kretą i Turcja. Czas kilka miesiecy.Zwieńczenie naszych podrózy a potem wystarczy juz Bułgaria,albo Busko Zdrój |
|
|
|
|
 |
KulkiDwie
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Caddy Tramper 1.9 TDI (LUNA)
Nazwa załogi: KULKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lut 2012 Piwa: 16/4 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-06-06, 06:50
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | jeżeli byłoby połączenie na Rodos/ kilka dni przerwy/i dalej do Marmaris |
Niestety Basiu, jeszcze sprawdziłem dokładniej i nie ma takiego połączenia promem samochodowym, jedynie katamaranem.
Prawdopodobnie tak samo jest również z Kos.
Oczywiście nie mam monopolu na tę wiedzę, może też coś się zmienić w kolejnym sezonie, ale ... kiepsko to widzę.
A ten prom z Sitii przez Karpathos na Rodos to Prevelis, stara i powolna jednostka. Z Pireusu na Rodos przez Kretę płynie około doby . Parę lat temu gdy płynęliśmy nim na Anafi zepsuł się przed Santorini i dobił do jakiejś skały w pobliżu, w końcu naprawili, posprawdzali i popłynęliśmy dalej ale cały dzień w plecy
andrzej627 napisał/a: | W przewodniku Lonely Planet Greek Islands jest taka tabelka międzynarodowych połączeń promowych |
Jak to mówią, papier wszystko przyjmie
|
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-06, 11:23
|
|
|
No cóż okaże ale na miejscu.I tak wracamy lądem to zobaczymy jaki nastrój do jazdy Turcja.Przy okazji Sycylia była wiosna to teraz jesienią chociaż myślę że turystów będzie sporo. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-06, 11:29
|
|
|
To ma być wyjazd połączony jeszcze z Sycylia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|