Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper jako samochód specjalny
Autor Wiadomość
Moka 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-04, 15:05   Kamper jako samochód specjalny

Potrzebuję, żeby ktoś mnie poprowadził za rączkę w temacie kampera :ok
Chcę prowadzić w nim działalność, więc klasyczna zabudowa będzie dla mnie niepraktyczna. Nie potrzebuję aneksu kuchennego, miejsce do spania będzie opcjonalne (do biznesu nie potrzebne, ale mając już kampera to grzech nie pojechać nim na weekend :diabelski_usmiech ), za to będą mi potrzebne różne rzeczy żeby sanepid mi to klepnął (stare rozporządzenia wygasły, nowe są dopiero w fazie opiniowania projektu, więc dużo może się zmienić, ale wstępnie wszystko do ogarnięcia (dodatkowa umywalka, ciepła woda, wentylacja, ogrzewanie i takie tam).
Kluczem jest to, że jak załapię się na dofinansowanie na rozpoczęcie działalności nierolniczej to używane sprzęty nie wchodzą w grę.
I teraz zasadnicze pytanie:
Czy i gdzie kupię kampera bez żadnej zabudowy. Czy kamper z definicji jest już fabrycznie wyposażony?
Jeśli nie, to mam dwie opcje:
Kupić nowego dostawczaka i go zabudować (tylko czy przy fabrycznie nowym dostawczaka można w ogóle majstrować i przerejestrować go na specjalny?).
Lub kupić używanego kampera (cała zabudowa wtedy i tak jest do wywalenia) lub dostawczaka. Minusem jest to, że używany sprzęt kupuję za swoje pieniądze i jest ograniczony budżet (ok. 15 tys.).

Jakieś rady? :)
Postaw piwo autorowi tego posta

SZMUN 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: L3H3 offroad
Piwa: 1/7
Wysłany: 2020-01-04, 15:36   

Siemanko :spoko

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2020-01-04, 16:27   

Moka napisał/a:
Czy kamper z definicji jest już fabrycznie wyposażony
Tak.
Moka napisał/a:
(tylko czy przy fabrycznie nowym dostawczaka można w ogóle majstrować i przerejestrować go na specjalny?).
Można , ale z gwarancją na auto to musisz popytać
Nie lepiej kopic dostawcza ka i na pace zabudować co ci pasuje , nie robiąc zmian konstrukcyjnych
.
Moka napisał/a:
Lub kupić używanego kampera (cała zabudowa wtedy i tak jest do wywalenia)
Przestanie być kamperem ,
Prawne wymagania :
Przestrzeń mieszkalna samochodu kempingowego powinna być wyposażona w trwale zamocowane:
1) siedzenia;
2) stolik; może być zbudowany tak, aby łatwo go było można zdemontować;
3) miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń;
4) urządzenia kuchenne;
5) szafki

Moka 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-04, 16:38   

No to zonk :shock:
Więc jak kupię kampera (nieważne nowy czy używany) i wywalę z niego urządzenia kuchenne, to czym się wtedy stanie?

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2020-01-04, 17:10   

Moka napisał/a:
No to zonk :shock:
Więc jak kupię kampera (nieważne nowy czy używany) i wywalę z niego urządzenia kuchenne, to czym się wtedy stanie?

to samo jak z żurawia samojezdnego (pojazd specjalny) zdemontujesz żuraw (dźwig) stanie się wtedy zwykłym samochodem ciężarowym.

jeżeli z kampera zdemontujesz część wyposażenia niezbędną do określenia jego jako pojazd specjalny, stanie się pojazdem ciężarowym do 3,5t DMC, czyli dostawczakiem.

nie możesz konkretniej napisać do czego jest Ci potrzebny taki pojazd i jakie wyposażenie do tego jest Ci niezbędne?

Moka 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-04, 17:31   

Kiedyś miałam pomysł na biznes, pytałam w paru miejscach o techniczne sprawy opowiadając konkrety... I ktoś, kto miał mi pomóc, ukradł pomysł i zbiera teraz kolosy :haha: próbuję być mądrzejsza i na tym etapie nie zdradzę konkretu. Chcę stworzyć coś na kształt food tracka, ale w innej branży.
A przy tym połączyć przyjemne z pożytecznym :wyszczerzony:

To już wiem czego szukać dalej, tylko pytanie, czy taki dostawczak może mieć 2 m wysokości w środku?

