|
|
Lodówka - 12V problem. |
Autor |
Wiadomość |
JJarek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Bürstner Delfin
Nazwa załogi: Baaaj
|
Wysłany: 2019-10-16, 11:26 Lodówka - 12V problem.
|
|
|
Pomocy Koledzy i Koleżanki.
Mam dużą lodówkę Dometic. W czasie pracy w trybie 12v - w czasie jazdy samochodem - lodówka resetuje system zasilania prądem zabudowy. Czasem po 8 godzinach jazdy, czasem po godzinie.
Na wyświetlaczu sterującym zasilaniem zabudowy pojawia się napis: "elektronic overheated" - tłumaczenie w/g googla: elektronika przegrzana.
Po wyłączeniu lodówki i odczekaniu kilku minut, zasilanie zabudowy można włączyć i działa bez zakłóceń. Do momentu włączenia zasilania lodówki na 12v. Po włączeniu - po kilkunastu minutach (lub kilku godziniach) system ponownie się resetuje.
Jeśli nie używam lodówki w trybie 12v - system pracuje bez zarzutu.
Jak wyleczyć taką przypadłość?
Lodówka_błąd.jpg Komunikat błądu |
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 103 KB |
|
|
|
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-10-16, 19:31
|
|
|
Ja bym zaczął od sprawdzenia jaki prąd pobiera grzałka lodówki (miernikiem cęgowym), a jaki nominalnie powinna pobierać (z tabliczki znamionowej/ info z internetu). Jeśli prąd pobierany odbiega od nominalnego to grzałka lodówki jest do wymiany, jeśli jest zbliżony to w następnym kroku do sprawdzenia są połączenia przewodów lodówka- energoblok. Ja miałem problem z połączeniem - na skutek słabego styku upalił się pin (przed upaleniem mocno się grzał). |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-10-16, 21:24
|
|
|
Na razie szukamy.
Zdejmij kratkę na ścianie, odszukaj która wtyczka jest od grzałki 12V i ją wypnij. Tylko.
Dalej postępuj tak jak wcześniej. Jeśli komunikat się nie pojawi, przyczyną jest grzałka, ale...
Jeśli jest sprawna i pobiera adekwatną ilość prądu, to mamy zjawisko nadczujności termicznej a tu ciąg dalszy w trybie logicznym.
Jeśli grzałkę załącza półprzewodnik na radiatorze, to powodem komunikatu może być słaba cyrkulacja chłodząca a jeśli nie jest nic przykryte "szmatą" to może być to zwykły kurz na radiatorze. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
JJarek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Bürstner Delfin
Nazwa załogi: Baaaj
|
Wysłany: 2019-10-21, 10:47
|
|
|
Dziękuję za pomoc.
Przyczyną dolegliwości był przegrzany styk masy na wyjściu z energobloku. Po szybkiej naprawie wszystko (a przejechałem po naprawie 500 km) działa jak nowe.
PS
Podziękowanie szczególne: DUNI Nowy Sącz. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|