|
|
Wypełnianie okien |
Autor |
Wiadomość |
Ślimak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-09, 13:15 Wypełnianie okien
|
|
|
Witam,
Remontuje stary autobus i mam zamiar przerobic go na kampera. Niestety w autobusa okna zajmuja dosc duza powierzchnie przez ktore tez ucieka duzo ciepla. I mam teraz dylemat bo posiadam okna od starych przyczep kempingowych ktore chcialbym zainstalowac zamiast tych oryginalnych ale kompletnie nie wiem czym zaslepic otwory aby potem wyciac pod nowe okna. Poczatkowo myslalem o zaspawaniu ich blacha ale nie jestem spawaczem i szukam jakis alternatywnych rozwiazan, moze jakies gotowe pluty z wlokna szklanego ale potem pytanie jak to szczelnie przytwierdzic. Rowniez spotkalem sie z propozycja uzycia plyt wielowarstwowych z tworzywa sztucznego tylko kolejne pytanie jak to wprawic zeby to bylo szczelne i zeby jakos to wygladalo.
Z gory dzikuje za podpowiedzi
P10709-131236.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 1,9 MB |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-07-09, 13:58
|
|
|
Dibond, alucobond czy jak to zwią bylby dobry, ale pewnie nie najtanszy. A przkleic mozna klejem do karoserii lub nawet do szyb samochodowych... bedzie trzymac jak szatan.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2021-07-09, 20:26
|
|
|
Najlepiej by wyszło gdybyś zaspawał, albo jakiś kolega...
Albo możesz kupić już pokrytą farbą blachę w składzie z pokryciami dachowymi, wytnij formatki o kształcie szyb. Na płaskim stole przyklej do nich IPS, klejem do styropianu z puszki, wstaw w miejsce szyby. Jak wstawisz okna z przyczep to od środka znowu na klej sklejkę 4mm, i masz ciepłą i mocną wstawkę w okna. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2021-07-09, 22:12
|
|
|
wywal okna, jak wywalisz uszczelki to będziesz miał płasko. Przygotowane wymiarem płyty (dowolnie według uznania lub możliwości finansowych: stal, aluminium lub tworzywo sztuczne)
przede wszystkim kleisz i uzupełniająco nitujesz nitem zrywanym szczelnym do nadwozia. W tak powstałych ścianach wycinasz otwory pod okna właściwe (acz moim zdaniem te szajsowate plastisiowe okna z przyczep są nic nie warte, szczególnie jak maja swoje lata), wzmacniasz ew konstrukcję beleczkami drewnianymi lub kształtownikami metalowymi (tylko jeśli poszycie zrobiłeś cienkie). Potem wklejasz w to w wolne przestrzenie ocieplenie (znów wybór jakie, dowolny) potem od środka zamykasz to sklejka, lub czym tam chcesz zrobić środek. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2021-07-09, 23:07
|
|
|
Wyjmij okna z uszczelek na wzór wytnij blachy, pomaluj na kolor autobusu, wstaw je zamiast szkła w stare uszczelki .Od środka daj ocieplenie . Gdzie Ci pasuje wstaw okna które masz. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2021-07-09, 23:37
|
|
|
007 napisał/a: | Wyjmij okna z uszczelek na wzór wytnij blachy, pomaluj na kolor autobusu, wstaw je zamiast szkła w stare uszczelki .Od środka daj ocieplenie . Gdzie Ci pasuje wstaw okna które masz. |
tak grube jak okna?
Ciężkie to będzie.
Cieńsze zaś niż okna nie siądą w uszczelkach jak należy i będą piłowały.
Chyba..., a może inaczej |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2021-07-10, 18:13
|
|
|
bert napisał/a: | 007 napisał/a: | Wyjmij okna z uszczelek na wzór wytnij blachy, pomaluj na kolor autobusu, wstaw je zamiast szkła w stare uszczelki .Od środka daj ocieplenie . Gdzie Ci pasuje wstaw okna które masz. |
tak grube jak okna?
Ciężkie to będzie.
zawsze można dać brzegi do zagięcia. ew. nałożyć na nie na klej zakładkę
z innej zagiętej blachy... Albo nawet płytę warstwową jedną warstą dać w uszczelkę,
ub jak ktoś tu już wspomniał - wklejoną.
