|
|
Czy kupić stary amerykański kamper? Czy nie wtopimy? |
Autor |
Wiadomość |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2020-08-13, 19:44 Czy kupić stary amerykański kamper? Czy nie wtopimy?
|
|
|
Zastanawiamy się nad zakupem starego amerykańskiego kampera - wiek 25 lat, zabudowa na Fordzie E350, silnik benzyna 7,5 z gazem.
Mam w związku z tym sporo wątpliwości:
- nie mam pojęcia jak jest z awaryjnością takiego sprzętu. Nie obawiam się o część "domową" bo o to sobie zadbam, chodzi mi raczej o silnik i część samochodową (zawieszenie itp).
- nie mam pojęcia jak z częściami i naprawami
- ogólnie nie wiem czego się powinienem obawiać a czego nie
Naszym obecnym Ducato jeździmy sześć lat, ma obecnie 20 lat i właściwie wymieniamy w nim olej i filtry co roku. Może mamy szczęście, a może przy naszym przebiegu (10-15 tysięcy rocznie) po prostu nie zdążył się zepsuć. Trochę nie chcę zmienić auta na takie które sprawi więcej problemów niż da nam korzyści. W obecnym brakuje nam klimatyzacji (samochodowej i dachowej), przestrzeni (bardzo bo jeździmy w pięć osób) i wagi (niemal ciągle jeździmy przeważeni).
Chętnie poczytam Wasze przemyślenia |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2020-08-13, 19:53 Re: Czy kupić stary amerykański kamper? Czy nie wtopimy?
|
|
|
dulare napisał/a: | Zastanawiamy się nad zakupem starego amerykańskiego kampera - wiek 25 lat, zabudowa na Fordzie E350, silnik benzyna 7,5 z gazem.
Mam w związku z tym sporo wątpliwości:
- nie mam pojęcia jak jest z awaryjnością takiego sprzętu. Nie obawiam się o część "domową" bo o to sobie zadbam, chodzi mi raczej o silnik i część samochodową (zawieszenie itp).
- nie mam pojęcia jak z częściami i naprawami
- ogólnie nie wiem czego się powinienem obawiać a czego nie
Naszym obecnym Ducato jeździmy sześć lat, ma obecnie 20 lat i właściwie wymieniamy w nim olej i filtry co roku. Może mamy szczęście, a może przy naszym przebiegu (10-15 tysięcy rocznie) po prostu nie zdążył się zepsuć. Trochę nie chcę zmienić auta na takie które sprawi więcej problemów niż da nam korzyści. W obecnym brakuje nam klimatyzacji (samochodowej i dachowej), przestrzeni (bardzo bo jeździmy w pięć osób) i wagi (niemal ciągle jeździmy przeważeni).
Chętnie poczytam Wasze przemyślenia |
skoro masz fajne/dobre/niezajeżdżone to czemu chcesz to zmienić i to jeszcze na coś do czego części nie kupisz od ręki, jeśli w ogóle kupisz?
Bo wielkie i hameryckie?
Bo paliwożerny silnik ale za to brzmi "ładnie"
Bo będzie nie przeważone? (No chyba, że jest ciężarowy a Ty masz C)
Bo... jakie jeszcze "bo" niedostrzegam |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2020-08-13, 20:36
|
|
|
Zalety naszego:
- znam go od podszewki
- 6 metrów więc wejdzie w różne miejsca gdzie dłuższym jest trudniej
- jest nasz
Wady naszego:
- brak klimy silnikowej i dachowej, z powodu wagi cieżko dołożyć dachową, z powodu mocy (1.9 TD) ciężko dołożyć silnikową
- mało miejsca
- waga! nie jeżdżę do Austrii a bardzo bym chciał :D
Zalety "amerykańca" jak dla nas:
- ma klimę
- ma większą "ładowność", kategoria C to nie problem
- więcej miejsca w środku, większe zbiorniki na wodę więc i większą niezależność
Wady jakie widzę:
- stary, cieżko o części
- szeroki i długi, będę musiał szukać nowego miejsca do parkowania
- nietypowe rozwiązania (patrząc z punktu widzenia Europejczyka)
Od dłuższego czasu szukam kampera który miałby klimę x2, wygodne spanie dla pięciu osób i nie miał masy własnej 3200 przy DMC 3500. To co znajduję jest powyżej budżetu (nie chcę wydać więcej niż 120 000) a tak właściwie to ciężko znaleźć coś sensownego... Chyba że źle szukam... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2020-08-13, 21:21
|
|
|
chyba źle szukasz...zobacz na mobile.de eura mobil integra model 760 lub 810. One są bogato wyposażone w klimy i tak dalej i dmc ok 4600. Mam 760 z klima silnikową i postojową i wersja zimowa i dmc 4600 , jest spoko. Model 810 jest dłuższy o ok 1 m. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2020-08-13, 21:45
|
|
|
Dzięki za linki do Mobile.de - muszę się temu przyglądnąć. Jak najbardziej wchodzą w grę, do tej pory po prostu nie znalazłem nic sensownego.
