|
|
Kamper jako miejsce do pracy |
Autor |
Wiadomość |
ola7
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Corado T448
Nazwa załogi: Elmo
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Kwi 2020 Otrzymał 26 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-07-15, 21:41 Kamper jako miejsce do pracy
|
|
|
Cześć
Od dłuższego czasu czytam to forum i wiele z niego skorzystałam. Chciałbym podzielić się swoimi pracami do jakie zrobiłam by mój kamper był miejscem do pracy zdalnej.
Podstawą było by być niezależna energetycznie - laptop+ duży monitor + inne odbiorniki - ca 100W ciągłego poboru. Dlatego zdecydowałam sie na dodatkowe akumulatory i napięcie robocze 24V. Kupiłam do tego celu 3 używane pakiety od nissana leaf o nominalnej pojemności 1.5kwh (1000zł za całość). Niestety realna pojemność jest ok 0.9kWh.
Do tego połowa dachu jest pokryta solarami 6*100W , z możliwością rozszerzenia do 1000 Watt.
Sterownik solarny Tracer - 24 - 40A , przetwornica MeanWell 700W ( i VOLT sinus 3000W w zapasie)
Raspberry PI 4 z Rasbianem i OpenHab2 + dodatki.
Zużycie wody mierzę przez tani przepływomierz który co impuls publikuje to przez MQTT (via WIFI).Fajnie to działa.
Zrobiłam też wagę do butli na tensometrach i HX711 i ESP32 lecz zupełnie sie nie sprawdziła - gdzieś jest bład - waga zmienia sie w cyklach dziennych o 5-8 kg
Termometry po BT bardzo się sprawdziły - szczególnie ten w lodówce W trakcie jazdy niezależnie z jakiego źródła lodówka pracuje - to zawsze gorzej chłodzi.
Teraz jestem w Szwecji i od strony technicznej wszystko fajnie działa - Niestety problemem jest podział czasu zwiedzanie/praca. Pomału wracam do kraju . Następny wyjazd zrobię bardziej stacjonarny by sie móc bardziej skupić
Pozdrawiam
Ola
pcinCamper.JPG MiejscePracy |
 |
Plik ściągnięto 36 raz(y) 213,79 KB |
camperschamtic.JPG Uproszczony schemat instalacji |
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 247,07 KB |
testy e-papieru.JPG Testy wyświetlacza e-papier |
 |
Plik ściągnięto 32 raz(y) 126,65 KB |
kampergrafana.JPG Wizualizacja danych |
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 276,36 KB |
licznikwody.JPG Licznik wody WIFI esp32 |
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 39,98 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2020-07-15, 21:53
|
|
|
Piwo za powiew swierzosci! |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-07-15, 22:01
|
|
|
ciekawi mnie system zarządzania "Raspberry PI 4 z Rasbianem i OpenHab2 + dodatki"
szczególnie połączenia BT i porządkek z brakiem kabli
piwo oczywiście za konkrety bez zbędnego pierdo...nia
sama ogarnęłas całość |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-07-16, 07:38
|
|
|
Gruba robota, lubię takie "fajerwerki" z wyświetlaczami. Brawo Ty!!! Chętnie bym sobie takie cuda sprawił. Ale po pierwsze widzę tu grube fundusze poszły a po drugie w aż takim stopniu elektroniki ja nie ogarniam.
Najbardziej mi się podoba pomysł z przepływomierzem czy w pomiarze/obliczeniach jest uwzględnione bieżące ciśnienie? |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|