Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie.
Autor Wiadomość
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 48/90
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2020-07-17, 08:02   

Skwarek napisał/a:
...

No jasne, to przeczucie czy jakaś analiza ? ....

miałem po prostu takie przeczucie, jak patrzyłem na miernik z pomiarem energii
włożonej w ładowanie i energii rozładowania, szczególnie
jak porównuje LiFePO4 z kwasiakami, które przy ładowaniu biorą dużo
więcej energii niż jej teoretycznie posiadają, a jak rozładowujesz
i do tego jeszcze dużym prądem to dodatkowo okazuje się
że do tej zadeklarowanej kwasiaka daleko....
Podaj jaki masz balancer (wskaż aukcję lub model), jeśli już taki konkretny jesteś,
bo na razie odpowiedż na Twoje pytanie to możemy z fusów wywróżyć :roll:
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Paszczak 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Transit Custom
Dołączył: 27 Gru 2017
Piwa: 7/8
Skąd: Sopot
Wysłany: 2020-07-17, 10:01   

Skwarek napisał/a:
Jak wiadomo BMS-y wyrównują ogniwa poprzez ich bocznikowanie a to powoduje jednak spore straty energii słonecznej.


Balansowanie z założenia następuje kiedy akumulator jest niemal pełny.
Jeśli aktywuje się wcześniej to znczy, że masz solidny problem z aku.
_________________
Kakaryka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skwarek 
weteran


Twój sprzęt: Fendt na fiacie ducato 1,9td 1993r
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Mar 2011
Piwa: 118/32
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2020-07-17, 14:29   

Dzięki za informacje ;)
Nie mam z balancerem żadnych problemów, pod koniec ładowania pogrzeje i przestaje, a w tym czasie obserwuję znaczne skoki wartości prądu ładowania od ułamka Ampera do kilku Amper, po naładowaniu ten proces ustaje.
Byłem tylko ciekawy jak duży procent dostarczonej energii przeciętnie marnuje się na wyrównywanie ogniw przy jego normalnej pracy.
:spoko
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mleko.Laciate 
początkujący forumowicz

Dołączył: 05 Lip 2019
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-07-21, 21:43   

eroxxx, jak oceniasz zakupione w Chinach ogniwa?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Woj-tek 
zaawansowany


Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Cze 2012
Piwa: 4/38
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2020-08-03, 15:50   

Mam problem techniczny, a mianowicie mam ogniwa lifepo4 90Ah w ilości 4 szt w pierwszej wersji. Podłączyłem BSM 4S 160 A działało dobrze według mnie. Dołożyłem jeszcze 4 ogniwa do tego samego BSM-a, oczywiście łącząc parami bieguny. Na wyjściu pakietu mam napięcie w okolicach od 12 do 14,5V w zależności od naładowania. Ale zauważyłem, że połowa pakietu ma np 3,28V a druga 3,32 V.
Niestety nie zauważyłem większej pojemności pakietu na czym mi zależało.
Co może być przyczyną takiego zachowania.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mleko.Laciate 
początkujący forumowicz

Dołączył: 05 Lip 2019
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-08-04, 22:22   

eroxxx napisał/a:
Mleko.Laciate napisał/a:
Kupował ktoś te ogniwa:
https://pl.aliexpress.com/item/4001136182911.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1e293c00Tesup2&mp=1
Cena po jakimś rabacie wychodzi 175 dolarów.

Identyczne na Allegro widziałem po 400 zł. za sztukę plus przesyłka 50 zł. i czas oczekiwania 30 dni. Czyli pewnie idą bezpośrednio z Chin.

Do tego znalazłem ciekawy BMS z modułem bluetooth:
https://pl.aliexpress.com/item/4000425339363.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1e293c00Tesup2&mp=1
Cena za wersję 60A niecałe 50 dolarów.

Razem zamknęło by się w 900 zł. Nawet inwestycja 150-160 zł. na rzecz ministra finansów nadal jest akceptowalna.

Niewątpliwie nie jest to sort godny porównania z produktami Świstaka, czy Papamili, ale za cenę 2 100-amperowych kwasiaków to i tak chyba nie jest źle. No i ta waga 17 zamiast 55 kg....



Właśnie przyszły do mnie ogniwa z Ali zamówione z polskiego magazynu 22 czerwca.


Szkoda, że nikt z doświadczonych elektroników nie odniósł się do mojego zapytania.
Widzę, że każdy skrywa swoje tajemnice i niechętnie ujawnia własne mniej lub bardziej sprawdzone źródła zakupu...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 48/90
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2020-08-05, 07:41   

Mleko.Laciate napisał/a:
eroxxx napisał/a:
Mleko.Laciate napisał/a:
Kupował ktoś te ogniwa:
https://pl.aliexpress.com/item/4001136182911.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1e293c00Tesup2&mp=1
Cena po jakimś rabacie wychodzi 175 dolarów.

Identyczne na Allegro widziałem po 400 zł. za sztukę plus przesyłka 50 zł. i czas oczekiwania 30 dni. Czyli pewnie idą bezpośrednio z Chin.

Do tego znalazłem ciekawy BMS z modułem bluetooth:
https://pl.aliexpress.com/item/4000425339363.html?spm=a2g0o.cart.0.0.1e293c00Tesup2&mp=1
Cena za wersję 60A niecałe 50 dolarów.

Razem zamknęło by się w 900 zł. Nawet inwestycja 150-160 zł. na rzecz ministra finansów nadal jest akceptowalna.

