|
|
Bieda Kamper -czyli mały kamper na bazie Citroena Berlingo |
Autor |
Wiadomość |
hckosmo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Bieda Kamper
|
Wysłany: 2020-06-23, 10:44 Bieda Kamper -czyli mały kamper na bazie Citroena Berlingo
|
|
|
Witam Was
Chciałbym po części sie pochwalić a po części doradzić się. Otóż jakiś czas temu w mojej głowie powstała myśl aby zbudować małego kampera na bazie osobowego Citroena Berlingo.
Obecnie jestem na fazie projektu więc wszystko może się jeszcze zmienić, Lecz wpierw powiem jakie były założenia:
Możliwość przewozu 4 osób - więc z tylnej części wylatuje tylko pojedyncze siedzenie ( 2 osoby śpią w samochodzi 2 w namiocie )
Montaż zabudowy jak najbardziej zbliżony do plug and play ( w tym przypadku raczej powinno być fun )
Do tyłu samochodu doczepiany namiot, tak aby cały aneks kuchenny znajdował się w przedsionku namiotu ( etap namiotu to etap 2 )
Ogólny widok zestawu przedstawiałby się jak na fotce
koncept.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3250 raz(y) 21,74 KB |
koncept2.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3250 raz(y) 72,53 KB |
|
|
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 10:54
|
|
|
Wiecie co w poprzedniej wiadomości zapomniałem się przedstawić, juz naprawiam ten błąd.
Na imię mam Tomek i mieszkam w zachodniej WLKP
dobra powracając do wątku, jak wspomniałem jestem na etapie projektu, a owy projekt zapowiada się tak:
Jeszcze nie jest to zaprojektowane, ale pokrywa górna będzie 3 częściowa, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu z poprzedniej wiadomości. Dodatkowo półka będzie miała dwojakie zastosowanie, albo jako wspomniana półka lub jako stolik po usunięciu środkowej części góry
Nie mam jeszcze zaprojektowanej części sypialnej ( rozkładanego łóżka ) ale wszystko przede mną
Pytanie co o tym myślicie? czy ktoś z Was miał styczność z podobnym projektem? może jakięś uwagi? Na tym etapie zmiana nic nie kosztuje .
Opis.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 58,45 KB |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-06-23, 17:02
|
|
|
hckosmo napisał/a: | Otóż jakiś czas temu w mojej głowie powstała myśl aby zbudować małego kampera na bazie osobowego Citroena Berlingo.
|
Cześć
Dlaczego akurat na takiej bazie ?
W cztery osoby hm hardkor gdzie wogóle tym chciałbyś podróżować?
Aneks kuchenny ,a gdzie miejsce na plecaki dla czterech osób ? |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 74/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2020-06-23, 20:36
|
|
|
Powitać, powitać serdecznie
drogi Sąsiedzie.
|
|
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 21:36
|
|
|
Hej Jacku
Już spiesze z pomocą:
Dlaczego akurat na takiej bazie ?
Powód jest bardzo prosty, mam takie autko, więc jak już jest, opłacam je, serwisuje użytkuje to dlaczego nie zwiększyć jego możliwości?
W cztery osoby hm hardkor gdzie w ogóle tym chciałbyś podróżować?
Dobre pytanie, i szczerze sam nie wiem, choć jestem realistą i zagranica odpada ( już abstrahuje od obecnej sytuacji ale to fakt byłby hardcore - choć akurat jest on mi bliski, to niekoniecznie chce na to narażać moją rodzinę.
Możemy przyjąć że będzie to Polska i raczej w bliskiej odległości ( powiedzmy promień 200km )
Aneks kuchenny ,a gdzie miejsce na plecaki dla czterech osób
Jest to dość istotny problem i sporo nad nim myślałem, większość tego typu pomysłów jest dedykowana dla 2 osób. Po części załatwi mi to brak jednego siedzenia, poza tym mam już bagaźnik dachowy. Się popieści...... |
|
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-23, 21:39
|
|
|
DI STEFANO napisał/a: | Powitać, powitać serdecznie
drogi Sąsiedzie.
|
No witaj
A mam pytanie gdzie jest lepiej? |
|
|
|
 |
RoWeRs
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2015 Piwa: 12/4 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-06-23, 22:37
|
|
|
Hej
Jakiś czas temu też miałem podobny pomysł, znajdziesz info w linku o vw caddy
Zrezygnowałbym z koncepcji siedzenia w samochodzie. Miejsce na nogi zabierze cenną przestrzeń na bagaż. Chyba, że będziesz co chwilę przenosił wszystko na przednie siedzenia.
