Wysłany: 2019-07-03, 14:55 ASYSTENT ZJAZDU... Hill Descent Control
Takie cuś mamy, przynajmniej niektórzy w swoich Fiatach Ducato
Czyli działa w podanych zakresach, można zmieniać zadaną prędkość "gazem lub hamulcem - miga wtedy . Włącza się poniżej 50 km/h ale aktywuje w zakresie 7-30 /manual lub 4-30 dla automatu.
Pow 50 km/h wyłącza. Czasem pojawia się komunikat o łędzie tego systemu i ASR o czym piszą na zagr. forach. U mnie tak było z kontrolą trakcji. Restart załatwia sprawę, to ponoć błąd programu i danych z czujników ABS?
Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Wysłany: 2019-07-03, 16:05
Pytanie czy to jest wspomaganie hamowania, czy tylko stabilizacja prędkości zjazdu z wykorzystaniem istniejących możliwości hamowania silnikiem i hamulcami. Może działa jak tempomat z którym wygodnie się jedzie ale sam w sobie nie wnosi nic nowego.
Z tego co piszą na Forach ,to wnosi wiele i hamuje "sinikiem" chyba jednak też hamulcami, bo wykorzystuje ABS .
Angole i inni są zadowoleni .
Raz korzystałem z tego chwilkę i działa . Szkoda , że zapomniałem o tym 2 tyg temu , bo trochę ostatnio po "górkach" jeździłem .
Cytat:
Hill Descent Control (HDC) to funkcja wspomagająca kontrolę prędkości na zjazdach. Opór powstający podczas zjazdu ze wzniesienia stawiają tu pracujące elementy silnika. Porównać można je więc z hamowaniem jednostką napędową.
.......
Aktywny system załącza się automatycznie i zmniejsza prędkość zjazdu ze stromego wzniesienia do max. 9 km/h w czasie jazdy do przodu i do max 7 km/h w czasie cofania. System na bieżąco zbiera dane o prędkości poszczególnych kół, dzięki czujnikom prędkości obrotowej koła, wykorzystywanym przez ABS. Siła hamowania dobierana jest indywidualnie do każdego koła.Przypisek mój : Czyli hamuje hamulcami, a czy tak jest w Ducato?.
Dodatkowo HDC zmienia sposób działania pedału gazu – działa on z opóźnieniem, a kierowca może regulować prędkość silnika tylko w ograniczonym zakresie mocy.
Kierowca może w dowolnej chwili zwiększyć prędkość. Po zdjęciu nogi z pedału gazu, auto powróci do ustalonych prędkości 10 i 7 km/h. Kierowca może również całkowicie zatrzymać auto, naciskając na pedał hamulca.
HDC działa tylko i wyłącznie przy załączonym pierwszym albo wstecznym biegu (i biegu 1 w automatycznej skrzyni biegów, w pozycji D HDC nie działa). Działanie HDC kończy wrzucenie drugiego biegu albo biegu D w skrzyni automatycznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum