Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet w przyczepie - jaka antena LTE, jaki router wifi?
Autor Wiadomość
dobrzan 
początkujący forumowicz

Dołączył: 18 Cze 2020
Skąd: Wwa
Wysłany: 2020-06-18, 21:43   Internet w przyczepie - jaka antena LTE, jaki router wifi?

Hello,

słuchajcie, chciałbym zamontować sobie w przyczepie antenę LTE i podpiąć ją do routera wifi, żeby sobie na campingu czy tam gdzieś korzystać z netu.

Nie mam talerza sat na dachu, ale mam maszcik. Znalazłem taki zestaw, ale nie widzę tego w PL do kupienia: https://www.youtube.com/w...OHiImm6iw&t=24s

Czy możecie coś polecić? Jestem mało techniczny, optymalnie chciałbym antenę, którą mogę mieć na dachu bez żadnego kombinowania...

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Jaka antena? Jaki router? Dzięki. Optymalnie byłoby móc korzystać z naszego LTE z karty SIM, ale także z campingowego wifi gdzieś tam zagranicą - kiedyś w Serbii odpaliłem Maps na chwilę w telefonie, tałzena mnie to kosztowało ;)

Szerokości!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marek230482 
stary wyga


Twój sprzęt: Transit IV Pilote
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2020
Piwa: 11/1
Skąd: Strzelin
Wysłany: 2020-06-18, 21:54   

Też się podpinam. A dodatkowo zadam pytanie na ile to jest lepsze od neta z telefonu?
Obecnie udostępniam wifi z telefonu ale nie oszukujmy się.... w drodze często jest problem a co dopiero na dzikim kempingowaniu. Czyli tam gdzie potrzebuję właśnie internetu (dobrego) to go nie ma.
Też pomyślałem o ruterze mobilnym z kartą sim (żeby było zasilanie 12V) i do tego jakaś antena.
Ale czy faktycznie tam gdzie jest kiepski zasięg na telefonie to dedykowaną dobrą anteną LTE "ściągnę" LTE? Czy różnica będzie raczej subtelna?
_________________
Z przyczepy na kampera.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dobrzan 
początkujący forumowicz

Dołączył: 18 Cze 2020
Skąd: Wwa
Wysłany: 2020-06-18, 22:00   

Ściągniesz ściągniesz. W tym rzecz właśnie. No chyba że na dzikusa gdzieś w głuszy stoisz, to wiadomo że nie. Ale antena daje na maxa dużo. Mam na działce, i różnica między anteną a samym smartfonem jest kolosalna.

Także prosimy kogoś technicznego o pomoc :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Pawcio 
Kombatant


Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Piwa: 136/451
Skąd: z Nienacka
Wysłany: 2020-06-19, 08:57   

Ja użytkuję zestaw HUAWEI B2338-168 NETBOX LTE. Swojego czasu było w dystrybucji PLAY'a.
Naprawdę polecam. Wyciąga z sieci 2-3 razy więcej niż zwykły smartfon.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Dziabong 
weteran


Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Lis 2008
Piwa: 16/87
Skąd: Dziabongowo
Wysłany: 2020-06-20, 10:04   

Dzisiaj należy szukać już ruterów z agregacją częstotliwości, robią to robotę. Notomiast warto odpuścić sobie 5G - zysk minimalny i tylko w miastach. U nas nie prawdziwego 5G i nie należy palić stacji bazowych.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robert-4 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Dołączył: 26 Maj 2020
Piwa: 14/16
Skąd: Władysławowo
Wysłany: 2020-06-20, 15:34   

Kupiłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/dookolna-antena-mimo-lte-24dbi-kazdy-modem-3g-4g-7160900448?snapshot=MjAyMC0wNi0wOVQxMjoyMzozNS40NjFaO2J1eWVyO2EyZTU0N2Q3MmQ4NjZiMGRjYTgxYTEzZjc2ZjQyNjBmYTg2ZTdlZGNmZTI4NDY0NzgzOWI4MTc5YWU2NGY0ZjI%3D

Działa ze starym routerem Huawei, ale uwaga jak stałem w głębokim lesie i nie było żadnego zasięgu to antena nic nie doda.

pozdrawiam
R
_________________
Pozdrawiam
Robert
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Banan 
Kombatant
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE


Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 09 Lis 2010
Piwa: 220/269
Skąd: Bolesławiec

Wysłany: 2020-06-20, 15:47   

Robert-4 napisał/a:
stałem w głębokim lesie i nie było żadnego zasięgu to antena nic nie doda.