Ale jakbyś nie potrzebował okien otwieranych, to tam gdzie chcesz dać okna
możesz z dwoch oryginalnych stworzyć szybę zespoloną... albo dać do jakiegoś
zakładu żeby Ci skleili. Ddwie rurki z dwóch stron do napełnienia argonem np....
I będzie bezpieczniejsze okno aniżeli ten plajzdik rysujący się i rozpadający
po latach, gdzie włamać się to zadanie łatwe dla przedszkolaka..... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2021-07-11, 00:40
|
|
|
robba napisał/a: | bert napisał/a: | 007 napisał/a: | Wyjmij okna z uszczelek na wzór wytnij blachy, pomaluj na kolor autobusu, wstaw je zamiast szkła w stare uszczelki .Od środka daj ocieplenie . Gdzie Ci pasuje wstaw okna które masz. |
tak grube jak okna?
Ciężkie to będzie.
zawsze można dać brzegi do zagięcia. ew. nałożyć na nie na klej zakładkę
z innej zagiętej blachy... Albo nawet płytę warstwową jedną warstą dać w uszczelkę,
ub jak ktoś tu już wspomniał - wklejoną.
Ale jakbyś nie potrzebował okien otwieranych, to tam gdzie chcesz dać okna
możesz z dwoch oryginalnych stworzyć szybę zespoloną... albo dać do jakiegoś
zakładu żeby Ci skleili. Ddwie rurki z dwóch stron do napełnienia argonem np....
I będzie bezpieczniejsze okno aniżeli ten plajzdik rysujący się i rozpadający
po latach, gdzie włamać się to zadanie łatwe dla przedszkolaka..... |
wszystko można, ale odniosłem wrażenie, że pytającemu chodzi o to by bez spawania własnym sumptem własnymi ryncami itd. Wówczas trudno mówić o cięciu blach na kształt okna, a o tym by pelcować krawędzie to już nie ma co. Płaski panel na płaska powierzchnię, klej montazowy, trzy blachowkrety montażowo potem z 10- 20 nitów i następne proszę. Do ogarnięcia podstawowymi narzędziami na podwórku w dwie osoby |
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-07-11, 10:08
|
|
|
Nie przerabiałem tak kampera ale wydaje mi sie że powinieneś zrobić jak kiedyś robili przyczepy kempingowe. Nie mieli tak dużych arkuszy blachy więc dawali paski na zakładkę i do tego listwy zasłaniające. Zobacz stare kempingi jak mają ściany. Czyli u ciebie wycinasz na wymiar blachę z arkusza i przyklejasz jak ci pasuje, potem kupisz listwy i przykręcasz wkrętami . na końcu klin maskujący i nic nie widać. Pionowo też coś by sie dopasowało. Jak ruszysz te stare uszczelki to ich nie założysz. Teraz w internecie jest wszystko to oże i nowe sie kupi. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
|
|
|
 |
Ślimak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-13, 08:41
|
|
|
Dzieki wielkie za te cenne informacje, niestety wprawianie czegokolwiek w te uszczelki byloby bezsensowne bo one juz teraz przepuszczaja i sa bardzo zmurszałe. Jesli chodzi o okna to zalezy mi zeby sie otwieraly, byly podwojne i lekkie takze nie znam lepszej alternatywy niz te od kempingow. Takze chyba jednak skusze sie na rozwiazanie z plytami dibond albo jakimis podobnymi co zamiast amelinium maja stalowe poszycia. Widzialem w Norwegii takie ich stare autobusy Volva 12m dlugosci poprzerabiane na kampery i tam sie nie pieprzyli i wszystko na nity plytami bez spawania zakrywali ale wlasnie nie bylem pewny co do szczelnosci takiego rozwiazania. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/501 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-07-13, 09:47
|
|
|
Ślimak napisał/a: | jak to wprawic zeby to bylo szczelne i zeby jakos to wygladalo. |
Z racji. że masa Cię nie ogranicza, to ja bym zrobił tak:
- wywalił wszystkie okna
- usztywnił i wypełnił otwory
- wyciął otwory pod nowe okna
- na koniec ułożył nowe poszycie z blachy ok 1,5 mm (są odcinki z rolki, koszt od 12-16 zł m² może być ocynk )
- lakierowanie i gotowe... (możesz kupić blachę powlekaną w kolorze)
Bez kombinowania, estetycznie, szczelnie i cenowo do przyjęcia
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|