Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z przepływem gazu
Autor Wiadomość
willyfog 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Matrix 670SL
Piwa: 1/7
Wysłany: 2016-11-11, 14:16   Problem z przepływem gazu

Cześć,

Ale mnie dziś szlak trafił. Nowy kamper 6 miesięczny, rodzina spakowana na wyjazd do Wrocka, kamper przygotowany. Wychodzę rano aby go nagrzać zapuszcam truma combi 6 I dupa, niby woda grzeje się w bojlerze ale do letniej temperatury a ogrzewanie odpala się ale zdycha po 30 sek z komunikatem problem przepływu gazu.
Już sobie myślę że butle BP jednak nie są na czystym propanie (było rano 1 stopień celsjiusza) więc jadę po nowa butle. Nic nie dało. Więc myślę może Reduktor monocontrol Cs padł. Tak wcześnie po 6 miesiącach? Odpalam palniki gazowe i faktycznie słaby przepływ gazu.

Zawory wszystkie sprawdzone i powinno być ok ale nie jest.

Czy komuś takie coś się zdarzylo? Może ktoś coś doradzi poza wymiana Reduktora? :?

Postaw piwo autorowi tego posta

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2016-11-11, 23:09   

Miałem identycznie w nowym fabrycznie aucie.Trumy nie dało się uruchomić po około 30 sec komunikat (problemy z gazem).Wydawało mi się,że kuchenka ..słabiej..chodzi na gazie więc wymieniłem reduktor i to samo.Lodówka i kuchenka ok truma nie.Po sprawdzeniu wszystkiego okazało się,że winny był przewód spalin/powietrza trumy taka podwójna rura.Pomiędzy trumą a ścianą jest rura spalin w środku a pozewnątrz rura powietrza (raczej w tej kolejności).Zaciąga jedną powietrze,a drugą wychodzą spaliny.Jedna spadła z cybanta i się ..dławił..i nie dał odpalić ........może u ciebie tak samo....... :ok

willyfog 
trochę już popisał

Wysłany: 2016-11-12, 21:04   

OK, sprawidziłem jak wspomniałeś i niestety wszystko było ok.

Później dla porządku wymontowałem Truma Monocontrol CS i podłączyłem reduktor z grilla. Wszystko wtedy działało jak należy.

Pytanie dodatkow jest nastepujące Truma Monocontrol CS jest na 30 bar i 1,5kg/h. Natomiast ja podłączyłem reduktor 37bar i 1,5 kg/h. Czy to ma jakieś znaczenie?

Czy w ogóle da się jakoś przeczyścic ten reduktor Trumy?

pozdro

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2016-11-12, 22:48   

Nie powinno to mieć znaczenia,często syf z butli się dostaje i coś może się dziać.Dobrze jest używać filtra gazu (np. truma).Jeżeli auto masz nowe to gwarancja 2 lata chyba więc po problemie.

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-11-13, 23:53   

Sprawdź butlę, wyciągnij na zewnątrz i sprawdź ciśnienie odkręcając. Może trafiłeś na lipny gaz. Przy 1 stopniu to może być różnie.
Lepiej się upewnić znim zaczniesz wymieniać reduktor itd.
BP dla mnie jest niepewnym źródłem i mogą nagle zmienić skład gazu. Jak kupisz w rozlewni jako czysty propan to ma być propan i tyle.
Ostatnio zmieniony przez michal_olk 2016-11-14, 00:51, w całości zmieniany 1 raz  

qdlaty_78 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Piwa: 19/22
Wysłany: 2016-11-14, 00:07   

Monocotrol Cs trzaśnięty. Wiem coś na ten temat. Spróbuj dmuchnąć ustami jak nie przepuszcza to uszkodzony. Oczywiście w odpowiednim ustawieniu cs-a.

willyfog 
trochę już popisał

Wysłany: 2016-11-21, 10:42   

OK, dzięki za rady

michal_olk napisał/a:
Sprawdź butlę, wyciągnij na zewnątrz i sprawdź ciśnienie odkręcając. Może trafiłeś na lipny gaz. Przy 1 stopniu to może być różnie.
Lepiej się upewnić znim zaczniesz wymieniać reduktor itd.
BP dla mnie jest niepewnym źródłem i mogą nagle zmienić skład gazu. Jak kupisz w rozlewni jako czysty propan to ma być propan i tyle.

Sprawdzone, gaz jest ok, przy 0 stopni działal normalnie w innym urządzeniu na zewnątrz.

qdlaty_78 napisał/a:
Monocotrol Cs trzaśnięty. Wiem coś na ten temat. Spróbuj dmuchnąć ustami jak nie przepuszcza to uszkodzony. Oczywiście w odpowiednim ustawieniu cs-a.

Zrobione jak podpowiedziałeś. Niestety nic to nie dało.

Będe wymieniał regulator

kaczor72 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat
Nazwa załogi: kaczki
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2019-05-18, 19:28   

U mnie znowu gaz ulatnia się zaworem bezpieczeństwa (taki żółty na obudowie membrany)tylko wymiana go uratuje może ktoś miał podobny problem

willyfog 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-06-17, 22:44   

Kończę temat, regulator został zabrudzony gazem. po wymianie od razu kupiłem także filtr który założyłem i po problemie.

To jest przestroga dla wszystkich, filtr do gazu uchroni cie przed wymiana regulatora, w szczególności drogiego z systemem odcinajacym w razie wypadku.

Odpowiedz do tematu