Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grecja a obostrzenia na granicy lądowej.
Autor Wiadomość
Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2020-09-17, 09:29   

Cyklon, czy macie jakieś informacje :?:
Postaw piwo autorowi tego posta

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2020-09-18, 07:57   

Jakie są koszty tych testów? Które kraje każą sobie płacić za to?

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1003/305
Wysłany: 2020-09-18, 11:05   

Johny_Walker, Test PCR, wymagany przez Greków, to w Bułgarii, wraz tłumaczeniem na angielski, koszt 115 leva. Pozdrawiam.
Narty, Włochy 2020

Bober64 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-09-18, 11:30   

No to jeszcze ode mnie podsumowanie "problemów na granicy lądowej", szczególnie dla tych co się wahają czy odpuszczać Grecję:
- test PCR zrobiłem w poniedziałek do południa w Krakowie w "Diagnostyce", drogo, ale bez kolejki, za to z małym problemem o czym dalej;
- w pon. po południu wyjazd z Krakowa i gładko do noclegu na przełęczy Donovaly w Słowacji; tam następnego dnia rano ściągnąłem wyniki "negatywne", wydrukowałem nam przy kawce i w trasę;
- wjazd na Węgry bez problemu i bez kolejek;
- do Serbii bez problemu i bez kolejek, nocleg 2 za Belgradem;
- kod QR z wpisanym campem na Peloponezie, miejsce docelowe wpisane w formularz jest bez znaczenia;
- wjazd do Bułgarii gładko, całość ok. 20 minut razem z zakupem winiety (kobieta w okienku wypisuje bez problemu pod warunkiem, że płaci się gotówką w lewach lub euro, nie trzeba walczyć z automatem; płatnośc kartą tylko w automacie w tym punkcie gdzie ja byłem);
- nocleg 3 koło Sandancki, rano na granicę - bardzo miłe winko/piwko z tymi co czekali na bułgarskie testy;
- granica do Grecji w około 60 minut razem z kolejką i wszystkimi papierami.

Reasumując: da się bez problemu zrobić badania w PL i dojechać do Granicy - jedyny ból to 72 godziny limitu oraz ceny testów w Polsce.

Uwaga 1:
Robiąc badania w "Diagnostyce" trzeba im wyraźnie powiedzieć, że wyjazd jest do Grecji i przypilnować żeby wpisali do systemu numery Paszportów lub Dow.Os. Następnie trzeba przypilnować żeby te numery dokumentów się znalazły na wyniku testu. W naszym przypadku tak nie było, i trzeba było wydzwaniać, żeby dopisali i wystawili jeszcze raz test - co dało się zrobić, ale zajęło czas.
Ja szczęśliwie miałem ze sobą laptopa i drukarkę, więc mogłem sobie poprawiać i korygować do woli...inaczej trzeba by się prosić w knajpach lub stacjach benzynowych.....

Uwaga 2:
Z tego co widziałem, to ewentualne skierowanie na dodatkowy, przesiewowy test na Granicy, niczego nie zmienia, bo trwa kilka minut i od razu można jechać w trasę.

A teraz siedzę na Chalkidikach, nie pada, nie ma żadnego cyklonu, wieje tylko lekko i jest super!

Bober64 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-09-18, 11:37   

.....aaaaaa ....jeszcze jedno sprostowanie informacji od kogoś sprzed kilku dni: NA WYNIKU TESTU z "Diagnostyki" JEDYNY podany dzień i godzina, to moment kiedy oni badali próbkę, a nie kiedy był pobierany wymaz !!!! W moim przypadku wymaz był około 10 rano, a na otrzymanym zaświadczeniu dzień i godzina była z 19-tej wieczorem.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2020-09-18, 11:43   

ZbigStan napisał/a:
Johny_Walker, Test PCR, wymagany przez Greków, to w Bułgarii, wraz tłumaczeniem na angielski, koszt 115 leva. Pozdrawiam.

Lub test IgM za 30 lewa z odbiorem za pół godzinko :mrgreen:
Którzy mieli więcej szczęścia jak rozumu :haha:

O kurde miało być odwrotnie więcej rozumu bo zostało im w kieszeni 8-)

Bober64 szkoda że nie czytasz poczty :oops:
U na razie na termopilach

ZbigStan 
Kombatant

Wysłany: 2020-09-18, 15:13   

Bim, Nie lansuj tezy, że wpuszczają na test IgG. Tobie się udało bo miałeś więcej szczęścia. Jak widzisz nie pisałem "głupot", (oczekuję, jeśli nie przeprosin to przynajmniej sprostowania). Nas cofnęli Mino, że pierwsze podejście zrobiłem Twoim wzorem, było drożej i dzień później. No, ale każdy może się hazardować. Pozdrawiam szczęściarza.
Narty, Włochy 2020

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2020-09-18, 17:35   

ZbigStan napisał/a:
Bim, Nie lansuj tezy, że wpuszczają na test IgG. Tobie się udało bo miałeś więcej szczęścia. Jak widzisz nie pisałem "głupot", (oczekuję, jeśli nie przeprosin to przynajmniej sprostowania). Nas cofnęli Mino, że pierwsze podejście zrobiłem Twoim wzorem, było drożej i dzień później. No, ale każdy może się hazardować. Pozdrawiam szczęściarza.

Niczego nie lansuje, przejechało kilka załóg w tym czasie i wszyscy mieliśmy szczęście według Twojej definicji

W moim przypadku przybyłem w czwartek wieczorem do Rupite w piątek zrobiłem test i nie musialem czekać do środy na wynik.
Zaoszczędzilem parę dni wakacji ;)

Wymuszanie przeprosin za brak szczęścia wgTwojej definicji to lekkie naciaganie

ZbigStan 
Kombatant

Wysłany: 2020-09-18, 18:25   

Bim, Brniesz w zaparte, ale dobrze, że zmieniłeś podejście. Nie chodziło mi o szczęście tylko o podważanie mojej wiarygodnosci przez użycie słowa "" piszesz glupoty", a ja od początku pisałem prawdę i cytowałem Basie Muzyk, że na granicy przejazd z testem IgG zależy od wielu okoliczności i szczęścia. Nie twierdziłem że nie można przejechać. Nic nowego do tematu nie wniesiemy, proponuję go zakończyć. Dalej żywię do Ciebie jak i do wszystkich zarażonych kamperowaniem pozytywne odczucia. Pozdrawiam.
Narty, Włochy 2020

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2020-09-19, 05:55   

No,no dopiero teraz doczytałam,jak mmie ulewa obudziła :szeroki_usmiech

spanian 
stary wyga
Carpe diem

Twój sprzęt: Fiat Ducato Benimar 2.8 JTD rok 2002
Nazwa załogi: Transformers
Piwa: 112/7
Wysłany: 2020-11-12, 09:50   

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-godzina-policyjna-w-grecji-powod-rekordowa-liczba-zgonow,nId,4850223

Odpowiedz do tematu