Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper dla dwojga na dłuższe wyjazdy
Autor Wiadomość
TomekW72 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Carioca 15 2002 na Ducato II FL
Wysłany: 2019-10-06, 17:35   Kamper dla dwojga na dłuższe wyjazdy

Tak jak zapowiedziałem w wątku powitalnym będę Was pytał o rady dotyczące wyboru kampera.
Poszukuję kampera, który pozwoli dwóm osobom wygodnie podróżować, mieszkać i pracować przez dłuższe okresy czasu.
Jestem programistą i od lat pracuję zdalnie, jako że mamy "odchowane" dziecko to wymyśliliśmy sobie, że możemy podróżować pracując z kampera, uciekając przed zimą czy upałami (w zależności od pory roku) w inne części europy.

Budżet na razie mam skromny, zakładam na zakup jakieś 40 tys + 10 na rejestrację, remonty i dostosowanie auta do naszych potrzeb.

Wstępnie myślałem o półintegrze, idealny dla mnie układ to stałe łóżko i stolik z obracanymi przednimi fotelami i tyle, reszta jest sprawą otwartą. Alkowa raczej odpada, raz że wpływa na wysokość pojazdu (czyli problemy z garażowaniem, opłatami itd) a dwa, że jesteśmy raczej "duzi" i boję się czy alkowa wytrzymałaby obciążenie (tak z 200 kg :D)
Układ o którym myślę mają często campervany ale one dla odmiany na ogół są dość małe w środku i spędzenie w nich dłuższego czasu będzie męczące + są na ogół niskie a ja mam 185 cm wzrostu.
No i ostatni wymóg to długość, nie chciałbym przekroczyć 6 metrów, trochę z powodów jak wyżej, poza tym mam bardzo wąską drogę na posesję (4 metry) i skręt czymś dłuższym może być zwyczajnie niemożliwy.

Czy w podanych budżecie mam szansę kupić coś jezdnego, co nie zgnije przed końcem pierwszej wycieczki? I czy znacie jakieś zabudowy o zbliżonym układzie?

Postaw piwo autorowi tego posta

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2019-10-06, 20:14   

Od miesiąca posiadam półintegre,i alkowe od 12 lat, niewielka różnica w wysokości.W alkowie spać nie musisz,ale jest to wspaniały pawlacz na wszystko co potrzebna w długich podróżach,tym bardziej do 6 metrów.Podróżując po Europie musisz mieć zaufanie do auta.Może być starsze,może młodsze ,ale do zaufania to potrzeba czasu.

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/43
Wysłany: 2019-10-06, 20:38   

ale alkową do 6 metrów trochę buja i jest dyskomfort podczas jazdy

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2019-10-07, 10:10   

Moim zdaniem najważniejsze żebyś kupił auto do którego części zamienne są dostępne wszędzie od ręki. Żadnych zabytków. Każde auto będzie czasami się psuło. Niestety to dotyczy powoli Fiata Ducato 2 generacj (niektóre duperele) a pierwsza generacja to już jest temat dość trudny. Myślałbym zatem o zwiększeniu budżetu;) ale jeśli nie to szedlbym w Ducato 2 lub nowsze ale kasa jest tu problemem. Wysokość pòłintegry nie robi jakiejś piorunującej różnicy nad alkową. Jako za sam pracuje przy kompie to wiem jak niewygodny bywa siedzenie na kamperowej ławce przy stoliku dlatego powinieneś szukać auta z obracanym fotelem kierowcy do stolika - jest najwygodniejszy. Trudno się też pracuje bez klimy stacjonarnej w lecie:( ale to znowu nie ten budżet. Generalnie za 40-50tys to masz trudny temat. Dobry egzemplarz Ducato 2 przed liftem potrafi kosztować ponad 50tys.

TomekW72 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Carioca 15 2002 na Ducato II FL
Wysłany: 2019-10-07, 11:02   

michal_olk - miałem okazję trochę popracować na kamperowej ławce, ledwie dwie godzinki na odpowiedzenie na maile itp duperele i plecy od razu to odczuły.
Nie mam już 20 lat więc komfort jest dla mnie ważny, stąd od razu zakładam, że obracane fotele do stolika to obowiązkowe wyposażenie (choć jakoś w kamperach dominuje przedział kolejowy).
Co do bazy to wiem, że łatwo nie będzie, ale mam dobrego mechanika, który ogarnie mi sprawy mechaniczne, a aut bez awaryjnych to nie ma.

Brak klimy stacjonarnej to nie jest wielki problem, zakładam latem kierunek na północ Europy, więc ucieknę od największych upałów.

@darek61 z mojego punktu widzenie alkowa z której się nie korzysta to zbędny żagiel, zwiększający opór aerodynamiczny a dodatkowo, mało która alkowa (z tych które widziałem) ma wygodne łóżko na dole przy zakładanych wymiarach.
Ogólnie te kampery (alkowy) są w większości budowa z myślą o dużej rodzinie a nie dwóch osobach.

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2019-10-07, 11:09   

Mechanik nie pomoże ci jak auto się zepsuje 1000km od domu. A tak może się zdarzyć. Mój kuzyn właśnie sprzedaje bardzo zadbanego i przeinwestowanego lt sven hedin właśnie z tego powodu że jak miał drobna awarie w Rumunii (przewód wtryskiwacza) to był spory problem.
Zresztą chyba nie zamierzasz się ładować w zabytki. Szukaj czegoś na Ducato 2, ewentualnie sprinter. Problem tylko widzę w kwocie - przyzwoita pòłintegry na Ducato 2 to będzie pewnie 60tys. Ale może się mylę.

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2019-10-07, 12:05   

TomekW72 napisał/a:

@darek61 z mojego punktu widzenie alkowa z której się nie korzysta to zbędny żagiel, zwiększający opór aerodynamiczny a dodatkowo, mało która alkowa (z tych które widziałem) ma wygodne łóżko na dole przy zakładanych wymiarach.
Ogólnie te kampery (alkowy) są w większości budowa z myślą o dużej rodzinie a nie dwóch osobach.

Mówisz o długich wyjazdach,pomyśl ile różnych rzeczy będziesz musiał spakować i spróbuj to spakować do krótkiej półintegry.Pytałeś o radę,to taka jest moja rada. :spoko

Odpowiedz do tematu