|
Ogrzewanie na podczerwień |
| Autor |
Wiadomość |
VincentVan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-12-09, 23:30 Ogrzewanie na podczerwień
|
|
|
Hej. Chciałem zapytać czy ktoś z Was używał grzejników na podczerwień w vanie. Zużywają podobno mniej prądu niż standardowe grzejniki elektryczne.
Mam u siebie w vanie sporo prądu i zastanawiam się nad nad ww. |
_________________ https://www.vincentvan.org - Sklep ze sprawdzonym sprzętem do kamperów w bardzo dobrych cenach. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2019-12-09, 23:55
|
|
|
Co prawda nie w vanie, a w dużym kamperze, ale zasada grzania podobna.
Stosuję panel IR do dogrzewania kamperka zimą.
W garażu temperatura nigdy nie spada mi poniżej zera, a stosując panel około 400W mam w środku kampera około 15 stopni.
Na przezimowanie w zupełności wystarczy.
Panel jest ustawiony w centralnej części auta i skierowany na meble, bo podobno tak ogrzane przedmioty lepiej oddają ciepło |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 124/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-12-10, 13:27
|
|
|
| VincentVan napisał/a: | | Mam u siebie w vanie sporo prądu i zastanawiam się nad nad ww. |
Sporo to pojęcie względne,
Licząc na kolanie np, 300Ah w 12V to około 3kWh energii, a w praktyce po uwzględnieniu sprawności z akumulatorów PB realnie 1,5kWh, a to przekłada się np na 3h pracy grzejnika 500W.
Tak więc z grubsza w uproszczeniu 300Ah w 12V to odpowiednik energii zawartej w około 0,5-0,8l oleju napędowego. |
|
|
|
 |
Formoza
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2018 Postawił 1 piw(a) Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2019-12-10, 15:06
|
|
|
| Z tego co wiem, to autor ma ok. 1kWh paneli, podpiętych pod 300Ah lifepo4. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2019-12-10, 15:16
|
|
|
| Formoza napisał/a: | | to autor ma ok. 1kWh paneli, podpiętych pod 300Ah lifepo4. |
Czyli ok 2,5kWh energii do wykorzystania. Przy akumulatorach naładowanych na full. |
|
|
|
 |
VincentVan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2019-12-10, 19:11
|
|
|
ale przy napięciu 24v, czyli 5kWh.
Mimo to ogrzewanie elektrycnzym grzejnikiem olejowym słabo wychodzi, jeśli słońce nie świeci przez kilka dni.
Ciekawi mnie o ile efektywniejsze byłyby grzejniki na podczerwień. |
_________________ https://www.vincentvan.org - Sklep ze sprawdzonym sprzętem do kamperów w bardzo dobrych cenach. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2019-12-10, 19:36
|
|
|
| VincentVan napisał/a: | Mimo to ogrzewanie elektrycnzym grzejnikiem olejowym słabo wychodzi, jeśli słońce nie świeci przez kilka dni.
Ciekawi mnie o ile efektywniejsze byłyby grzejniki na podczerwień. |
To co napisałem w poprzednim poście miało pokazać, że ogrzewanie panelem IR jest efektywniejsze.
Wspomnianą temperaturę około 15 stopni wcześniej uzyskiwałem Farelką 2000W lub olejakiem około 1500W.
Może to przypadek - nie wiem... |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2019-12-10, 22:38
|
|
|
| VincentVan napisał/a: | | Ciekawi mnie o ile efektywniejsze byłyby grzejniki na podczerwień. |
Zależy co chcesz uzyskać. Fizyki nie da się oszukać i do ogrzania konkretnej objętości powietrza trzeba konkretnej ilości energii, a czym będzie dostarczona to już ma mniejsze znaczenie. Większość grzejników ma i tak sprawność mocno zbliżoną do 100% więc cudów bym nie oczekiwał.
Przewaga grzejników IR polega na tym, że możesz utrzymać niższą temperaturę powietrza a nadal będąc w zasięgu grzejnika będziesz miał odczucia, że jest cieplej. Tak jak wyjście na słońce w mroźny dzień.
Tak więc sprawdzi się to w obecności ludzi którzy są w bezpośrednim zasięgu grzejnika, ale jeśli na celu ma być ogrzanie powietrza do konkretnej temperatury to każdy jeden grzejnik zużyje podobną ilość energii.
