Toaleta kasetowa w vanie |
Autor |
Wiadomość |
mastervan
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Master ii max
Nazwa załogi: Natan
|
Wysłany: 2021-02-23, 22:09 Toaleta kasetowa w vanie
|
|
|
Witam . Czy posiada ktoś toaletę kasetową? Szukam inspiracji i porad co do montażu. Zastanawiam się jak dopasować brodzik do toalety. Wymiary są różne. Lub mam pomysł thetford c263 na podlodze i do tego brodzik. Tylko zastanawia mnie montaż w busie |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-02-23, 22:19
|
|
|
wszystko zależy od tego w jaki układ celujesz
ja będę montować Thetford C403
tutaj jak to będzie wyglądać:
https://www.camperteam.pl...p=838342#838342
musisz przerzucić trochę tematów tym dziale, strona po stronie, a wszystko zobaczysz |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2021-02-23, 22:31
|
|
|
Cześć, budowa to 80% czytania i knucia i 20% roboty. Przejrzyj wątki, znajdziesz mnóstwo inspiracji i konkretnych rozwiązań. Jak zaczniesz rysować swoją blaszankę i pojawią się konkrety pojawią się też konkretne pytania, na które dostaniesz odpowiedź :-) |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-02-23, 23:10
|
|
|
Wg mnie pytanie zasadnicze brzmi: jaki tron chcesz mieć ?
U mnie siermiężnie i kanciasto bo stary kanciasty klocek C2 i do tego brodzik 830x670 czyli dokładnie na szer klocka tronowego ale montazowo ma to zaletę prostoty |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2021-02-24, 09:42
|
|
|
To i ja dorzucę cegiełkę, generalnie zgadzam się ze zdaniem smoka_wawelskiego, jaki tron chcesz to dąż do tego. Prawdopodobnie na tym forum już wszystkie kombinacje brodzik z wc kasetowym były już na tapecie. Poszukaj a na pewno w oparciu o to zbudujesz swój koncept, i nikt nie powiedział że w busie się nie da.
Ja u siebie w L3ce mam naprawdę dużą łazienkę z osobnym prysznicem i wc kasetowym. Gdzieś już wymiary podawałem ale zapomniałem , ale jest to coś 70x180.
Wc to Dometic CT4110, ten bez tej tylnej zabudowy z przyciskami. Zdecydowałem że sam to zabuduję i dlatego ta wersja.
Poniżej wrzucam poglądowe zdjęcie jak to u mnie wygląda, aktualnie już dużo ładniej ale nie mam aktualnej foty.
Aha na lewo od umywalki jest brodzik 70x70
Lazienka.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 1,19 MB |
|
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-02-24, 12:13
|
|
|
rviru napisał/a: | Aha na lewo od umywalki jest brodzik 70x70 |
Czy kabina prysznicowa? Możesz dać ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-02-24, 12:27
|
|
|
Dobra nie sam brodzik , cała kabina jest na lewo
Takie foto mam w miarę aktualne tej części łazienki.
Kabina prysznicowa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 832,85 KB |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2021-02-24, 20:38
|
|
|
Jaka zasłona od wody będzie? |
 |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-02-24, 22:00
|
|
|
Jeszcze brak , ale prawdopodobnie taki jakby parawan z pleksy. Nic ciekawszego nie wydumałem, a to co znalazłem to nie do dostania na naszym kontynencie .
Wstępnie mierzyłem i z takimi drzwiczkami będzie ok, większa osoba mogłaby mieć niewygodnie zamknąć będąc w środku. Ja na szczęście nawet brzucha nie muszę wciągnąć żeby się z drzwiczkami zmieścić. |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2021-02-24, 22:31
|
|
|
Rozważ przesuwne z 3 elementów . |
 |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-02-24, 22:41
|
|
|
Roletkę można dać jak masz równa wysokość po lewej stronie. |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-02-25, 01:48
|
|
|
Rozważałem przesuwne ale mi nie leżą ze względu ze wtedy prowadnica musiałaby iść po suficie , a tam prosto nie jest. A na dodatek drzwi przesłonią cały otwór , a ja wolę górą zostawić trochę cm żeby zażywając kąpieli móc wciągnąć coś więcej niż parę wodną
Roletka jak najbardziej na tak, lewa ściana prosta i kątowa , więc tam można coś takiego zamontować. Ale ja tutaj mam znowu ale , mianowicie po kąpieli otwieram drzwiczki czyli zwijam rolete a z nią całą wilgoć. I ona tam sobie siedzi i czeka do następnego rozwinięcia, dobrze jeśli to będzie drugi dzień ale co jeśli dłużej ? . Nie lubię wilgoci wiec u mnie to odpada, ale technicznie jest to dobre rozwiązanie.
Ja właśnie na tej prostej lewej ściance zamontuje parawan na właściwa wysokość, jak nadmieniłem mam to sprawdzone organoleptycznie i przy mojej osobie jest to dobre rozwiązanie, nie muszę się gimnastykować. Żona mniejsza wiec tematu nie ma , a że mam luksus budowania dla siebie to problem że większa osoba może mieć problem nie istnieje. Raczej , a nawet na pewno nikogo pod prysznic zapraszał nie będę |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-02-25, 08:43
|
|
|
|
|
|
|
 |
necik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-07-04, 19:28
|
|
|
rviru napisał/a: | Poniżej wrzucam poglądowe zdjęcie jak to u mnie wygląda, aktualnie już dużo ładniej ale nie mam aktualnej foty.
|
Czym będziesz wykańczał ściany łazienki? Widzę tam trochę zakamarków, więc chyba nie wykładzina PCV? |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-07-06, 10:31
|
|
|
necik napisał/a: | Czym będziesz wykańczał ściany łazienki? Widzę tam trochę zakamarków, więc chyba nie wykładzina PCV? |
Żadnej wykładziny PCV nie daję. Wstępnie myślałem żeby dookoła WC zrobić plytą HIPS tak jak w prysznicu dałem. Ale po walkach z tym tworzywem w prysznicu zdecydowanie mówię nie HIPSowi. Nie chce się to trzymać cholerstwo, 3 razy poprawiałem żeby uzyskać efekt jaki mnie zadowala. Kasy utopiłem w to testowanie tyle że płytkami bym go już dawno wyłożył. Żeby HIPS dobrze trzymał to trzeba po całości potraktować te płyty primerem (tanie to nie jest i jeszcze duża powierzchnia), musi być zmatowiony i do tego klej sika 11FC. Ale ciągle jest problem z wykońćzeniem narożników bo tutaj tej gładkiej/błyszczącej strony to tak średnio się coś trzyma . Więc zdecydowałem że pomaluję resztę łazienki dobrą farbą do drewna, pewnie pójdzie jakaś dedykowana do stolarki okiennej. Mam tam ładnie wykończone ściany i wstępnie zagruntowane , więc nie muszę niczego maskować. Na podłogę jedynie kładę vinyl. |
|
|
|
 |
|