Iskrownik - nie wyłącza się |
Autor |
Wiadomość |
raf0
trochę już popisał
Twój sprzęt: Heniuś/Hymer B574/
Nazwa załogi: B.A.Z.A.R.
|
Wysłany: 2020-07-07, 08:13 Iskrownik - nie wyłącza się
|
|
|
Witam wszystkich,
wiem, że temat już był poruszany - ale wątek skończył się informacją, że przyczyną pracującego cały czas iskrownika pomimo palącego się płomienia w lodówce może być czujnik jonizacji - któś może podpowiedzieć jak on wygląda i gdzie go szukać?
Kamper aktualnie na wyjeździe, ale w sobotę będę chciał w miarę możliwości usunąć ten problem i nie wiem, czy poza czyszczeniem styków i ewentualnie palnika coś jeszcze mogę zrobić.
Lodówka generalnie chłodzi bardzo dobrze na gazie - tylko ten pracujący iskrownik...
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-07-07, 08:19
|
|
|
Po prostu po odpaleniu lodówki - wyłącz przełącznikiem iskrownik.
Ten czujnik to taki "pręcik" z przewodem czerwonym (u mnie) musi być w płomieniu, jest zamontowany w palniku po lewej obok jest iskrownik (biały porcelanowy).
Jak się go montuje to musi wejść w takie wcięcie w blaszce na końcu przy palniku. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
raf0
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-07, 12:48
|
|
|
Dziękuje za wskazówkę - w sobote postram się dobrać do palnika i ustawic to ustrojstwo.
Niestety nie mogę wyłaczyć iskrownika - bo jest automatyczny.
Jeszcze pytanie - czy może mieć na tą sytuację wpływ fakt, że używam obecnie propanu, a nie mieszanki propan-butan, czy to może mieć wpływ na taką sytuację?
Wcześniej było tak, że iskrownik pracował po odpaleniu płomienia lodówki, ale wyłączał się po jakichś 15-20 minutach. Teraz się nie wyłącza się w ogóle.
Dzięki! |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-07-07, 13:31
|
|
|
Propan jest lepszy niz propan-butan i niem to znaczenia, iskrownik powinien przestac pracowac po odpaleniu lodówki a nie po 20 min.
Sprawdz ustawienie sondy ma wystawac dużo i byc w płomieniu palnika. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
raf0
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-07, 19:44
|
|
|
Jeszcze raz dziękuję - dobiorę się w sobotę do tej sondy i mam nadzieję, że uda się zażegnac problem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-07-22, 21:42
|
|
|
raf0 napisał/a: | Jeszcze raz dziękuję - dobiorę się w sobotę do tej sondy i mam nadzieję, że uda się zażegnac problem.
Pozdrawiam |
Problem rozwiązał sie , bo mam watpliwośc. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2020-07-24, 14:17
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Propan jest lepszy niz propan-butan i niem to znaczenia, iskrownik powinien przestac pracowac po odpaleniu lodówki a nie po 20 min.
Sprawdz ustawienie sondy ma wystawac dużo i byc w płomieniu palnika. | Sonda musi być czysta a nie okopcona. Przerabiałem temat w tym miesiącu z efektem końcowym jak najbardziej pozytywnym. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-07-25, 09:22
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Propan jest lepszy niz propan-butan |
Ja ponad pół roku na samym butanie i bezproblemowo. Wszystko zalezy od czystości gazu. Niemcy narzekają ,ze problemy zaczynają się po wakacjach w Polsce. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2020-07-25, 10:03
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Propan jest lepszy niz propan-butan |
Ja ponad pół roku na samym butanie i bezproblemowo. Wszystko zalezy od czystości gazu. Niemcy narzekają ,ze problemy zaczynają się po wakacjach w Polsce. | A Szwedzi narzekają że problemy z ich samochodami na ON też zaczynają się po wakacjach w Polsce. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|