Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak napięcia w przewodzie od ładowarki
Autor Wiadomość
Jacek84 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Roller Team 694
Wysłany: 2020-03-03, 20:57   Brak napięcia w przewodzie od ładowarki

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam problem. Po wymianie 2 akumulatorów na żelowe (exide es 950) nagle zabrakło napięcia w przewodzie do ładowarki impulsowej 230V, ładowarka to Arsilicii AL-BK20.

Na początku myślałem, że uszkodziłem zasilacz przy wymianie akumulatorów... ale po wymontowaniu ładowarki i podłączeniu jej pod zasilanie 230V na stole w domu okazało się że
jest OK, lampki się świecą itp. Bezpieczniki też są całe. Nawet wtyczkę nową zamontowałem do zasilacza, która zasila ładowarkę w kamperze i nadal prąd nie dochodzi ...

Przed wymianą wszystko było OK, ładowarka pracowała jak należy. Nie mam pojęcia co to może być, nie jestem fachowcem i wiem że popełniłem błąd bo nie odłączyłem zasilania przed wymianą akumulatorów,
Ładowarka znajduje się przy akumulatorze, a obok jest taka wajcha czerwona, którą powinienem przekręcić, aby odciąć dopływ prądu przed wymianą i tego nie zrobiłem, generalnie wszystko działa, solar ładuje akumulatory tylko brakuje napięcia w tym przewodzie co w chodzi do zasilacza.

DZIĘKI

4.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 422,82 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 319,45 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2020-03-03, 21:19   

Jacek84 napisał/a:

Też witam :spoko

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2020-03-03, 21:46   

Witamy ... musisz skorzystać z serwisu kamperowego , tam na bank pomogą np ten :
https://camperymtm.pl/serwis-gwarancyjny-pogwarancyjny-kamperow/

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2020-03-04, 22:52   Re: Brak napięcia w przewodzie od ładowarki

Jacek84 napisał/a:

Mam problem. Po wymianie 2 akumulatorów na żelowe (exide es 950) nagle zabrakło napięcia w przewodzie do ładowarki impulsowej 230V, ładowarka to Arsilicii AL-BK20.

Na początku myślałem, że uszkodziłem zasilacz przy wymianie akumulatorów... ale po wymontowaniu ładowarki i podłączeniu jej pod zasilanie 230V na stole w domu okazało się że
jest OK, lampki się świecą itp. Bezpieczniki też są całe. Nawet wtyczkę nową zamontowałem do zasilacza, która zasila ładowarkę w kamperze i nadal prąd nie dochodzi ...

Przed wymianą wszystko było OK, ładowarka pracowała jak należy. Nie mam pojęcia co to może być, nie jestem fachowcem i wiem że popełniłem błąd bo nie odłączyłem zasilania przed wymianą akumulatorów,
Ładowarka znajduje się przy akumulatorze, a obok jest taka wajcha czerwona, którą powinienem przekręcić, aby odciąć dopływ prądu przed wymianą i tego nie zrobiłem, generalnie wszystko działa, solar ładuje akumulatory tylko brakuje napięcia w tym przewodzie co w chodzi do zasilacza.

DZIĘKI

Jacek, strasznie chaotycznie wszystko opisałeś, trudno jest to ulepić do kupy.
Ładowarka na stole działa = jest sprawna.
Sieć 12 V czyli solar działają = sieć 12V jest sprawna.
W kamperze nie działa ładowarka, to = że nie dostaje zasilania 230V to = sprawdź bezpieczniki ale te co są na 230V a nie te kolorowe samochodowe.

Odpowiedz do tematu