Z urządzeń grzejnych jedynie pompa ciepła oddaje do pomieszczenia więcej energii niż wynika ze zużycia prądu. Ale energia i w tym wypadku nie bierze się znikąd tylko jest odbierana z powietrza na zewnątrz. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2019-12-18, 16:33
|
|
|
Podzielałbym zdanie Kol. reaven22,
Miałem doświadczenia z promiennikami IR w pracy - wg mnie dużą wagę należy przykładać do parametru pole ogrzewane, realnie wyglądało to tak że na stanowisku pracy było cieplutko ale 2-3 kroki w bok zimno, To było już chwilę temu i na pewno technologia poszła już trochę naprzód więc może obecne IR nie mają tej wady - tego niestety nie wiem z autopsji |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2019-12-18, 17:09
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | | realnie wyglądało to tak że na stanowisku pracy było cieplutko ale 2-3 kroki w bok zimno |
Z tego co mi wiadomo, dzieje się tak dlatego, że promienniki IR nie ogrzewają powietrza tylko przedmioty, które później to ciepło oddają.
Ale mogę się mylić, bo to nie moja działka i nie mam tu wielkich doświadczeń... |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/470 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2019-12-18, 18:53
|
|
|
Promienniki IR ogrzewają tam, gdzie dotrze ich promieniowanie. Tak naprawdę ich ogrzewanie można nazwać pozornym.
Ogrzewają powierzchnię, do której dotrze promieniowanie. Jeśli będziesz stał w mrozie do promiennika przodem.. z przodu nie zmarzniesz, ale zmarzniesz z tyłu na kość.
Do kampera raczej się nie nadaje. Może nadają się do kościoła, lakiernii albo przy linii sortowania odpadów? Może w oborze, gdzie krowa odwróci się co parę minut co by się ogrzać?
W kamperze część powierzchni na pewno odda ciepło pochłonięte z promiennika w miejsca, gdzie nie dotrze promieniowanie, ale wątpię aby to była wielkość zapewniająca komfort użytkowania |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2019-12-18, 22:58
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | | Jeśli będziesz stał w mrozie do promiennika przodem.. z przodu nie zmarzniesz, ale zmarzniesz z tyłu na kość. |
Czyli tak jak przy |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
vanowanie
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Van Transit reczna adaptacja
Nazwa załogi: Vanowanie
|
Wysłany: 2020-01-08, 23:41
|
|
|
Ja nie dysponuje taką mocą jak Ty ale myślałem o takim rozwiązaniu w przypadku podpięcia pod sieć wpisz "ZESTAW FOLIA MATA GRZEWCZA PODCZERWIEŃ 220W -1m²" wyszukiwarkę a***egro.
pozdrowienia dla psiaka |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2020-01-09, 13:26
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | Promienniki IR ogrzewają tam, gdzie dotrze ich promieniowanie. Tak naprawdę ich ogrzewanie można nazwać pozornym.
|
Zasadniczo właśnie urągnąłeś naszej Gwieździe, nazywając ją pozorantem
Owszem w plecy zimno, ale tylko do czasu gdy ogrzeje je rozgrzana na przodku krew. Idealne promienniki rzeczywiście nie grzeją bezpośrednio (przez przenikanie) ale jeszcze takich nie zrobili. Może właśnie słońce jest idealne pod tym względem. Człowiek do poczucia komfortu potrzebuje cieplego powietrza i ciepłych ścian (w sensie powierzchni otaczajacych) i badania ponoc dowodzą, że większy komfort daje mu ciepła ściana niż ciepłe powietrze . Dlatego tez podgrzewana podłoga w domu jest taka fajna. Tak ze pod tym wzgledem nadaje sie do kampera, niestety do jego ogrzania potrzebowałbyś wiecej niz 2 kW grzania, i szybko by ci braklo podlogi. Jak dolozysz sufit da rade. Ale takie grzanie tylko z słupka(są tacy co z baterii ciagną ale sami potem przyznaja ze tylko kilkaset wat, żeby w nóżki cieplo bylo.
R
...moim zdaniem... |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
| |
|
|
|
 |
|