Czekam jeszcze na opinie dotyczące "amerykańców" |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/898 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2020-08-13, 22:29
|
|
|
Paweł ... pamiętaj, że każdy następny kamper jest jak następna żona ... ma wszystkie wady poprzedniej i JESZCZE SWOJE ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2020-08-14, 05:52
|
|
|
moim zdaniem kampery amerykańskie o większych rozmiarach nie są po to, aby nimi jeździło więcej osób, ale aby mniejsza liczba osób miała wygodniej.
także jeżeli podróżujecie w 5 osób, to według mnie trzeba szukać kampera odpowiadającego Tobie.
w stronie mobile masz filtry, wpisz ilość miejsc do spania, DMC i może coś znajdziesz?
co powiesz na to:
https://www.mobile.de/pl/.../304022436.html
czy bardziej tradycyjne to:
https://www.mobile.de/pl/.../305332534.html |
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2020-08-14, 07:58
|
|
|
Ech, patrząc na Mobile.de to raczej muszę zwiększyć budżet |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-08-14, 08:05
|
|
|
A co tam ma się psuć ?
Silnik dupny zagazowany 400 zł na 1000km ,tak mówi .Mój pali około 11 l ,motor 2,3 l
Zabudowa jak zabudowa .Jednemu pasi innemu nie
Zakup tani
https://www.youtube.com/watch?v=TJamuqpFifw |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2020-08-14, 11:43
|
|
|
andi at napisał/a: | ...https://www.youtube.com/watch?v=TJamuqpFifw |
od tego trzeba było zacząć.
tylko jedna uwaga:
znak zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych B-5 oznacza:
"zakaz ruchu:
1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie
całkowitej przekraczającej 3,5 t,
2) ciągników samochodowych,
3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych
o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej
3,5 t,
4) ciągników rolniczych,
5) pojazdów wolnobieżnych.
Określona na znaku B-5 albo na tabliczce umieszczonej
pod nim masa oznacza, że zakaz dotyczy pojazdu
(zespołu pojazdów), którego dopuszczalna masa
całkowita przekracza masę podaną na znaku albo na tabliczce"
natomiast ograniczenie masy rzeczywistej to znak B-18 i dotyczy wszystkich pojazdów.
natomiast: gdzie można wjechać takim pojazdem?
gdy pracowałem w transporcie międzynarodowym, gdy przychodził kandydat na kierowcę mówił: ja to wjadę wszędzie, to ja dziękowałem i mówiłem: widzi pan a ja szukam takich co stamtąd wyjadą.
jeszcze Viatoll zależy od klasy emisji spalin, jako że jest to benzyna jest na najniższym stopniu, ale gdyby to był diesel z tych lat, trzeba się liczyć z opłatami około 50gr/km. |
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2020-08-14, 14:43
|
|
|
tak w ogóle to ciężko znaleźć kogoś kto publicznie samosięzbiczuje, za podjęte przez siebie decyzje. Te decyzje zawsze są słuszne a ich przedmiot NAJWSPANIALSZY, oczywiście - generalnie - nie ma w tym nic dziwnego. Każda pliszka swój ogonek chwali.
Takie materiały pomagają podjąć decyzję, jeśli je uważnie (również miedzy wierszami) oglądnąć, ale też nie należy podchodzić do nich absolutnie bezkrytycznie. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/421 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2020-08-14, 16:15
|
|
|
Tak że myślę o zmianie.
To i wymyśliłem, Mesio vario 814 z demobilu RFN.
Zabudowa pod nas dwoje.
Plus to brak myśli o wadze .
Wszystko proste jak metr drutu w kieszeni.
Mam już na oku takowy egzemplarz. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2020-08-14, 17:01
|
|
|
Nie wahaj kup amerykańca. Postawisz w ogródku i spełnisz swój "amerykański sen". To mądrzejsze niż wyjazd w tym celu do USA. |
|
|
|
 |
dulare
weteran

|
Wysłany: 2020-08-15, 23:55
|
|
|
jsaluga, nie do końca rozumiem co masz na myśli
Byliśmy, obejrzeliśmy, na ten moment wychodzi na to że trzeba zwiększyć budżet. Albo kupimy taniej i wtedy będę musiał "dopłacić swoim czasem" żeby ponaprawiać, pouszczelniać, doprowadzić do stanu akceptowalnego dla nas, albo dołożymy i kupimy drożej coś czym można jeździć bez wkładania dodatkowo czasu. A że z czasem ostatnio u mnie krucho, to na ten moment plany na kołek i zbieramy dalej.
Gdybym miał plac przy domu żeby sobie dłubać w wolnych chwilach, może bym kupił tego którego oglądaliśmy i na razie zostawił nasz "stary" do jeżdżenia. Ale takich możliwości nie mam więc na ten moment plan upadł. No i odpadły też wątpliwości "czy ten amerykaniec przejdzie badania techniczne za rok" albo "czy ceny części nas nie zabiją".
Bardzo pasowała nam przestrzeń w tym samochodzie. Gdyby tylko to się liczyło, to nie miał bym wątpliwości. Jednak jest tutaj za dużo niewiadomych i na ten moment po prostu nie wiem czy chcę się w to pakować. Daję sobie jeszcze czas na przemyślenia.
Oglądałem ostatnio też dużo Mobile.de i stron holenderskich. Mam wrażenie że trzeba zobaczyć jak ceny będą się kształtowały na jesieni. Nie myślałem rok temu żeby sobie zapisać ceny kamperów które nas interesowały, a mam wrażenie że teraz nadal są wysokie (wyższe niż rok temu). Z pewnych względów mamy swoje upodobania co do układu wnętrza i to niestety też trochę sprawy komplikuje, bo po prostu zawęża wybór... Na szczęście nic nas nie goni, możemy po prostu spokojnie szukać dalej.
Dzięki za Wasze uwagi, pomogły mi pozbierać myśli i dorzuciły trochę wskazówek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|