|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-06-16, 23:35 |
Szyby zatrzymujące promieniowanie cieplne |
Autor |
Wiadomość |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2019-07-05, 16:46 Szyby zatrzymujące promieniowanie cieplne
|
|
|
Ostatnio w osobówce przyciemniałem szyby (w każdej przyciemniam).
Pan instalator w pogaduchach mówił, że jest jakaś nowa hipersuper folia 3M, przeźroczysta, prawie nic nie przyciemnia ale ma rewelacyjne właściwości. Blokuje niemal całkiem promieniowwanie słoneczne. On sam swe auto tym wykleił i zdumiony jest mocno.
Oni żyją teraz głównie nie z oklejania samochodów tylko biurowców (taka super folia tam zwraca się w 3 lata w oszczędności na klimatyzacji). Mówił, że w słoneczny dzień parapet pod oknem tak oklejony nie jest zbyt ciepły a gorący nigdy.
Folia ma podobno 200 warstw i ma też walor antywłamaniowy. Oklejenie drzwi kabiny i przedniej szyby to około 1 tys. zl (bo o to pytałem z punktu widzenia kamperowicza) Myślę że dla kolegów zwiedzających Bardzo ciepłe kraje to nie głupia rzecz. Nie wiem czy można to kleić do okien plastikowych, jak gładkie i bez rys to pewnie tak.
A wiadomo, że wszelkie zaciemniające maty czy rolety od wewnątrz i tak nie powodują że samo okno za nimi nie jest grzejnikiem. Przed dłuższym wyjazdem w Bardzo ciepłe kraje chyba warto to zrobić.. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2019-07-05, 21:36
|
|
|
Ja nie reklamuję w żadnej mierze. Zaciekawiło mnie to że facet dystrybutor/dealer był naprawdę mocno podniecony i napalony na to. I jak udam się na zimowanie w Grecji to pewnie skorzystam z takich usług. Ale nie namawiam bo to nie mój biznes. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
JanKowal [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-07-05, 21:59
|
|
|
Miałem taką lub podobna, tyle że przyciemniającą w VW T4, powiem że rzeczywiscie czuło się różnice miedzy przyciemnianym tyłem, a szyba w kabinie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|