Niewątpliwie nie jest to sort godny porównania z produktami Świstaka, czy Papamili, ale za cenę 2 100-amperowych kwasiaków to i tak chyba nie jest źle. No i ta waga 17 zamiast 55 kg....



Właśnie przyszły do mnie ogniwa z Ali zamówione z polskiego magazynu 22 czerwca.


Szkoda, że nikt z doświadczonych elektroników nie odniósł się do mojego zapytania.
Widzę, że każdy skrywa swoje tajemnice i niechętnie ujawnia własne mniej lub bardziej sprawdzone źródła zakupu...

wiesz co by się działo jakby każdy który nie kupował odpowiedział że nie kupował?
Więc brak odpowiedzi na Twoje pytanie czy ktoś kupował potraktuj że nikt tego jeszcze nie kupował.
Innego pytania nie zadawałeś chyba?
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Artur.Dell 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Peugeot J5 Concorde 620
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Dołączył: 23 Wrz 2017
Piwa: 18/4
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2020-08-16, 06:18   

Woj-tek napisał/a:
Mam problem techniczny, a mianowicie mam ogniwa lifepo4 90Ah w ilości 4 szt w pierwszej wersji. Podłączyłem BSM 4S 160 A działało dobrze według mnie. Dołożyłem jeszcze 4 ogniwa do tego samego BSM-a, oczywiście łącząc parami bieguny. Na wyjściu pakietu mam napięcie w okolicach od 12 do 14,5V w zależności od naładowania. Ale zauważyłem, że połowa pakietu ma np 3,28V a druga 3,32 V.
Niestety nie zauważyłem większej pojemności pakietu na czym mi zależało.
Co może być przyczyną takiego zachowania.


Woj-tek, udało Ci się rozwiązać zagadkę?
_________________
Artur
http://lubimypodrozowac.com.pl/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Woj-tek 
zaawansowany


Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Cze 2012
Piwa: 4/38
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2020-08-16, 15:29   

Artur.Dell napisał/a:
Woj-tek napisał/a:
Mam problem techniczny, a mianowicie mam ogniwa lifepo4 90Ah w ilości 4 szt w pierwszej wersji. Podłączyłem BSM 4S 160 A działało dobrze według mnie. Dołożyłem jeszcze 4 ogniwa do tego samego BSM-a, oczywiście łącząc parami bieguny. Na wyjściu pakietu mam napięcie w okolicach od 12 do 14,5V w zależności od naładowania. Ale zauważyłem, że połowa pakietu ma np 3,28V a druga 3,32 V.
Niestety nie zauważyłem większej pojemności pakietu na czym mi zależało.
Co może być przyczyną takiego zachowania.


Woj-tek, udało Ci się rozwiązać zagadkę?

Moim zdaniem jedna " cela" jest o mniejszych parametrach, teraz korzystam z uroków życia campervana. :)
Po sezonie będę mieszał.
Jeszcze mam zamiar zmienić BSM na większe.
Teraz mam 160 A a zmieniam na 200 A.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Johny_Walker 
Kombatant


Twój sprzęt: Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Wrz 2012
Piwa: 45/20
Skąd: Bieszczady
Wysłany: 2020-08-26, 08:26   

W którym wątku znajdę sprawdzone akumulatory z BMS, które mógłbym zastosować zamiast mojego AGM 95Ah? Jest sporo sklepów na Ali, ale co z jakością?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 118/122
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2020-08-26, 09:19   

Johny_Walker napisał/a:
W którym wątku znajdę sprawdzone akumulatory z BMS, które mógłbym zastosować zamiast mojego AGM 95Ah? Jest sporo sklepów na Ali, ale co z jakością?

Żeby mieć ten problem z głowy nabyłem drogą kupna LiFePO4 od Świstaka, w razie draki mam serwis i gwarancję na miejscu, a od chinoli można pożegnać się z kasą i akumulatorem 8-)
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Johny_Walker 
Kombatant


Twój sprzęt: Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Wrz 2012
Piwa: 45/20
Skąd: Bieszczady
Wysłany: 2020-08-26, 09:40   

Świstak też chyba kupuje od Chińczyków? A gdzie jego oferta?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 118/122
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2020-08-26, 09:47   

Nie, nie kupuje u Chińczyków, zadzwoń do niego, numer telefonu masz w avatarze i zaczytaj informacje od pierwszej strony tego tematu który on zakładał :spoko
Ja póki co zacieszam michę z zakupu :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam - Darek
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Artur.Dell 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Peugeot J5 Concorde 620
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Dołączył: 23 Wrz 2017
Piwa: 18/4
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 2020-08-26, 10:14   

Ja swego czasu kupiłem u chińczyka panele fotowoltaiczne i działały 4 miesiące. Popłynąłem na 1200 zł. Chociaż chiński Tracer 3210a działa bez zarzutu od 2 lat.
Więc jak się trafi. Trochę jak na loterii fantowej 😃
_________________
Artur
http://lubimypodrozowac.com.pl/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 118/122
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2020-08-26, 10:22   

Artur.Dell napisał/a:
kupiłem u chińczyka panele fotowoltaiczne i działały 4 miesiące

Dlatego wolę "grubsze" zakupy robić na miejscu i trochę dopłacić niż być w plecy.
Drobnicę, owszem kupuję u nich bo jest dużo taniej. Ostatnio kupiłem tuner za 120 PLNów, padł po miesiącu, reklamację owszem, uznali, ale musiałbym odesłać do nich uszkodzony, a oni odeślą nowy... ale przesyłka do Chin kilkakrotnie przewyższała wartość tunera, więc kupiłem nowy. Ten już śmiga :szeroki_usmiech
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***