Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań laika różnice marek, oraz rozmieszczenie mebli
Autor Wiadomość
AizoOK 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2019-08-04, 14:31   Kilka pytań laika różnice marek, oraz rozmieszczenie mebli

Czytam forum i chłonę informację, ale mam jeszcze kilka pytań :

1. Czy firmy które budują kampery należy porównywać tak samo jak w autach osobowych ? np. Mercedes będzie miał wykończenie i spasowanie lepsze niż Dacia . Jedno i drugie będzie jeździć, jedno i drugie dowiezie nas do celu, ale w Mercedesie będzie wygodniej . Czy tak samo mam porównać Hymer i Auto Roller ?

2. Czy dla osoby mającej wysokość 190cm najlepszym rozwiązaniem jest alkowa ? Pożyczałem Alkowę i półintegrę , integrę oglądałem tylko wewnątrz i moje spostrzeżenia są takie że tylko w Alkowie nie czuję się 'gnieciony' przez sufit.
Integra jest fajna bo przód jest szerszy, ale gdy zwykle jest zamontowane łóżko to dla wysokiej osoby ta szersza kabina jest nie wielkim pocieszeniem, bo i tak aby tam wejść musi się garbić.

3. Jakie Waszym zdaniem rozmieszczenie wnętrza auta będzie najlepsze dla 1 osoby ?
Póki co jeździłem :

półintegra, mało miejsca na głowę, ale najbardziej denerwowała szafka pomiędzy drzwiami wejściowymi a szoferką. Zabiera wizualnie miejsce i wolę gdy jest z tyłu auta.
Ktoś ma podobne spostrzeżenia ? Dla mnie to dyskwalifikuje kampera, a może jest coś o czym nie wiem i jest tu osoba która docenia tę szafkę w tym miejscu ?
Dodatkowo łóżko zjeżdzające z sufitu na noc "zabierało" salon.

7 osobwy więc dużo miejsca, ale generalnie to kojarzę go z korytarzem który ciągnął się przez pół długości kampaera a wolałbym otwartą przestrzeń. Łóżka piętrowe służyły mi jako półki na graty. Choć sam 'salon' był przestronny bo stoliki po obu stronach bez wysokich szafek dawały przestrzeń.

Znalazłem jeszcze takie rozmieszczenie i ciekawy jestem Waszych spostrzeżeń

(zdjęcie kampera krynia i stan - mam nadzieję, że mogę je tu użyć ... )
W wypożyczalniach jednak takiego ustawienia raczej nie ma .... czy jest generalnie mało funkcjonalne, czy mało funkcjonalne dla typowej rodziny 2+2 ?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i spostrzeżenia . Chciałbym poszerzyć wiedzę odnośnie układu wnętrz kamperów.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-08-04, 15:07   

Integre możesz zamówić bez łóżka nad kabiną. I to daje jeszcze więcej przestrzeni i sporo mniej wagi kampera. Tym samym np. masz skuter wagowo obojętny.

Gdybym nie miał rozdzielności łóżkowej z żoną, lub nawet podobny rytm dobowy, to bym taką wybrał. :mrgreen:

Jestem zdecydowanym zwolennikiem "salonu" face to face zwanym też panoramique.
Ten typ rozmieszczenia daje najwięcen wolnej przestrzeni i teraz staje się teraz modny.
Rozwiązano kwestię, jak zmienić kanapy boczne w fotele na wprost do jazdy, szybko i prosto.

Czyli wg mnie : Integra ;face to face,; pow7 m,; garaż, łóżko tylne najlepiej podnoszone, silnik w automacie

Do tego są marki lepsze i gorsze a w obrębie samych marek też jest podział. Itd :bylo

Ten mój wybór ma największą wadę jest chyba najdroższy!

