|
|
Brak napięcia w przewodzie od ładowarki |
Autor |
Wiadomość |
Jacek84
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Roller Team 694
|
Wysłany: 2020-03-03, 20:57 Brak napięcia w przewodzie od ładowarki
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam problem. Po wymianie 2 akumulatorów na żelowe (exide es 950) nagle zabrakło napięcia w przewodzie do ładowarki impulsowej 230V, ładowarka to Arsilicii AL-BK20.
Na początku myślałem, że uszkodziłem zasilacz przy wymianie akumulatorów... ale po wymontowaniu ładowarki i podłączeniu jej pod zasilanie 230V na stole w domu okazało się że
jest OK, lampki się świecą itp. Bezpieczniki też są całe. Nawet wtyczkę nową zamontowałem do zasilacza, która zasila ładowarkę w kamperze i nadal prąd nie dochodzi ...
Przed wymianą wszystko było OK, ładowarka pracowała jak należy. Nie mam pojęcia co to może być, nie jestem fachowcem i wiem że popełniłem błąd bo nie odłączyłem zasilania przed wymianą akumulatorów,
Ładowarka znajduje się przy akumulatorze, a obok jest taka wajcha czerwona, którą powinienem przekręcić, aby odciąć dopływ prądu przed wymianą i tego nie zrobiłem, generalnie wszystko działa, solar ładuje akumulatory tylko brakuje napięcia w tym przewodzie co w chodzi do zasilacza.
DZIĘKI
4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 422,82 KB |
3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 319,45 KB |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-03-03, 21:19
|
|
|
Jacek84 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów! |
Też witam |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-03-04, 22:52 Re: Brak napięcia w przewodzie od ładowarki
|
|
|
Jacek84 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów!
Mam problem. Po wymianie 2 akumulatorów na żelowe (exide es 950) nagle zabrakło napięcia w przewodzie do ładowarki impulsowej 230V, ładowarka to Arsilicii AL-BK20.
Na początku myślałem, że uszkodziłem zasilacz przy wymianie akumulatorów... ale po wymontowaniu ładowarki i podłączeniu jej pod zasilanie 230V na stole w domu okazało się że
jest OK, lampki się świecą itp. Bezpieczniki też są całe. Nawet wtyczkę nową zamontowałem do zasilacza, która zasila ładowarkę w kamperze i nadal prąd nie dochodzi ...
Przed wymianą wszystko było OK, ładowarka pracowała jak należy. Nie mam pojęcia co to może być, nie jestem fachowcem i wiem że popełniłem błąd bo nie odłączyłem zasilania przed wymianą akumulatorów,
Ładowarka znajduje się przy akumulatorze, a obok jest taka wajcha czerwona, którą powinienem przekręcić, aby odciąć dopływ prądu przed wymianą i tego nie zrobiłem, generalnie wszystko działa, solar ładuje akumulatory tylko brakuje napięcia w tym przewodzie co w chodzi do zasilacza.
DZIĘKI |
Jacek, strasznie chaotycznie wszystko opisałeś, trudno jest to ulepić do kupy.
Ładowarka na stole działa = jest sprawna.
Sieć 12 V czyli solar działają = sieć 12V jest sprawna.
W kamperze nie działa ładowarka, to = że nie dostaje zasilania 230V to = sprawdź bezpieczniki ale te co są na 230V a nie te kolorowe samochodowe. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|