Gotowanie pod klapą jest ok. Potrzebny będzie Ci stolik/blat roboczy – coś odłożyć pokroić itd. Itp.
Wzorowałem się na QQ, tam klapa boxa była też stolikiem ale wada tego rozwiązania jest taka, że trzeba się nachylać.
Kuchenka wymaga osłony by skrócić czas gotowania ale nie rób tak jak to na rysunku, że obudowa boxa jest osłoną. Marnujesz kupe miejsca.
Po co Ci zlew? Na dziko umyjesz gary w misce lub opłuczesz nawet w ręce. W cywilizacji marina/kemping jest infrastruktura. Składana miska przyda się w dziczy do mycia a na kempingu do noszenia naczyń do kuchni.
Zerknij na projekt nest egoe. Wyciągany moduł kuchenny, mógłbyś zanosić sobie do przedsionka namiotu albo postawić przy aucie, usiąść i pilnować ognia Kuchnia to małe palniki, testuję teraz taki składany (lekki i mały). |
_________________ VW T6 CALI | VW CADDY
Wycieczki rowerowe |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 243/177 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-06-23, 23:11
|
|
|
A po co Ci ta zabudowa? Czy nie lepiej kuchenkę rozkładać gdzieś obok auta.Do mycia naczyń kanister np.20 litrów z kranikiem.Stawiany też obok auta.W miejsce ważącej swoje zabudowy beczka z wodą 80-100 litrów z pompką 12v.Fajny jest namiot kąpielowy.Używałem taki.Podstawa ok.1mx1m,bez podłogi.Tu stawiałem przenośną toaletę,kanister z wodą i pompką 12v oraz małym żelowym akumulatorem.Tak bym to robił.Ale cokolwiek zmajstrujesz będzie Ci służyło a potem będzie bardzo miłym,sentymentalnym wspomnieniem.
Jeździłem w dwie osoby.Spanie było na wiszącej,zaczepionej do uchwytów pasów bezpieczeństwa ramie.Bagaże pod wiszącym materacem.Ale auto zmień jeśli możesz.. |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 74/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2020-06-24, 05:01
|
|
|
[quote
A mam pytanie gdzie jest lepiej?[/quote]
Lepiej???
tak na szybko, to ok. 7 km od Twojego zamieszkania.
A ogólnie:
tam gdzie zawiezie Cię domek na kółeczkach. |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-06-24, 10:56
|
|
|
Przestrzeń w takim pojeździe jest tak mała że poza przetransportowaniem sprzętu do niczego się nie nadaje. Zwłaszcza dla czterech osób. Ja na Twoim miejscu skupiłbym się na namiocie i rozkładanym sprzęcie.
Można powiedzieć, że podobnie biwakuję terenówką. Poza kamperem lubię sobie podzikować trochę po błotku, polnych drogach i zjeść kiełbę w miejscu gdzie tylko piesi docierają (o ile w ogóle). W terenówce mam trochę mniej miejsca ale nie jeżdżę na noc. Frontera B long. Na pace przewożę rozkładany stolik, rozkładaną kuchenkę, baniak z wodą i kranikiem, kije/widły na ognisko, siekierkę, trochę drewna, rozkładane krzesełka, sprzęt kuchenny (gary, sztućce, chemia, talerze itd) prowiant, ciuchy (często trzeba się przebrać po jeździe terenowej) i jeszcze parę innych fantów pakę mam załadowaną do poziomu szyb czyli jest jeszcze potencjał (zawsze można po dach). Dzięki temu w plenerze zrobię ognisko, normalny obiad i wszystko po sobie pomyję.
Ty zaś potrzebujesz jeszcze schronienia na noc i łazienki. Czyli miejsca toaletę przenośną, prysznic polowy, na namiot, śpiwory/materace oraz więcej ciuchów (i pewnie prowiantu). Ale masz pakę trochę większą i jeszcze właśnie boxa.
Ja bym skupił się na komforcie i przestrzeni na podróż i optymalnym zagospodarowaniu paki pod kątem transportowym/magazynowym. Żeby np bez problemu dostać się natychmiast do namiotu, toalety, albo kuchenki i garnków bez robienia kipiszu/przestawiania. Jakiekolwiek spanie, gotowanie czy siedzenie tam bym odpuścił.
