|
|
ANTENA SATELITARNA CARO DIGITAL BY OYSTER PROBLEM Z ODBIOREM |
Autor |
Wiadomość |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2016-12-26, 17:33 ANTENA SATELITARNA CARO DIGITAL BY OYSTER PROBLEM Z ODBIOREM
|
|
|
Od 11 lat mamy na kamperze zamontowaną antenę CARO DIGITAL BY OYSTER firmy Ten Haaft (płaska kwadratowa). Od jakiegoś czasu mamy problem z odbiorem sygnału z satelity Hotbirda. Od września 2016r. odbieram tylko nie kodowaną TVP Polonia oraz zagraniczne analogowe programy. W związku ze zmianami systemu nadawania sygnału z DVB-S i MPEG-2 na system DVB-S2 i MPEG-4 słyszałem, że moja antena już nie poradzi sobie z odbiorem i rozkodowaniem programów NC+i Cyfrowy Polsat. Sygnał odbioru na oryginalnym dekoderze OYSTER DIGITAL oraz na dodatkowym dekoderze HD jest słaby. W grudniu wysłałem dekoder do serwisu do Niemiec, gdzie wgrali nową listę programową oraz nowe oprogramowanie. Niestety nic się nie zmieniło.
Czy ktoś ma taką antenę i ma podobny problem ???
Z kilku źródeł słyszałem, że ta antena nie radzi sobie już z jakością HD i nadaje się tylko do odbioru programów analogowych. Również słyszałem, że Niemcy mają na Hotbirdzie podobne problemy. Ratuje mnie tylko wymiana anteny.
Pozdrawiam
Sławek |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2016-12-26, 21:26
|
|
|
Nikt w Europie juz nie nadaje analogowo, wiec pewnie piszesz o programach nadawanych cyfrowo w standardzie dvb-s. Niestete standard nadawania DVB-S2, poszac w skrocie, wymaga mocniejszego sygnalu. Jezeli odbierasz TV Polonie to nie powinno byc tez technicznego problemu z odbiorem innych kanalow. Od strony anteny zestaw jest taki sam do DVB-S jak i DVB-S2 roznica jest w odbiorniku (popularnie nazywanym dekoderem ) ten musi byc przystosowany do DVB-S2. Oryginalny odbiornik ze wzgledu na wiek pewnie nie jest.
Po opisie stawialbym na slaby sygnal a ten moze byc przez wiele czynnikow. Poczawszy od jakosci kowertera poprzez kable (polaczenia) skonczywszy na czulosci glowicy w odbiorniku.
Proponuje zaczac od ponownego zarobienia koncowek kabla. Nie mam pojecia jaki jest ten dodatkowy odbiornik HD jezeli ktorys z naszych rodzimych pkatform to niestety czuloscia glowicy nie grzesza. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2016-12-29, 16:17
|
|
|
kolego Piotr51p, co ty wypisujesz Piszesz BZDURY w wielu wątkach o niczym . PO CO????????????? |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/18 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2017-05-30, 20:55
|
|
|
Ponieważ mam podobny problem więc odświeżę wątek.
Na antenie Caro Oyster Digital i dekoderze C+ w pogodne dni odbieram, na Hotbirdzie, niektóre, polskie programy lecz w pochmurne dni, z polskich stacji, jedynie TVP Polonia i bardzo dużo różnych zagranicznych. Nie zależnie od zachmurzenia bez najmniejszych problemów odbieram, na Astrze 1, niezliczoną ilość niemieckich programów.
W ostatnim tygodniki t0&o przeczytałem odpowiedź inżyniera udzielającego porady użytkownikom TV SAT. odpowiedź dotyczyła Pani, która miała podobny problem do mojego.
Inżynier ten twierdzi, że " TVP Polonia emituje swój sygnał z transpondera DVB-S, dość mało wymagającego. Prawie wszystkie kanały kodowane oraz polskie kanały FTA emitowane są z dużo bardziej wymagających transponderów DVB-S2, stąd konieczność idealnego zestrojenia układu antena - konwerter."
Czy to jest prawda?
[/i] |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2019-10-17, 10:18
|
|
|
Witam
Stare modele anten kwadratowych Caro Digital nie dają aktualnie rady z nowymi systemami nadawania i pozycjonowania z satelity Hotbird. Z miesiąca na miesiąc traciłem programy TV, aż w końcu nie miałem nic, a antena szukała i nie chciała się w ogóle ustawić. Aktualnie nawet Niemcy mają już z nimi problemy i za grosze się ich pozbywają. Ja na początku swój dekoder-receiver Caro Digital by Oyster wysłałem do Krakowa do Ellcampu, gdzie go sprawdzili i wgrali aktualizację. Niestety nie było żadnej poprawy. Napisałem e-maila do Niemiec do serwisu producenta i opisałem problemy; kazali przysłać dekoder. Sprawdzili dekoder, zaktualizowali go ponownie oraz wgrali nowego softa. Ucieszyłem się, gdy wrócił do mnie z nowym certyfikatem technicznym, ale niestety nadal nie współpracował z Hotbirdem, tylko z Astrą. Później dowiedziałem się z niemieckiej publikacji, że Hotbird nadaje tylko w najnowszym systemie, a Astra jeszcze w starym oraz nowym, dlatego Niemcy mogą jeszcze ze starych modeli anten korzystać. Myślałem też, aby zakupić nowy dekoder z nowym systemem, ale cena jest kosmiczna ! Zakupiłem za połowę ceny dekodera (3500zł) nową antenę GIOCAMPER produkcji włoskiej i jestem z niej bardzo zadowolony. Jest może trochę delikatna, ale za to trzy razy tańsza od niemieckiego Oystera, szybko pozycjonuje i energooszczędna, gdyż po znalezieniu Hotbirda odcina zasilanie. Bardzo polecam dystrybutora: http://www.kampingowe.pl. Pan Ossowski ponadto prowadzi serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz zawsze można do niego zadzwonić i nigdy nie odmówi pomocy. Naprawdę
korzystałem z jego pomocy i rady - Super sprzedawca. Miałem również mały problem z anteną, więc wysłałem antenę - usługę wykonano błyskawicznie. Polecam
Pozdrawiam
Sławek |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|