Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawidłowe podłączenie zaworu mieszającego Truma
Autor Wiadomość
Arkadius 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato III FL
Wysłany: 2020-06-12, 09:28   Prawidłowe podłączenie zaworu mieszającego Truma

Dzień dobry.
Proszę o pomoc osoby, które mają bojler Truma TT2 lub znają się na zagadnieniu. Próbowałem szukać na forum ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Mam bojler Truma TT2. Jest on zamontowany nad zbiornikiem (podstawa bojlera jest na poziomie góry zbiornika). Zakupiłem do tego zawór mieszający Trumy, do którego podłączyłem przewody wodne tak jak na zdjęciu czyli patrząc od prawej: dolot pompa, dolny króciec termy, górny króciec termy, krany. Pomimo, że woda w termie jest zagrzana (obudowa termy jest ciepła) i pokrętło na zaworze mieszającym jest przekręcone na max ciepło to z kranu leci zimna woda.

I moje drugie pytanie - ponieważ po wyłączeniu pompy (krany z mikrowyłącznikami) słychać, że woda cofa się do zbiornika - czy można za zaworem bezpieczeństwa zamontować zawór zwrotny?

Edycja dotyczy pytania czy ja dobrze podłączyłem sam bojler (zdjęcie) chodzi mi o to czy zasilanie grzałki nie powinno być od strony zaworu spustowego i odpowietrzającego? Tyle, że nie ma zaznaczonego kierunku przepływu...
Jest jeszcze jedna dziwna rzecz - jak woda się cofnie to pompa nie chce powtórnie pompować - słychać, że pracuje jednak woda nie leci. Dopiero jak otworzę na chwilę zawór odpowietrzający termy (górny) to wszystko wraca do normy. I tak w kółko
Za pomoc z góry dziękuję

P00612-094447.jpg
połączenie przewodów
Plik ściągnięto 703 raz(y) 96,03 KB

P00612-115802.jpg
ustawienie bojlera
Plik ściągnięto 14 raz(y) 106,34 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Arkadius 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato III FL
Wysłany: 2020-06-12, 11:26   Prawidłowe podłączenie zaworu mieszającego Truma

Przepraszam za zamieszanie i zajęty czas co niektórych użytkowników.
Otóż po przekręceniu zaworu na wodę zimną z kranu popłynęła woda ciepła... nie wiem dlaczego, czy to wina złego podłączenie z mojej strony czy złego oznaczenia na pokrętle zaworu.
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2020-06-13, 08:39   

Ty masz instalacje woda tj. krany tylko na jeden rodzaj wody - jedno pokrętło (temp ustawiasz na własnie tym mieszaczu) jak włączysz bojler to dodatkowo do zimnej wody dodawana jest gorąca - jej ilość reguluje mieszacz i masz np. wode do mycia lub zmywania "ciepłą" :idea

Odpowiedz do tematu