|
|
Klimatyzacja wewnątrz |
Autor |
Wiadomość |
Mati43
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jeep XK
|
Wysłany: 2020-02-02, 23:19 Klimatyzacja wewnątrz
|
|
|
Witajcie, piszę z zapytaniem czy ktoś z Was przerabiał klimatyzację przenośną domową do przyczepy czy kampera? Chciałem wyposażyć mobilny dom w klime ale ceny rzędu 7tys niestety zniechęcają mnie skutecznie. Mam 2 klimy pokojowe przenośne, myślałem aby jedną z nich zaadoptować do cepy. Czy może ktoś to przerabiał? Jest jakaś zasada działania? że są chłodnice niżej i wyżej a pomiędzy nimi jest wentylator? Zmierzam do tego że miałem w planie zrobić chłodnice koło siebie, wentylator na zasadzie rozprowadzenia ciepła rurami. Tylko czy to będzie chodzić? Czy ma to znaczenie że tak a nie inaczej producent zrobił urządzenia? czy jest to spowodowane wykorzystaniem miejsca? Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-02-03, 10:11 Re: Klimatyzacja wewnątrz
|
|
|
Mati43 napisał/a: | Witajcie, piszę z zapytaniem czy ktoś z Was przerabiał klimatyzację przenośną domową do przyczepy czy kampera? Chciałem wyposażyć mobilny dom w klime ale ceny rzędu 7tys niestety zniechęcają mnie skutecznie. Mam 2 klimy pokojowe przenośne, myślałem aby jedną z nich zaadoptować do cepy. Czy może ktoś to przerabiał? Jest jakaś zasada działania? że są chłodnice niżej i wyżej a pomiędzy nimi jest wentylator? Zmierzam do tego że miałem w planie zrobić chłodnice koło siebie, wentylator na zasadzie rozprowadzenia ciepła rurami. Tylko czy to będzie chodzić? Czy ma to znaczenie że tak a nie inaczej producent zrobił urządzenia? czy jest to spowodowane wykorzystaniem miejsca? Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy? |
Ja wstawiałem w pierwszych trzech kamperach poniżej.
Działa, jest skutek pozytywny, nie ma większych problemów z wydalaniem powietrza ciepłego na zewnątrz. Warunek: 230V lub agregat jeśli w dziczu. Musisz troszkę poszperać, są tu tematy w których doczytasz i zobaczysz wiele podpowiedzi.
Mam zdjęcia ale w innym komputerze więc nie zapodam, ale jak ci zależy to może wieczorem z domu. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Mati43
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jeep XK
|
Wysłany: 2020-02-03, 18:50 Re: Klimatyzacja wewnątrz
|
|
|
Socale napisał/a: | Mati43 napisał/a: | Witajcie, piszę z zapytaniem czy ktoś z Was przerabiał klimatyzację przenośną domową do przyczepy czy kampera? Chciałem wyposażyć mobilny dom w klime ale ceny rzędu 7tys niestety zniechęcają mnie skutecznie. Mam 2 klimy pokojowe przenośne, myślałem aby jedną z nich zaadoptować do cepy. Czy może ktoś to przerabiał? Jest jakaś zasada działania? że są chłodnice niżej i wyżej a pomiędzy nimi jest wentylator? Zmierzam do tego że miałem w planie zrobić chłodnice koło siebie, wentylator na zasadzie rozprowadzenia ciepła rurami. Tylko czy to będzie chodzić? Czy ma to znaczenie że tak a nie inaczej producent zrobił urządzenia? czy jest to spowodowane wykorzystaniem miejsca? Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy? |
Ja wstawiałem w pierwszych trzech kamperach poniżej.
Działa, jest skutek pozytywny, nie ma większych problemów z wydalaniem powietrza ciepłego na zewnątrz. Warunek: 230V lub agregat jeśli w dziczu. Musisz troszkę poszperać, są tu tematy w których doczytasz i zobaczysz wiele podpowiedzi.
Mam zdjęcia ale w innym komputerze więc nie zapodam, ale jak ci zależy to może wieczorem z domu. |
Mam problem z dostawcą internetu i szukanie czegokolwiek to męka...jak z 10 lat temu taka prędkość. Jeżeli nie będzie to kłopotem dla Ciebie, chętnie zobacze zdjęcia. Szukam jakiegoś pomysłu bo wydać 7tys jakoś specjalnie mi się nie uśmiecha. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-02-03, 21:55 Re: Klimatyzacja wewnątrz
|
|
|
Mati43 napisał/a: | Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy? |
Też miałem ten dylemat ale sugerując się doświadczeniem innych zamontowałem TurboVent. (800zł) Do jazdy jest klima silnikowa a w upały nie będę przecież kisił się w czterech ścianach ..więc jak na razie przetestuje rozwiązanie ..ekonomiczne |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|