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2020-01-04, 17:51   

Jak wywalisz z kampera zabudowę i wstawisz fotel ginekologiczny,to już nie będzie kamper tylko aborcjowóz

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Moka 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-04, 18:00   

kimtop napisał/a:
Jak wywalisz z kampera zabudowę i wstawisz fotel ginekologiczny,to już nie będzie kamper tylko aborcjowóz

Takich pomysłów to nawet ja nie mam :haha:

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 364/498
Wysłany: 2020-01-04, 18:02   

Moka napisał/a:
To już wiem czego szukać dalej, tylko pytanie, czy taki dostawczak może mieć 2 m wysokości w środku?

Tak
Może też i więcej ;)

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2020-01-04, 18:34   

Moka napisał/a:
...Chcę stworzyć coś na kształt food tracka, ale w innej branży.
A przy tym połączyć przyjemne z pożytecznym :wyszczerzony:

samochód specjalny nie musi być koniecznie kamperem.

w przypadku kampera w dowodzie rejestracyjnym jest rodzaj pojazdu - samochód specjalny, przeznaczenie - kempingowy.

likwidując niezbędne elementy wyposażenia, zmieniasz jego przeznaczenie.
samochody specjalne mogą mieć różne przeznaczenie: od 501 - oczyszczanie dróg, do 599 - inny (na podstawie świadectwa homologacji lub zaświadczenia z badania technicznego zakwalifikowano do przeznaczenia nie ujętego w zasadniczym podziale).

więc moim zdaniem powinnaś się udać do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów i pogadać z diagnostą jakie szczegółowe warunki musi spełnić pojazd, aby zostać zarejestrowany jako specjalny, bo w PoRD definicja jest dość ogólnikowa:
"pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji"

są pojazdy dostawcze, tak zwane blaszaki które mogą mieć różną wysokość, z tego co mi wiadomo w standardowych pojazdach maksymalna wysokość skrzyni ładunkowej to około 1,93m, ale na pewno są wersje nadwozia maxi z większą wysokością.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/437
Wysłany: 2020-01-04, 18:45   

Moka napisał/a:
Kiedyś miałam pomysł na biznes, pytałam w paru miejscach o techniczne sprawy opowiadając konkrety... I ktoś, kto miał mi pomóc, ukradł pomysł i zbiera teraz kolosy :haha: próbuję być mądrzejsza

Czy w kraju wielkości PL jak jedna osoba ma biznes Twojego pomysłu to Ty już nie możesz robić tego samego i zarabiać??? :bukiet:
Bo nie rozumiem. Pytam całkiem serio.

Moka 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-04, 19:49   

LukF napisał/a:
Moka napisał/a:
Kiedyś miałam pomysł na biznes, pytałam w paru miejscach o techniczne sprawy opowiadając konkrety... I ktoś, kto miał mi pomóc, ukradł pomysł i zbiera teraz kolosy :haha: próbuję być mądrzejsza

Czy w kraju wielkości PL jak jedna osoba ma biznes Twojego pomysłu to Ty już nie możesz robić tego samego i zarabiać??? :bukiet:
Bo nie rozumiem. Pytam całkiem serio.

Jeśli chodzi o usługi lub handel, w małej miejscowości to dla dwóch osób o tym samym profilu biznesu robi się ciasno niestety ;)

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/437
Wysłany: 2020-01-04, 21:32   

OK, ale masz pojazd a nie budynek. I miejscowości sąsiednie do np. 50km.
Nie doradzam, nie wymądrzam :spoko

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 179/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2020-01-04, 22:13   

pojazdem spec innym może być ruchomy gabinet (tu dowolna forma gabinetu) oczywiście w zgodzie z innymi przepisami np.: tymi dla gabinetów.
Objazdowe kosmetyczki, fryzjerki, sklepy, budy z różnym żarciem, strzelnice, biblioteki itp to wszystko już było i jest.
Są to specjalne inne.
Dopóki nie powiesz nic więcej nikt Ci nic więcej nie powie, wszystko co można było już ogólnie powiedzieć zostało powiedziane.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

Odpowiedz do tematu