Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja wewnątrz
Autor Wiadomość
Mati43 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jeep XK
Wysłany: 2020-02-02, 23:19   Klimatyzacja wewnątrz

Witajcie, piszę z zapytaniem czy ktoś z Was przerabiał klimatyzację przenośną domową do przyczepy czy kampera? Chciałem wyposażyć mobilny dom w klime ale ceny rzędu 7tys niestety zniechęcają mnie skutecznie. Mam 2 klimy pokojowe przenośne, myślałem aby jedną z nich zaadoptować do cepy. Czy może ktoś to przerabiał? Jest jakaś zasada działania? że są chłodnice niżej i wyżej a pomiędzy nimi jest wentylator? Zmierzam do tego że miałem w planie zrobić chłodnice koło siebie, wentylator na zasadzie rozprowadzenia ciepła rurami. Tylko czy to będzie chodzić? Czy ma to znaczenie że tak a nie inaczej producent zrobił urządzenia? czy jest to spowodowane wykorzystaniem miejsca? Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy?
Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2020-02-03, 10:11   Re: Klimatyzacja wewnątrz

Mati43 napisał/a:
Witajcie, piszę z zapytaniem czy ktoś z Was przerabiał klimatyzację przenośną domową do przyczepy czy kampera? Chciałem wyposażyć mobilny dom w klime ale ceny rzędu 7tys niestety zniechęcają mnie skutecznie. Mam 2 klimy pokojowe przenośne, myślałem aby jedną z nich zaadoptować do cepy. Czy może ktoś to przerabiał? Jest jakaś zasada działania? że są chłodnice niżej i wyżej a pomiędzy nimi jest wentylator? Zmierzam do tego że miałem w planie zrobić chłodnice koło siebie, wentylator na zasadzie rozprowadzenia ciepła rurami. Tylko czy to będzie chodzić? Czy ma to znaczenie że tak a nie inaczej producent zrobił urządzenia? czy jest to spowodowane wykorzystaniem miejsca? Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy?

Ja wstawiałem w pierwszych trzech kamperach poniżej.
Działa, jest skutek pozytywny, nie ma większych problemów z wydalaniem powietrza ciepłego na zewnątrz. Warunek: 230V lub agregat jeśli w dziczu. Musisz troszkę poszperać, są tu tematy w których doczytasz i zobaczysz wiele podpowiedzi.
Mam zdjęcia ale w innym komputerze więc nie zapodam, ale jak ci zależy to może wieczorem z domu.

Mati43 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jeep XK
Wysłany: 2020-02-03, 18:50   Re: Klimatyzacja wewnątrz

Socale napisał/a:
Mati43 napisał/a:

Ja wstawiałem w pierwszych trzech kamperach poniżej.
Działa, jest skutek pozytywny, nie ma większych problemów z wydalaniem powietrza ciepłego na zewnątrz. Warunek: 230V lub agregat jeśli w dziczu. Musisz troszkę poszperać, są tu tematy w których doczytasz i zobaczysz wiele podpowiedzi.
Mam zdjęcia ale w innym komputerze więc nie zapodam, ale jak ci zależy to może wieczorem z domu.

Mam problem z dostawcą internetu i szukanie czegokolwiek to męka...jak z 10 lat temu taka prędkość. Jeżeli nie będzie to kłopotem dla Ciebie, chętnie zobacze zdjęcia. Szukam jakiegoś pomysłu bo wydać 7tys jakoś specjalnie mi się nie uśmiecha.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2020-02-03, 20:46   

Ok, coś wyszperałem.
Na początek zerknij na mój stary temat, są tu zdjęcia i opisy.
https://forum.karawaning.pl/topic/19940-klimatyzacja-rewelacja/?tab=comments#comment-433357
Napisz coś więcej o sprzęcie, gdzie chcesz umieścić klamota itp.

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2020-02-03, 21:55   Re: Klimatyzacja wewnątrz

Mati43 napisał/a:
Chętnie wysłucham propozycji, może są tasze alternatywy?

Też miałem ten dylemat :bajer ale sugerując się doświadczeniem innych zamontowałem TurboVent. (800zł) Do jazdy jest klima silnikowa a w upały nie będę przecież kisił się w czterech ścianach :bajer ..więc jak na razie przetestuje rozwiązanie ..ekonomiczne ;)

Odpowiedz do tematu