|
|
Przesunięty przez: Świstak 2021-08-10, 10:52 |
Dobór akcesoriów pod instalację elektryczną |
Autor |
Wiadomość |
Lixter
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-08-02, 06:47 Dobór akcesoriów pod instalację elektryczną
|
|
|
Cześć!
W trakcie budowy mojego CamperVana przyszedł czas na instalację elektryczną i trochę się waham przed wyborem konkretnych podzespołów i ich parametrami. Poniżej opis bieżącej sytuacji:
1. Mam 2 panele sztywne, o parametrach 420Wp każdy. Chcę je podłączyć szeregowo.
I=12A
U=35V
W szeregowym podłączeniu będzie 70V, czyli łącznie 840Wp będzie z paneli.
2. Regulator napięcia
Korzystając z Waszego doświadczenia, chcę zadać pytanie, bo obliczeniowo, maksymalnie przy przejściu na 12V, prąd w idealnych warunkach byłby 70A, to znaczy, że ja muszę mieć regulator na 70A, minimum?
Minimum, to znaczy że lepiej na 80A, bo z zapasem i bezpieczniej dla instalacji? Czy można zastosować 50A(wiadomo, taniej), a nadwyżka prądu zostanie obcięta oraz praca instalacji będzie bardziej "stała" ze względu na przewymiarowane możliwości PV (czy po prostu spali się regulator, jak popłynie większy prąd)?
Mam w planach zakup regulatora Tracer - jakieś inne sprawdzone propozycje? Tańsze?
3. Akumulatory - LIFEPO4
Planuję zbudować akumulatory z celli 105ah 3,2V z chin. W planie jest 12 ogniw tego rodzaju, czyli 3 aku 12v 105ah.
Główne pytanie powstaje, jak dobrać BMS/BMSy pod taki zestaw, bo jeszcze nie zgłębiłem wiedzy na temat tych urządzeń. Jakieś propozycje?
4. Ładowanie poza PV
a. z sieci
b. z alternatora
5. Urządzenia dodatkowe
Przetwornica na 230v - minimum 2000/4000, ale zastanawiam się nad 3000/6000 - będzie dużo urządzeń... (Lodówka, ekspres chyba?, elektronika dnia codziennego przy 4 osobach, boiler trumy, suszarka do włosów, pralka, może zmywarka, piekarnik)
Wiadomo nie będą działały jednocześnie, ale większość to pożeracze energii.
6. Przewody
Pytanie o grubość przewodów na połączeniu akumulator - przetwornica
Przy maksymalnym obciążeniu przetwornicy to:
Grubość powinna być przyjęta na 250A czy 500A? A także, czy akumulatory muszą mieć jakieś konkretne parametry pod takie obciążenie prądowe? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|