Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2020-12-12, 09:13
Srebrna kula
Autor Wiadomość
Antoś 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-12-06, 12:55   Srebrna kula

Witam Fachowców i proszę o podpowiedzi w sprawie Srebrnej kuli którą umieszcza się w zbiorniku wody czystej. Jony srebra stosuje się często jako środek dezynfekujący ale wodę którą za zwyczaj tankujemy jest już uzdatniona przez wodociągi , oczywiście sprawa ma się inaczej gdy tankujemy z studni. I tu pytanie jak długo woda z wodociągów zachowa świeżość bez wspomagania dodatkową chemią . Czy srebrna kula jest czymś dobrym. I ostatnie czy srebro stale w zbiorniku nie jest może szkodliwe w nadmiarze.
Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2020-12-06, 15:35   

Ja nic nie stosuje i zdrowy :haha: Do picia tankuje do 5 l butelek albo kupuje
Ile litrowy masz zbiornik
Ile osób na pokładzie
Jak często się szorujesz
Czy raz zatankujesz i wozisz to cały rok ?

Słyszałeś o tankowaniu z strumieni ,jeziora itd

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2020-12-06, 17:20   

Jeśli jesteś w trasie i zużywasz na bieżąco to nie musisz nic dodawać. Inaczej, gdy w lecie wrócisz do domu i woda ma zostać na kilka nawet tygodni. Wtedy musisz dodać srebra aby się nie zepsuła. Ja tak robię na początku sezonu, gdy nie jeżdżę często i woda stoi w zbiornikach.
Dodaję wg. przepisu Bronka lub Chemika. Nie pamiętam już. Kupiłem ma allegro azotan srebra AgNO3 w pojemniczku 5g.To rozpuszcza się w 300ml wody demineralizowanej i przechowuje w ciemnej buteleczce. Dodaję 1ml na 100 litrów lub wg. innego przepisu 2-3 ml na 100 litrów.
Jest to bezpieczne. Czasem czuje się jakby metaliczny smak wody przy myciu zębów.
Miałem też Srebrną kulę ale sprzedałem i kupiłem za nią nowego kampera :mrgreen: :spoko

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1279/337

Wysłany: 2020-12-06, 17:28   

rakro1, Rafał, teraz wiadomo jak sfinansowałeś zakup integry, ale skąd miałeś Ag-kulę. Pozdrawiam.
Narty, Włochy 2020

rakro1 
weteran

Wysłany: 2020-12-06, 18:02   

ZbigStan napisał/a:
rakro1, Rafał, teraz wiadomo jak sfinansowałeś zakup integry, ale skąd miałeś Ag-kulę. Pozdrawiam.
Znalazłem gdzieś, chyba w czasach, gdy jeździłem autostopem..Stare dzieje i piękne wspomnienia. I nie lubiłem jej za bardzo bo nie mieściła się we wlocie do zbiornika z wodą więc z radością przestawiłem się na powyższy przepis.
Poniewierała się ta kula gdzieś po domu aż zamieniła się w auto.
Pozdrawiam Zbyszku Beatę i Ciebie :pifko2

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2020-12-06, 18:08   

Antoś, właśnie dlatego że nie zawsze wiadomo jak woda "z wodociągów" jest przygotowana, warto mieć swoją chemię. Ja akurat stosowałem srebro w tabletkach, stosowałem też "w płynie", obecnie mam "w sztyfcie" - wszystko to wariacje na temat jonów srebra.

Na campingach nigdy do końca nie wiadomo skąd woda pochodzi. Powinna być zdatna do picia. Ja tam wolę mieć "trochę srebra" w zbiorniku. Wodę do picia "na zimno" kupujemy raczej w baniakach 5l, rzadko używamy tej ze zbiornika do czegoś innego niż higiena i gotowanie.

Faktycznie jeśli jesteś w trasie i cały zbiornik wody zużywasz w ciągu 1-2 dni, to nie powinna zatęchnąć, nawet w upałach. Jak parkujesz, to im cieplej tym gorzej - woda może zakwitnąć nawet po paru dniach. "Uzdatniona" srebrem może stać nawet kilka tygodni (gdzieniegdzie piszą - pół roku) bez takich problemów.

007jędruś 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
Piwa: 7/23
Wysłany: 2020-12-06, 18:31   

Polecam metodę chemika, bardzo tanio i mało kłopotliwe a woda zawsze świeża.

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2020-12-06, 19:33   

No więc dla szukających:

"Metoda Chemika" czy "Metoda Bronka" jest rozpisana na pierwszych stronach tego wątku:
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

Warto poczytać. Chodzi o to jak kupić i jak przygotować roztwór z Azotanu Srebra, oraz na co uważać. Warto przeczytać pierwsze 5-6 stron wątku. Dalej też, ale najistotniejsze jest od pierwszej do szóstej :)

Antoś 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-12-06, 20:01   

Rakro o ile tak to działa to z mojej pół integry będzie integra gdy odpuszczę kulę .A na poważnie obawiam się że w wodzie taka kula przez 25 dni morze spowodować spotęgowany posmak metaliczny ,a dawkowany azotan srebra zapewnia stałą jakość wody .Napisz co było powodem rezygnacji z kuli bo sam pomysł wydaje się wygodny bo jedno razowy.{jakie minusy}

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2020-12-06, 20:59   

Azotan srebra. 20 zł 5 gram. Tanio i pewnie. Na lato produkuję z jednego grama mała butelkę i dodaje strzykawką przy tankowaniu. Trzeba uważać bo rozlany bardzo brudzi. Nigdy nie stosowałem gdy wyjeżdżałem z wodą tankowaną z pewnego źródła. Ale czasami zdarzało mi się w drodze tankować z automatów z których od dawna nikt nie korzystał albo trzeba było użyć miejscowego węża albo ... nie do końca budziła zaufanie. Nigdy się nie zdarzyło by po srebrze coś było nie tak. Inne wynalazki np srebro ze sklepów kamperowych są wielokrotnie droższe o innych wynalazkach srebrnych taśmach czy matach nie wspomnę.

rakro1 
weteran

Wysłany: 2020-12-06, 21:47   

Antoś, przepraszam, to był żart. Studiowałem temat i azotan srebra w roztworze wydał mi się najlepszy. I działa. Stała woda 3-4 miesiące w lecie, gdy nie używałem auta i było wszystko ok.
Pozdrawiam.

Zofia 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-12-06, 22:31   

Przecież półtora litra dobrej wody mineralnej w Lidlu czy Biedronce kosztuje około 1 zł. to jaki ma to sens ?

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 66/71
Wysłany: 2020-12-06, 23:02   

Zofia napisał/a:
...

wymiana poglądów dotyczy "uszlachetniania" głównie wody ze zbiornika pokładowego używanej do celów gospodarczych...

do celów spożywczych większość z nas używa wody z oddzielnych pojemników :spoko
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Zofia 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-12-06, 23:08   

A ja głupia myślałam że to pijecie

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2020-12-06, 23:17   

Zofia, do picia sensu nie ma (nie pokusiłbym się o picie wody z tego zbiornika), natomiast do celów higienicznych napełnienie zbiornika 100 litrów wodą ze sklepu to finansowo średni pomysł, nie uważasz? :mrgreen:

Zofia napisał/a:
A ja głupia myślałam że to pijecie

:bigok

Odpowiedz do tematu