No zdjęcia są robione obiektywami szerokokątnymi. :spoko

rapido-face-face-825x510.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 35,9 KB

8096df-jour.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 95,5 KB

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2019-08-04, 20:39   

są lepsze jedno łóżko z przodu zjażdzające nisko w dół elektrycznie i salon w podkowę z tyłu tak jak mają przyczepy. Carthago wypuścił taki model

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-08-04, 21:12   

Bronek napisał/a:
Integre możesz zamówić bez łóżka nad kabiną.
...

Jestem zdecydowanym zwolennikiem "salonu" face to face
...

Półintegrę również. Np Adria Coral, to Matrix ale już bez wiszącego łóżka i z ogromnym oknem w tym miejscu.
.
Face to face, proponowałeś również mi, jednak na siłę chciałem zmieścić się w 7m w półintegrze.
i dobrze, bo jak kiedyś się gdzieś na kampie spotkamy to siedzimy u Was :diabelski_usmiech
.
Oczywiście że są podziały, by je łatwo rozróżniać trzeba w tym siedzieć, laik zostanie zagoniony w kozi róg. Skoro posługujemy się porównawczo z markami aut, to w Mercedesie jak i w Dacii są podziały modelowe na skromne-budżetowe jak i bogatsze.
Najskromniejszy Mercedes jest wówczas dużo tańszy od najbogatszej Dacii.
W kamperach słabiej widać prestiż gołym okiem laika, doświadczony potrafi zrobić zestawienie szeregu po marce, modelu, symbolu układu i roczniku.
Domyślam się że chcesz kupić kampera... Nie szukaj prestiżu, serio. Zacznij od takiego który Cię zauroczy, będziesz czuł przez skórę że to jest ten pierwszy którego musisz mieć. Po roku średnio statystycznie dokonasz zmiany ku Twojej radości.
Tak po prostu jest.
Chyba że kasę liczysz na kilogramy i chcesz by sąsiad się przekręcił, wówczas szukaj po cenie.
Zacznij np od Morelo i zapomnij o ognisku w dziczy.

IMG_0011.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,69 MB

Wyświetl szczegóły
AizoOK 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2019-08-04, 22:58   

Cieszę się, że nie jestem odosobniony w upodobaniu do salonu face to face lub jak to koko wspomniał salonu na końcu w podkowę.
Patrząc na oferty wypożyczalni zwykle widzę jedno rozmieszczenie salonu i jakoś mi ono nie podchodzi.

Nad kamperem się zastanawiam, no i nie będzie to Morelo - jeszcze :)

Najpierw chcę sprawdzić jeszcze kilka wypożyczonych, a następnie zacznę od czegoś co będę wymieniać co 1,5 roku - przynajmniej taki cykl zawsze miały u mnie osobówki.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-08-05, 07:05   

koko napisał/a:
są lepsze jedno łóżko z przodu zjażdzające nisko w dół elektrycznie i salon w podkowę z tyłu tak jak mają przyczepy. Carthago wypuścił taki model

Rapido też ma, coś podobnego z dwoma salonami
Tylko to kosztem wysoko#ci garażu.
Auto Star też robi itd...
Generalnie coś drgnęło, ale ja czekam na slajdy :mrgreen:

I jeszcze moja uwaga na którą nie zwracałem uwagi, to drzwi wejściowe jak najdalej do tyłu. Salony w L mają je bardziej w kierunku kabiny i to skraca przestrzeń dzienną.
Zawsze wybór i preferencje są indywidualne, lecz dobrze jest wiedzieć co za sobą niesie każdy układ.
Tego nie ma wiele i są powtarzalne.

https://www.rapido-reisem...94DF/index.html

getimage.jpeg
Plik ściągnięto 1676 raz(y) 59,61 KB

8094df-jour.png
Plik ściągnięto 2 raz(y) 94,41 KB

jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/69
Wysłany: 2019-08-05, 08:20   

Taa, ojciec Dżesiki robi se lans.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-08-05, 09:05   

Jak to mówią- jedni mają, to co lubią , inni muszą lubić, to co mają .

