Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze rozterki... baza dla rodzinki 2+3
Autor Wiadomość
MalyMJ 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-15, 13:43   Pierwsze rozterki... baza dla rodzinki 2+3

Cześć

Może ktoś przerabiał już podobny temat i coś podpowie. Zastanawiamy się co kupić na bazę do budowy kampera dla rodzinki 2+3. Ja od początku myślałem o Iveco L4h3 ale wyczytałem że są problemy z utrzymaniem dozwolonej wagi. Jeżeli więc nie Iveco to co ?
Myślałem żeby zrobić obrotowy fotel tylko pasażera a za fotelem kierowcy zamontować dwa podwójne fotele. Jeden tyłem do kierunku jazdy. Pomiędzy fotelami stolik a na noc możliwość zrobienia z tego łóżka do spania. Za fotelami łazienka. Na końcu dwa łóżka wzdłuż auta a trzecie ponad nimi w poprzek auta.
Ale czy to wszystko się pomieści ....

Jeżeli nie Iveco to co będzie najdłuższe ? chyba Crafter i Sprinter

Pozdrawiam
MJ
Postaw piwo autorowi tego posta

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2020-03-15, 14:42   

Oczywiście ,że się nie zmieści.
2+3 -zapomnij o blaszaku

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-03-15, 15:41   

Witaj :kamp :pifko2 :spoko

Poczytaj https://www.camperteam.pl...forum.php?f=396

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-03-15, 16:21   

kimtop napisał/a:
Oczywiście ,że się nie zmieści.
2+3 -zapomnij o blaszaku

Oczywiście, że się zmieści i to całkiem sensownie. Miałem 3 sezony to wiem. Warunek: dzieci nieduże (moje podrosły i zmieniłem na alkowę). Był to boxer L4H3, dwa siedzenia w szoferce, potem stół i szerokie siedzenie dla 3 osób. Z tego siedzenia po opuszczeniu stołu można było zrobić spore łóżko. Do tego łóżko górne rozkładane także dla 1 lub 2 osób i na tyle duże łóżko podwójne w poprzek nad dużym garażem. Do tego ofkors kuchnia i łazienka. Auto teraz śmiga u innego właściciela i ma się dobrze.

ps. Przy rozważaniu blaszaka dla 2+3 bazą są Tylko trojaczki bo najszersze i można w poprzek spać. O innych autach zapomnieć należy.

Bajaga&Instruktori

MalyMJ 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-15, 18:38   

Masz jakieś fotki?

pionier01 
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
Piwa: 72/4
Wysłany: 2020-03-28, 22:36   

W 2019 roku byłem swoją alkową na Mazurach. Widziałem 3 dorosłych Niemców podróżujących w zwykłym VW Transporter T5 z niskim dachem. O dziwo spali w nim. Wszystko zależy od tego co zakładasz na początek jako cel. Jedni są NOMADAMI i chcą przemieszczać się cały czas po centrach miast a samochód traktują jako wyłącznie sypialnię. Wtedy nawet VW T5 z wysokim dachem wystarczy. Inni kochają podróże na kempingi gdzie siedzą tygodniami. Wtedy liczy się przestrzeń. Tutaj duży kamper być może z alkową jest najlepszy. Określ na początek swoje cele i dobierz samochód do nich.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/18
Wysłany: 2020-03-29, 08:11   

zależy od wieku dzieci.

jeżeli dzieci jeszcze nie chodzą do szkoły, to blaszak może wystarczyć, bo takimi dziećmi łatwo kierować, mają jeszcze mało doświadczenia i można zająć je byle czym, które będzie dla nich nowością.

jeżeli są wieku od 5 do 10 lat, to może będzie jak pisze Bajaga, ale nie na pewno, bo dzieci bywają różne.
jeśli pojedziesz tam gdzie ciepło i pogoda Ci dopisze, to całe życie odbywa się poza kamperem, który wtedy służy tylko do spania i jest OK.
jeżeli jednak trafisz na niepogodę i trzeba będzie siedzieć wewnątrz, to dzieci o większym temperamencie mogą roznieść auto.

jeżeli któreś dziecko ma powyżej 14 lat, to nie bierz go pod uwagę, bo raz może pojedzie na zasadzie atrakcji, ale będzie już miało swoje środowisko, swoich kolegów i nie bardzo będzie chciało jeździć z rodzicami.

poza tym nie bardzo wiem co dla Ciebie znaczy słowo "wygoda", "prywatność" itp.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-03-29, 09:00   

MalyMJ napisał/a:
Masz jakieś fotki?

