Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria lodówk Dometic RML9335i 12 V ???
Autor Wiadomość
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-17, 12:34   Awaria lodówk Dometic RML9335i 12 V ???

Panowie, na wyjeździe od kupna kampera pierwszy raz chciałem przełączyć lodówkę na 12V by działała w czasie jazdy, niestety wyskoczył trójkąt i dupa... Jechałem na gazie.
Teraz po powrocie chciałbym zająć się naprawą i tak po przeczytaniu kilka wątków odnośnie lodówek to co udało mi się sprawdzić.
Na kostce połączeniowej dochodzi 12V
Mam 12V na przewodzie fioletowym miedzy białym i czarnym. (Gruby czerwony i gruby biały) rozumiem, że to połaczenie na 230V ??

Z grzałki wychodzą 3 przewody ( żółty, czerwony i biały) miedzy czerwonym i białym jest ciągłość- więc rozumiem, że grzałka jest dobra. ???

Podświetlenie lodówki, gdy ją otworzę działa cały czas z 12V

Gdzie szukać przyczyny ?? Bezpiecznik w energobloku sprawdzony 20A Dobry ???

IMG_20200817_132106.jpg
Błąd na 12V- wyświetlacz
Plik ściągnięto 0 raz(y) 201,51 KB

IMG_20200817_132031.jpg
Kostka połączeniowa
Plik ściągnięto 4 raz(y) 230,54 KB

IMG_20200817_132037.jpg
Grzałka przewody
Plik ściągnięto 0 raz(y) 398,75 KB

_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mazur 
stary wyga


Twój sprzęt: CI Mizar Garage
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Kwi 2012
Piwa: 59/62
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-08-17, 12:56   

Może gdzieś obok, ale...
Mam wyłączone w ogóle 12V przy lodówce (automat dometic RM 6505), jeżdżę na gazie , ponieważ jest podpięty solar i regulator na dwa aku. Czyli również do ładowania aku rozruchowego. Co za tym idzie , wzrost napięcia z paneli powodowałby "odczyt lodówki", że alternator zastartował. W normalny dzień słoneczno- pochmurny , lodówka na postoju zaczęłaby świrować przełączając z gazu na 12V i odwrotnie. Tak mi się tylko wydaje bo kupiłem z odłączonym 12V i solarem, dołożyłem jeszcze solar 200W , razem 300W
Może da się jakoś ominąć, ciekawy jestem bo się na tyle nie znam, Koledzy może pomogą, ale jak masz solary to tak MOŻE się dzieje że pokazuje błąd ??? :niewiem
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-17, 14:13   

Mazur napisał/a:
Może gdzieś obok, ale...
Mam wyłączone w ogóle 12V przy lodówce (automat dometic RM 6505), jeżdżę na gazie , ponieważ jest podpięty solar i regulator na dwa aku. Czyli również do ładowania aku rozruchowego. Co za tym idzie , wzrost napięcia z paneli powodowałby "odczyt lodówki", że alternator zastartował. W normalny dzień słoneczno- pochmurny , lodówka na postoju zaczęłaby świrować przełączając z gazu na 12V i odwrotnie. Tak mi się tylko wydaje bo kupiłem z odłączonym 12V i solarem, dołożyłem jeszcze solar 200W , razem 300W
Może da się jakoś ominąć, ciekawy jestem bo się na tyle nie znam, Koledzy może pomogą, ale jak masz solary to tak MOŻE się dzieje że pokazuje błąd ??? :niewiem


Wydaje mi się, że panel słoneczny i dodatkowe dwie baterie żelowe nie mają z tym nic wspólnego, tym bardziej, że ja mam podłączony solar tylko do aku zabudowy nie rozruchowego.
Ale niech się wypowiedzą znawcy tematu.
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl


Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 313/378
Skąd: Jedlińsk k/Radomia
Wysłany: 2020-08-17, 15:02   

Przytrzymaj kilka sekund przycisk z trójkątem ostrzegawczym, zresetują się ustawienia. Mnie pomogło :spoko
_________________
Kocham ludzi ale niewielu lubię.
Rozum przychodzi z wiekiem. Najczęściej jest to wieko trumny.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-17, 15:33   

kalinin napisał/a:
Przytrzymaj kilka sekund przycisk z trójkątem ostrzegawczym, zresetują się ustawienia. Mnie pomogło :spoko


Robiłem ten manewr już kilka razy i nic, zaraz po włączeniu na 12V czerwony trójkąt i nic...
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-17, 15:47   

Cześć

O ile pamiętam to spalona grzałka nie jest sygnalizowana czerwonym trójkątem ( miałem spaloną i zorientowałem się jak się masło roztopiło ;) ) chyba żeby było jakieś zwarcie. Możesz wypiąć grzałkę i zobaczyć czy dalej jest alarm. Rozumiem, że zasilanie na grzałkę jest podawane ( świadczy o tym światełko w lodówce ), nie pamiętam dokładnie ale czy zasilanie na grzałkę nie idzie przez przekaźnik ? Jak dalej jest alarm jest to pewnie elektronika szwankuje.
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-17, 15:56   

powinno być : .... nie świadczy o tym światełko w lodówce....
przepraszam
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-17, 16:20   

Suliki napisał/a:
Cześć
Możesz wypiąć grzałkę i zobaczyć czy dalej jest alarm. Rozumiem, że zasilanie na grzałkę jest podawane??