Nowy kolega chce kupić sobie kampera na jedna osobę i ... nic nie pisze o ograniczeniach finansowych
Ma być wieżowiec , wręcz penthause... To mu robimy prezentacje " na bogato"
Konrad w temacie Carthago , bo ma taka markę .Ja w Rapido bo mam taką . Wojtek o Morelo wspomniał :mrgreen:

jsaluga 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
Piwa: 20/69
Wysłany: 2019-08-05, 10:22   

Ten wpis był niepotrzebny. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez jsaluga 2019-08-06, 07:22, w całości zmieniany 1 raz  

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2019-08-05, 12:29   

Wg mnie salon z tyłu to beznadziejne rozwiązanie. Z tyłu ma być duży garaż, to wyklucza salon. Każdy kto trochę pojeździ wie, że wielki garaż jest ważny. A poza tym to już tylko kwestia upodobań i kasy oraz preferowanego sposobu wypoczynku.

Bajaga&Instruktori

rosomak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 1,9 Heku 530
Nazwa załogi: ROSOMAK
Piwa: 33/25
Wysłany: 2019-08-05, 15:10   

"jsaluga Najwyżej dorobi jeszcze dwójkę bachorów.
....mógłbyś wyjaśnić co to znaczy ,,bachorów" tł ku jeden.
....jakieś bydło zalęgło się na tym forum.

Wyświetl szczegóły
AizoOK 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2019-08-05, 17:13   

Bronek napisał/a:
Jak to mówią- jedni mają, to co lubią , inni muszą lubić, to co mają .

Nowy kolega chce kupić sobie kampera na jedna osobę i ... nic nie pisze o ograniczeniach finansowych
Ma być wieżowiec , wręcz penthause... To mu robimy prezentacje " na bogato"
Konrad w temacie Carthago , bo ma taka markę .Ja w Rapido bo mam taką . Wojtek o Morelo wspomniał :mrgreen:

Bo 'Nowy kolega' pytał o rozmieszczenie wnętrza kamperów i uwagi bardziej doświadczonych kolegów, aby nie musieć części na sobie przerabiać:)

Finanse nie mają tu znaczenia, bo salon z tyłu można mieć w integrach zarówno z lat 70 jak i obecnych :)

O wieżowcu czy penthausie nic nie wspominałem . Fajnie jest mieć dużo miejsca, ale kamperem trzeba też się przemieszczać i wtedy może się pojawić problem z parkowaniem czy manewrowaniem.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-08-05, 19:57   

:spoko Jakbyś poczytałForum, tak pobieżnie (tylko z pół roku Ci to zajmie), to byś wiedział, że Kamper to zestaw kompromisów.
Jak masz przestrzeń, to nie masz mobilności itd...

Fakt nie chciałeś wieżowca, tylko salę gimnastyczną :mrgreen: ( ad wzrost)

I tu jeszcze jedna uwaga, gdy już m/w sobie ustalisz co chcesz, to okaże się że tego nie ma.
A w używanych jeszcze trudniej znaleźć . W nowych nie lepiej. Chyba że szczęście lub przypadek i Ci się trafi.
Niestety najczęściej kupuje się m/w, tak by pasowało, ulega marketingowe, a potem dorabia ideologię, że to jest to.
:mrgreen:
To jak dom trzeci lub czwarty jest w miarę ... Aczkolwiek niekoniecznie

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-08-05, 21:28   

jsaluga napisał/a:
Kasa nie jest problemem. Najwyżej dorobi jeszcze dwójkę bachorów.

Ejjjj...
Nie masz powodów by tak określać dzieci.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-08-05, 21:38   

No dobra Aizo, Bronek określił warunki do wyznaczenia linii startu, określ skład załogi na serio, wstępne preferencje i granicę finansową. Bez obaw, tutaj to norma i żadna tajemnica kto ile chce siana przeznaczyć a z zakupu zazwyczaj cieszymy się wszyscy.
Z góry proponuję zacząć jednak taniej, możliwie taniej, na próbę, dla nauki, dla własnego zdania.

Odpowiedz do tematu