Jest tego w internecie .Tylko alkowa
https://www.youtube.com/watch?v=5eVolDbQjyg

I nie czytaj BREDNI o T5 i innych :spoko

Wynajmij sobie kamperka na tydzień i sam zobaczysz

jb 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Piwa: 138/25
Wysłany: 2020-03-29, 09:13   

Cyryl napisał/a:
zależy od wieku dzieci.

jeżeli dzieci jeszcze nie chodzą do szkoły, to blaszak może wystarczyć, bo takimi dziećmi łatwo kierować, mają jeszcze mało doświadczenia i można zająć je byle czym, które będzie dla nich nowością.

jeżeli są wieku od 5 do 10 lat, to może będzie jak pisze Bajaga, ale nie na pewno, bo dzieci bywają różne.
jeśli pojedziesz tam gdzie ciepło i pogoda Ci dopisze, to całe życie odbywa się poza kamperem, który wtedy służy tylko do spania i jest OK.
jeżeli jednak trafisz na niepogodę i trzeba będzie siedzieć wewnątrz, to dzieci o większym temperamencie mogą roznieść auto.

jeżeli któreś dziecko ma powyżej 14 lat, to nie bierz go pod uwagę, bo raz może pojedzie na zasadzie atrakcji, ale będzie już miało swoje środowisko, swoich kolegów i nie bardzo będzie chciało jeździć z rodzicami.

poza tym nie bardzo wiem co dla Ciebie znaczy słowo "wygoda", "prywatność" itp.

Ale to nie koniec przygody z dziećmi. Tak mniej więcej w wieku 22-25 o ile nie mają własnej rodziny to już nie obciach wyjeżdżać ze starymi. Bardzo chętnie, w miarę wolnego czasu. Ale to wszystko zależy jakie są z nimi relacje, tu już przymus rodzicielski nie działa.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/18
Wysłany: 2020-03-29, 10:14   

wszystko zależy również od upodobań, mam kolegę, który jeździł Peugeotem 807 przysposobionym do turystyki.
jeździli we dwójkę na miesiąc do Skandynawii, jedli w nim, spali i bardzo im to odpowiadało.

ja jeżdżę cały rok w większości w dwie osoby, rzadko w trzy i specjalnie nie wyobrażam sobie podróżowania mniejszym kamperem.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-03-29, 17:29   

jb napisał/a:
ale to nie koniec przygody z dziećmi. Tak mniej więcej w wieku 22-25 o ile nie mają własnej rodziny to już nie obciach wyjeżdżać ze starymi. Bardzo chętnie, w miarę wolnego czasu
Póki dziecka jeżdziły z nami nawet prawie dorosłe - zawsze był plan zamiany budy na alkowę
Dziś może raptem raz w roku pojedzie z nami córa 23l - dlatego puszka

MalyMJ 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-29, 17:51   

Tak jak piszecie najpierw coś wynajmiemy. Ale obawiam się że wynajmiemy alkowę i potem to już nikt o mniejszym nie będzie chciał myśleć :) . Dzieci 11, 13, 16 lat. Ciężko wyczuć jak długo będą z nami jeździć. O dziwo najchętniej jeździ najstarsza bo jak i my lubi góry. Długich wyjazdów to będzie może z 2-3 w roku. Najczęściej lecimy na 2-4 dni , najczęściej w góry. Komfort dla mnie ma drugoplanowe znaczenie ale z kobitkami to wiecie jak jest.

MJ

Odpowiedz do tematu