Bo kupiłeś antenę dookólną... Zeby coś więcej zyskać, potrzebna jest kierunkowa. Np. taka Montowałem ją u kolegi na wiosce, gdzie prawie nie było zasięgu, po ukierunkowaniu na nadajnik miał maxa.
:spoko
_________________
Pozdrawiam - Darek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robert-4 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Dołączył: 26 Maj 2020
Piwa: 14/16
Skąd: Władysławowo
Wysłany: 2020-06-20, 18:26   

Banan napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
stałem w głębokim lesie i nie było żadnego zasięgu to antena nic nie doda.

Bo kupiłeś antenę dookólną... Zeby coś więcej zyskać, potrzebna jest kierunkowa. Np. taka Montowałem ją u kolegi na wiosce, gdzie prawie nie było zasięgu, po ukierunkowaniu na nadajnik miał maxa.
:spoko


Zrobiłem to celowo. Nie chciałem kierunkowej (podobno to tylko 10% więcej) a zależało mi na tym, aby nie szukać sygnału i nie ustawiać za każdym razem anteny w kierunku nadajnika - tak to sobie wymyśliłem do domku na kółkach :)
Przymocowałem do plastiku na relingach bagażnika, ale na razie kabel wprowadziłem przez daszek. Jakoś mam problem z wierceniem dzirur :) :) :)
Może macie jakieś pomysły?

pozdrawiam
R
_________________
Pozdrawiam
Robert
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Spax 
weteran


Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 08 Mar 2016
Piwa: 123/237
Skąd: Kolumna
Wysłany: 2020-06-22, 21:44   

Robert-4 napisał/a:
stałem w głębokim lesie

Brakuje tylko Gajowego, Wilka i Czerwonego Kapturka. Oooo zapomniałem - Złota Rybka w sieci LTE, jeszcze do szczęścia :haha:
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Robert-4 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Dołączył: 26 Maj 2020
Piwa: 14/16
Skąd: Władysławowo
Wysłany: 2020-06-23, 10:50   

Spax napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
stałem w głębokim lesie

Brakuje tylko Gajowego, Wilka i Czerwonego Kapturka. Oooo zapomniałem - Złota Rybka w sieci LTE, jeszcze do szczęścia :haha:


Gajowy był, wilka i czerwonego kapturka nie spotkałem (może to wina małej ilości alko?) :-P
_________________
Pozdrawiam
Robert
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 7/13
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2021-11-19, 18:53   

Witam powiedźcie mi jakiego Internetu używacie.
Ostatnio byłem w Karpaczu i wieczorem mówię oglądniemy coś w netflixie jakiś film.
Włączyłem modem XIAOMI Mi BOX udostępniłem sobie internet przez telefon z pomarańcza i.....
obejrzałem jeden film i Sms, że kończy się limit GB za 10 zł wysłałem Sms-a o doładowanie 9GB.
włączyłem drugi film i to samo limit się kończy wykorzystano 80%.
to film na netflixie pobiera aż 9 GB danych ??? Czy o co tutaj chodzi.
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Spax 
weteran


Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 08 Mar 2016
Piwa: 123/237
Skąd: Kolumna
Wysłany: 2021-11-19, 19:22   

voice napisał/a:
Czy o co tutaj chodzi.


https://help.netflix.com/pl/node/87

trzeba się przygotować. :spoko
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Monter 
zaawansowany
www.dem.yt


Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Paź 2020
Piwa: 23/23
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-11-19, 20:41   

Albo zmienić hasło modemu z domyślnego na własne :-P
Bo może w tym samym czasie więcej osób coś oglądało ;)
_________________
Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 7/13
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2021-11-20, 21:29   

Monter napisał/a:
Albo zmienić hasło modemu z domyślnego na własne :-P
Bo może w tym samym czasie więcej osób coś oglądało ;)


Tutaj nie ma takiej możliwości hasło tylko moje.

Spax napisał/a:


https://help.netflix.com/pl/node/87

trzeba się przygotować. :spoko


mam miboxa i gdzie mam to ustawić na swoim koncie w netflixie czy na miboxie ??
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Spax 
weteran


Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 08 Mar 2016
Piwa: 123/237
Skąd: Kolumna
Wysłany: 2021-11-21, 01:46   

voice napisał/a:
w netflixie


Edit: powtarzam za moją małżonką. Osobiście nie korzystam z NF.
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***