Bezpieczniki - Ford Transit zabudowa PILOTE 1995 r. |
Autor |
Wiadomość |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-03-19, 18:57 Bezpieczniki - Ford Transit zabudowa PILOTE 1995 r.
|
|
|
Cześć wszystkim,
Pomóżcie proszę w odnalezieniu bezpieczników w Ford Tansit zabudowa Pilote z 1995 r.
Podczas majstrowania w lampce nagle padło całe zasilanie i wszystko włącznie z energoblokiem nie działa.
Nie mogę znaleźć nigdzie bezpieczników od zabudowy. Nie ma w skrzyniach, za energoblokiem, za fotelami, pod fotelami, w schowku, przy akumulatorze (obydwa akumulatory pod maską)...
Wiecie może gdzie jeszcze szukać? Czy jest możliwe, że nie ma bezpieczników?
Będę wdzięczny za pomoc bo już mi się pomysły wyczerpały |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-03-19, 19:14 Re: Bezpieczniki - Ford Transit zabudowa PILOTE 1995 r.
|
|
|
filmal napisał/a: |
bo już mi się pomysły wyczerpały |
Pomyśl chwilę..i poczytaj chwilę..ma tutaj kolega Transita i na zabudowie Pilote.Zacznij od przywitania a na pewno znajdzie jego posty. |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-03-19, 23:38
|
|
|
Kolega już do mnie pisał. Pech chciał że elektryka to nie jest mocna strona mojego wozu jak wiecie nie mam energobloku a cała instalacja jest zrobiona "po domowemu". Tak więc wzorem to raczej nie będę
Ale na logikę wziąłbym multimetr i leciał od aku do elektrobloku sprawdzając gdzie ucieka prąd. Z komory silnika powinny iść na pewno 4 kable. Masa, dwa plusy z dwóch aku i plus z altka. U mnie to czarny, szary, czerwony i żółty. Masa i prądowe z aku będą najgrubsze z całej instalacji. U mnie przechodzą przez gródź po stronie pasażera, idą pod dywanikiem i fotelem pasażera a następnie pod kanapami. Skoro nie masz zasilania na energobloku to musisz mieć problem między nim a aku. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2020-03-20, 00:32 Re: Bezpieczniki - Ford Transit zabudowa PILOTE 1995 r.
|
|
|
filmal napisał/a: | Cześć wszystkim,
Pomóżcie proszę w odnalezieniu bezpieczników w Ford Tansit zabudowa Pilote z 1995 r.
Podczas majstrowania w lampce nagle padło całe zasilanie i wszystko włącznie z energoblokiem nie działa.
Nie mogę znaleźć nigdzie bezpieczników od zabudowy. Nie ma w skrzyniach, za energoblokiem, za fotelami, pod fotelami, w schowku, przy akumulatorze (obydwa akumulatory pod maską)...
Wiecie może gdzie jeszcze szukać? Czy jest możliwe, że nie ma bezpieczników?
Będę wdzięczny za pomoc bo już mi się pomysły wyczerpały |
Podaj jaki masz model elektrobloku. Najlepiej zrób fotki. Teraz nic Ci nie działa w zabudowie? |
|
|
|
 |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-03-20, 15:01
|
|
|
Tak, wszystko wysiadło i nic się nie da włączyć na panelu od energobloka.
Na energobloku jest jeden bezpiecznik pod klapką, ale wydaje się dobry. Żeby było trudniej to ktoś go chyba przylutował bo nie mogę wyciągnąć :D
Drugi bezpiecznik (ten automatyczny (on/off) ) jest włączony
Energoblok jest firmy SHEIBER (zdjęcia w linku)
Zdjęcia w linku bo niestety wyskakuje mi błąd przy dodawaniu zdjęć na forum:
https://drive.google.com/open?id=1-xidtNolDuS75cobCPR_inkUw2VMhqwU |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-03-20, 15:28
|
|
|
Niestety, ale nie mogę znaleźć rozpiski tego EB. Jeśli masz problem z wyciągnięciem tego bezpiecznika, może mieć upalony slot. To może być przyczyną braku napięcia. Weź jakieś szczypce i go wyciągnij. Jak jest upalenie, to masz problem znaleziony |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2020-03-20, 15:32
|
|
|
Jak odkrcisz tą białą obudowę to będzie tam na płytce bezpiecznik - z tego co pamietam 10 A... |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-03-20, 15:44
|
|
|
To co wstawiłeś na fotkach, to jedynie transformator. Pod obudową nie będzie nic, oprócz trafo. Myślę że jeszcze jest gdzieś EB. Czy sam włącznik w panelu sprawdzałeś? |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-03-20, 16:15
|
|
|
A na pięcie masz po podłączeniu kampera pod 230V?
Sprawdziłeś multimetrem gdzie ginie napięcie? |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-03-21, 17:07
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Tak jak kolega wspomniał faktycznie bezpiecznik miał upalony slot i to było przyczyną. Bezpiecznik wymieniony i wszystko działa Dzięki |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|