|
Wycięcie grodzi w 2020 roku |
| Autor |
Wiadomość |
dfg
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW LT 1
|
Wysłany: 2020-02-15, 07:54 Wycięcie grodzi w 2020 roku
|
|
|
Witam serdecznie !
Mam VW LT 1 z 1986r. , który ma fabryczną hmmm... "półprzegrodę" , czyli blacha od góry do dołu po lewej i po prawej, a w środku przejście szerokości ok. 60cm pomiędzy szoferką a częścią ładunkową. Pytanie czy mogę ją CAŁKOWICIE WYCIĄĆ?
Wiem, że w tak starym pojeździe nie potrzeba grodzi, ale czy nikt się nie przyczepi? Na zdrowy rozum ta "półprzegroda" nigdzie nie była wpisana ani wbita w żaden dokument, ale jak sądzicie?
Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam, Michał |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2020-02-15, 08:35
|
|
|
| dfg napisał/a: | | Mam VW LT 1 z 1986r. , który ma fabryczną hmmm... "półprzegrodę" | Dla aut ciężarowych po ,(gdzieś- około 2000r ) przegroda obowiązkowa , |
|
|
|
 |
dfg
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-02-15, 09:00
|
|
|
Rozumiem, ale czy gdzieś w papierach (może jakiś kod, czy coś) na pewno nie ma śladu, że FAKTYCZNIE taka częściowa przegroda była. Nie chcę przykrej niespodzianki u diagnosty.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-02-15, 09:09
|
|
|
| dfg napisał/a: | | Rozumiem, ale czy gdzieś w papierach | W dokumentach nie nasz odnotowane (jest ustawa - paragraf mówiąca o tym) było pisane na forum . |
| |
|
|
|
 |
majmarek
weteran
Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Cze 2010 Piwa: 23/50 Skąd: warmińsko mazurskie
|
Wysłany: 2020-02-15, 09:12
|
|
|
Jeśli zapytasz diagnosty głowę daje że powie że nie..
Pojedziesz do innych daje głowę że nawet tego nie zauważył.
Jeśli Ci przeszkadza ja bym usunąłem przeszkodę. |
_________________ wino
kobiety i śpiew |
|
|
|
 |
dfg
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-02-15, 11:07
|
|
|
| Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-02-15, 17:54
|
|
|
Na ile osób auto jest rejestrowane ? i jak ma w papierach - czy ciężarowy ?
Wydaje mi sie że w autach ciężarowych na 2 osoby dopuszczalne były kratki/grodzie częściowe obejmujące przestrzeń kierowcy i pasażera ze środkiem wolnym - co de facto jest logiczne zakładając ochronę przed uderzeniem ładunkiem
Sugeruje podobnie jak Koledzy - sprawdzenie
Nie wiem czy obecnie też tak jest a w sumie to byłby ciekawy temat na 2 osobowego vana |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
 |
dfg
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-02-15, 19:05
|
|
|
Ciezarowy zarejestrowany na 3 osoby. Oczywiście lepiej byłoby na 4, ale wiem że zaostrzono przepisy i nie chcialem męczyć ekspertów na forum kolejnym pytaniem o tę sprawę.
Skoro jednak już padła ta kwestia, to może szanowni Koledzy-Forumowicze wiedzą, czy AD 2020 da się jakoś powiększyć w DR liczbę osób w pojeździe CIĘŻAROWYM, ale sprzed 1999 roku, więc legalnie BEZ grodzi?
...więc jakaś doka... brygadówka... coś się zmieniło?
Pozdrawiam !!! |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-02-15, 21:18
|
|
|
| dfg napisał/a: | | zy AD 2020 da się jakoś powiększyć w DR liczbę osób w pojeździe CIĘŻAROWYM, ale sprzed 1999 roku, więc legalnie BEZ grodzi? | Nie istotne czy ciężarowy ma gródz czy nie ma ,
ciężarowy ,osobowy , autobusy - obowiązują przepisy
(potwierdzone badaniami na zgodność z wymaganiami Regulaminów ......... itd. )
To ze jest z przed 2000 r umożliwia ci nie posiadanie grodzi , nic po za tym |
| |
|
|
|
 |
dfg
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-02-23, 20:40
|
|
|
Witam ponownie i bardzo dziękuje za dotychczasowe rady.
Nie chcę zaczynać kolejnego wątku, więc dopytam tutaj: czy po zaostrzeniu przepisów będzie problem ze zmianą ciężarowego na specjalny-kempingowy, ale BEZ zmiany liczby miejsc?
Po prostu pogodzilem się, że już na wieki wieków będą 3 miejsca, a teraz robię zabudowę budy. Czy wystarczy rachunek z warsztatu za wstawienie kuchenki i szafek etc. ?
P.S. jeśli jednym z warunków w prawie jest przejscie od szoferki do części mieszkalnej, to przypomnę tylko że mam ją legalnie, bo auto jest sprzed 1999roku.
Pozdrawiam :-) |
| |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2020-02-23, 21:30
|
|
|
| dfg napisał/a: | | będzie problem ze zmianą ciężarowego na specjalny-kempingowy, ale BEZ zmiany liczby miejsc? | Na dotychczasowych zasadach
| dfg napisał/a: | | Czy wystarczy rachunek z warsztatu |
Oświadczenie pkd45.20z | dfg napisał/a: | | jeśli jednym z warunków w prawie jest przejscie od szoferki do części mieszkalnej, |
Nie ma takiego warunku |
|
|
|
 |
dfg
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-02-23, 22:33
|
|