Przestrzeń życiową całkowicie przeniósłbym do namiotu. A na krótkie postoje rozpinany daszek na dwóch kijach z mocowaniem do auta (boku albo klapy).
Autem podróżujesz komfortowo bez ograniczeń przestrzeni siedzeń (zamiast środkowego fotela drugiego rzędu pokusiłbym się nawet o mini barek/stolik). Przestrzeń ładunkową zabudowałbym w półki, skrytki, skrzynki (głównie w układzie cargo) nawet po sam dach. Rozplanowałbym zagospodarowanie tego tak optymalnie aby po zatrzymaniu jednym ruchem dostać się do dowolnego z obszarów bytowych. Toalety, sprzętu kuchennego, namiotu czy siedzeń.
Krótki postój rozpinany daszek, długi - namiot.
W namiot mierzyłbym 6-8 osób aby wydzielić w nim miejsce na komfortowe spanie, kuchnię i toaletę. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
Zbigniew K
trochę już popisał

Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Maj 2020 Piwa: 17/1 Skąd: Zgorzelec
|
Wysłany: 2020-06-24, 10:58
|
|
|
Witaj.
Ja, mam takie małe "pędzidło" Opel Combo, ale umie zabudowa na pace zrobiona na stałe, bo i autko tylko na 2 osoby. Dodatkowo rozstawiane zadaszenie. Na drzwiach stoliczek na kuchenkę gazową. Można również spokojnie gotować na blacie szafki. Minimalizm, zrobione z tego, co było pod ręką. Spać się da, ale tylko w 2 osoby ;-). Eksploatowany od tamtego roku. Zbiornik na wodę 15 l, mam też 30 l, ale 15 l jest ilością wystarczającą, a uzupełnić można w każdej chwili.
20180818190955_1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 41 raz(y) 953 KB |
20200523165117_1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 36 raz(y) 1,5 MB |
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-24, 19:54
|
|
|
nooo. Właśnie po to zarejestrowałem się na tym forum. Jest kilka cennych uwag, szczerze na początku Myślinem że będę miał tylko odpowiedzi typu po co się chłopie męczysz kup se kampera i spokój ( nie wykluczam ale to śpiew przyszłości ).
Już pod zastanowienie się wszedł zlew - czy na pewno? pomyślę nad tym bo powiem że to moja fanaberia ale zobaczymy, zawsze można wysmyczyć blat zakrywający zlew i mamy półkę roboczą zaraz obok kuchenki, wtedy ma to jeszcze sens, inaczej zgadam się z Wami. Jeszcze jest jeden plus takiego rozwiązania, nad zlewem mam klapę do której mogę przymocować baniak z wodą, a samo zamocowanie zrobić tak aby lał bezpośrednio do zlewu ( grawitacja zrobi swoje i nie potrzebuje pompki )
Kto też powiedział że projekt jest ostateczny? plus jest taki że buduje to sam ( mam możliwości zasoby, z czasem troszke mniej ale zawsze się trochę go znajdzie) nie spodoba mi się lub nie sprawdzi, to przebuduje i tyle. Ja traktuje to jako zabawę.
Marku, wytłumacz mi laikowi co miałeś na myśli pisząc ,,głównie w układzie cargo" |
|
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-24, 19:57
|
|
|
marek230482 napisał/a: |
Można powiedzieć, że podobnie biwakuję terenówką. Poza kamperem lubię sobie podzikować trochę po błotku, |
Od tego mam motóra.... |
|
|
|
 |
hckosmo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-09-05, 15:04
|
|
|
Powoli tworzy się skrzynia, wstępne przymiarki przed skręcaniem
65e3dc51-c7b6-4e7b-932a-c17439861242.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 17 raz(y) 225,84 KB |
|
|
|
|
 |
oko21
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Doblo 1.3 Multijet
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2015 Piwa: 2/2 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2020-09-05, 20:05
|
|
|
Miałem podobną zabudowę w moim Doblo
Z tym, że w aucie tylko spanie, a cały bałagan pod namiotem ogrodowym. Później dorobiłem jeszcze szufladę na kuchenkę, na jakieś krótsze, jednodniowe wyjazdy.
20180601_164627.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 35 raz(y) 1,79 MB |
DSCF1747.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1,67 MB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|