|
|
Dom na kółkach - dostawczak czy kamper? 4x4? Max? |
Autor |
Wiadomość |
Panoramix
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-04-16, 16:35 Dom na kółkach - dostawczak czy kamper? 4x4? Max?
|
|
|
Witajcie
Moim celem jest budowa kampera w którym będę mieszkał 24/365. Życie cały czas w tym samym miejscu jest za nudne... Zresztą wy wiecie to najlepiej
Chciałbym kupić w miarę spoko budę i resztę zrobić samemu. Budżet mam 25tyś na chwilę obecną i stale rośnie. Póki co skupiam się na wyborze samego auta, a potem z czasem będę brał się za remont.
Tematy które są dla mnie niejasne to:
1. Kamper czy dostawczak? Po pierwsze chciałbym nie mieć ściany grodziowej aucie i mieć obracane fotele. Auto będzie planowane pod 2 osoby (choć fajnie by było mieć możliwość sporadycznego przewożenia przynajmniej 4 osób). Po drugie kamper będzie bardziej nadawał się na dom niż przerobiony dostawczak, lecz jego cena jest dużo wyższa...
2. Mocno zależy mi na napędzie 4x4 i odwiedzaniu trudno dostępnych miejsc. Jednak ta koncepcja może trochę gryźć się z "domem". Weź wjedź chatą w jakieś bagno
Wiadomo że wtedy duży rozmiar będzie negatywnym czynnikiem. Dodatkowo fury z napędami 4x4 ciężko dostać, więcej palą i są gorsze na normalne trasy których i tak będzie większość. Myślałem jeszcze nad ewentualnym dołożeniem takiego napędu w przyszłości... Więc celować w 4x4 czy skupić się na maksymalnie wielkim samochodzie (rzędu L4H3)?
3. Jakieś konkretne marki samochodów polecacie? Jakie roczniki? Fajnie by było nie mieć dwumasy i innych tego typu bajerów
4. No i ostatnie pytanie - czy życie (szczególnie zimną) w kamperze będzie mocno uciążliwe? Chodzi głównie o ogrzewanie i wodę. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2020-04-16, 16:55
|
|
|
Panoramix napisał/a: | Chciałbym kupić w miarę spoko budę i resztę zrobić samemu. Budżet mam 25tyś na chwilę obecną i stale rośnie. Póki co skupiam się na wyborze samego auta, a potem z czasem będę brał się za remont.
|
Witaj
Z takim budżetem to jesteś ja narazie w krainie marzeń ale marzenia mieć to fajna rzecz
Na początek proponuję lekturę kolegi z forumhttp://toscaner.com/kampe...ra-spis-tresci/
Miał swojego kamperka do sprzedania zobaczysz ile będziesz musiał jeszcze dozbierać |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2020-04-16, 17:22
|
|
|
Hm ...Ktoś mądry na forum napisał że kamper to worek kompromisów.
Twoje oczekiwania są dość skrajne. W sprawie kampera 4x4 to poczytaj wpisy Kolegi berta. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|