Problem z przepływem gazu |
Autor |
Wiadomość |
willyfog
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Matrix 670SL
|
Wysłany: 2016-11-11, 14:16 Problem z przepływem gazu
|
|
|
Cześć,
Ale mnie dziś szlak trafił. Nowy kamper 6 miesięczny, rodzina spakowana na wyjazd do Wrocka, kamper przygotowany. Wychodzę rano aby go nagrzać zapuszcam truma combi 6 I dupa, niby woda grzeje się w bojlerze ale do letniej temperatury a ogrzewanie odpala się ale zdycha po 30 sek z komunikatem problem przepływu gazu.
Już sobie myślę że butle BP jednak nie są na czystym propanie (było rano 1 stopień celsjiusza) więc jadę po nowa butle. Nic nie dało. Więc myślę może Reduktor monocontrol Cs padł. Tak wcześnie po 6 miesiącach? Odpalam palniki gazowe i faktycznie słaby przepływ gazu.
Zawory wszystkie sprawdzone i powinno być ok ale nie jest.
Czy komuś takie coś się zdarzylo? Może ktoś coś doradzi poza wymiana Reduktora? |
|
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-11-11, 23:09
|
|
|
Miałem identycznie w nowym fabrycznie aucie.Trumy nie dało się uruchomić po około 30 sec komunikat (problemy z gazem).Wydawało mi się,że kuchenka ..słabiej..chodzi na gazie więc wymieniłem reduktor i to samo.Lodówka i kuchenka ok truma nie.Po sprawdzeniu wszystkiego okazało się,że winny był przewód spalin/powietrza trumy taka podwójna rura.Pomiędzy trumą a ścianą jest rura spalin w środku a pozewnątrz rura powietrza (raczej w tej kolejności).Zaciąga jedną powietrze,a drugą wychodzą spaliny.Jedna spadła z cybanta i się ..dławił..i nie dał odpalić ........może u ciebie tak samo....... |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
willyfog
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-11-12, 21:04
|
|
|
OK, sprawidziłem jak wspomniałeś i niestety wszystko było ok.
Później dla porządku wymontowałem Truma Monocontrol CS i podłączyłem reduktor z grilla. Wszystko wtedy działało jak należy.
Pytanie dodatkow jest nastepujące Truma Monocontrol CS jest na 30 bar i 1,5kg/h. Natomiast ja podłączyłem reduktor 37bar i 1,5 kg/h. Czy to ma jakieś znaczenie?
Czy w ogóle da się jakoś przeczyścic ten reduktor Trumy?
pozdro |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-11-12, 22:48
|
|
|
Nie powinno to mieć znaczenia,często syf z butli się dostaje i coś może się dziać.Dobrze jest używać filtra gazu (np. truma).Jeżeli auto masz nowe to gwarancja 2 lata chyba więc po problemie. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-13, 23:53
|
|
|
Sprawdź butlę, wyciągnij na zewnątrz i sprawdź ciśnienie odkręcając. Może trafiłeś na lipny gaz. Przy 1 stopniu to może być różnie.
Lepiej się upewnić znim zaczniesz wymieniać reduktor itd.
BP dla mnie jest niepewnym źródłem i mogą nagle zmienić skład gazu. Jak kupisz w rozlewni jako czysty propan to ma być propan i tyle. |
Ostatnio zmieniony przez michal_olk 2016-11-14, 00:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Lip 2013 Piwa: 19/22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-11-14, 00:07
|
|
|
Monocotrol Cs trzaśnięty. Wiem coś na ten temat. Spróbuj dmuchnąć ustami jak nie przepuszcza to uszkodzony. Oczywiście w odpowiednim ustawieniu cs-a. |
|
 |
willyfog
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-11-21, 10:42
|
|
|
OK, dzięki za rady
michal_olk napisał/a: | Sprawdź butlę, wyciągnij na zewnątrz i sprawdź ciśnienie odkręcając. Może trafiłeś na lipny gaz. Przy 1 stopniu to może być różnie.
Lepiej się upewnić znim zaczniesz wymieniać reduktor itd.
BP dla mnie jest niepewnym źródłem i mogą nagle zmienić skład gazu. Jak kupisz w rozlewni jako czysty propan to ma być propan i tyle. |
Sprawdzone, gaz jest ok, przy 0 stopni działal normalnie w innym urządzeniu na zewnątrz.
qdlaty_78 napisał/a: | Monocotrol Cs trzaśnięty. Wiem coś na ten temat. Spróbuj dmuchnąć ustami jak nie przepuszcza to uszkodzony. Oczywiście w odpowiednim ustawieniu cs-a. |
Zrobione jak podpowiedziałeś. Niestety nic to nie dało.
Będe wymieniał regulator |
|
|
|
 |
kaczor72
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: fiat
Nazwa załogi: kaczki
|
Wysłany: 2019-05-18, 19:28
|
|
|
U mnie znowu gaz ulatnia się zaworem bezpieczeństwa (taki żółty na obudowie membrany)tylko wymiana go uratuje może ktoś miał podobny problem |
|
|
|
 |
willyfog
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-06-17, 22:44
|
|
|
Kończę temat, regulator został zabrudzony gazem. po wymianie od razu kupiłem także filtr który założyłem i po problemie.
To jest przestroga dla wszystkich, filtr do gazu uchroni cie przed wymiana regulatora, w szczególności drogiego z systemem odcinajacym w razie wypadku. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|