Gdzie sprawdzić czy zasilanie jest podawane ?? Grzałka jest podłączona trzema przewodami zaznaczone na rysunku ?? Niestety na tych przewodach nie ma żadnego zasilania ??

Wypięcie grzałki nic nie zmieniło ??:(

zasilanie.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,83 MB

_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-17, 16:50   

Cześć

To co zakreśliłeś to nie jest grzałka, to jest zawór gazu. Teraz nie mam czasu ale potem ci odpowiem . Kable od grzałki są chyba w tej kostce na dole, ale muszę to sprawdzić - nie pamietam
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-17, 17:37   

tak trochę zgaduję, że ta kostka jest kostką przyłączeniową grzałki. Zobacz czy kable z kostki idą do głównego sterownika który powinien być trochę nad tym zaworem gazu. W sterowniku jest kilka przyłączy ale interesują cię te po prawej stronie i tak od góry to powinno być: gruby czerwony i biały - 12V ze enegobloku do zasilania grzałki i następne dwa grube brązowe - grzałka. Takie kolory masz w tej kostce. Zobacz czy na biały/czerwony masz 12V jak lodówka jest przełączona na akumulator i czy na 2ch brązowych też jest 12V. Możesz też sprawdzić na rozpiętych grubych brązowych czy nie masz przerwy - przepalona grzałka , powinna być oporność.
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-17, 22:14   

Suliki napisał/a:
tak trochę zgaduję, że ta kostka jest kostką przyłączeniową grzałki. Zobacz czy kable z kostki idą do głównego sterownika który powinien być trochę nad tym zaworem gazu. W sterowniku jest kilka przyłączy ale interesują cię te po prawej stronie i tak od góry to powinno być: gruby czerwony i biały - 12V ze enegobloku do zasilania grzałki i następne dwa grube brązowe - grzałka. Takie kolory masz w tej kostce. Zobacz czy na biały/czerwony masz 12V jak lodówka jest przełączona na akumulator i czy na 2ch brązowych też jest 12V. Możesz też sprawdzić na rozpiętych grubych brązowych czy nie masz przerwy - przepalona grzałka , powinna być oporność.


Suliki nie bardzo Cię rozumiem.
Na kostce przyłączeniowej,którą pokazałem na zdjęciach mam przewody kolory Biało - Czerwonego o przekroju grubszym i cienkim fioletowo biało czarnym.

Nie mam żadnych grubych brązowych grzałka. ???

Może one są ale ie mam dostępu do nich,musiałbym odkręcić lodówkę ?? Nie wiem jak ??
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-18, 05:32   

Cześć

Ja tylko trochę zgaduję, ale do kostki na pewno z góry dochodzi gruby biały i czerwony, a wydaje mi się że z lewej od burty widzę dwa grube jasno brązowe ( może beżowe ) . Tak jak napisałem sprawdź co wychodzi z modułu elektroniki który powinien być trochę wyżej ( płaska czarna skrzynka z kablami od dołu i od góry ) i wszystko będzie jasne.
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
voice 
stary wyga
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły


Twój sprzęt: Bürstner Lyseo T 710
Nazwa załogi: Voice_Band
Dołączył: 02 Gru 2012
Piwa: 5/6
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2020-08-18, 08:10   

Suliki napisał/a:
Cześć

Ja tylko trochę zgaduję, ale do kostki na pewno z góry dochodzi gruby biały i czerwony, a wydaje mi się że z lewej od burty widzę dwa grube jasno brązowe ( może beżowe ) . Tak jak napisałem sprawdź co wychodzi z modułu elektroniki który powinien być trochę wyżej ( płaska czarna skrzynka z kablami od dołu i od góry ) i wszystko będzie jasne.


Dzisiaj podłączyłem bezpośrednio akumulator pod przewody grube czerwono- białe w kostce, usłyszałem przekaźnik i lodówka się załączyła bez błędu Więc problem tkwi nie w lodówce ale w zasilaniu ??
Nie dostaje zasilania po odpaleniu auta.
Bezpiecznik w energobloku sprawdzony?? co jeszcze ?? może miec wpływ na brak zasilania do lodówki ??
_________________
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-18, 13:27   

zawsze jakiś sukces :)

wygląda mi na to, że ta kostka przyłączeniowa jest tylko po to aby wysunąć lodówkę bez konieczności wypinania przewodów ze sterownika, a tylko rozłączając kostkę. Jak na grubych kablach biały/czerwony nie masz napięcia 12V to musisz popatrzeć gdzie są podpięte w energobloku i tam sprawdzić bezpiecznik. Zasilanie 12V do pozostałych elementów lodówki jest realizowane innym przewodem i innym bezpiecznikiem dlatego wszystko ci działa poza grzałką. Tak na moje oko to będzie 15/20A bezpiecznik. System lodówki ma podpięty D+ z alternatora i rozpoznaje kiedy jest ładowanie z alternatora. Generalnie lodówka przy zasilaniu bateryjnym pracuje przy włączonym i wyłączonym silniku - bez różnicy.
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2020-08-18, 13:35   

słabo widzę na zdjęciu ale z biało/czerwony do lodówki w podłogę wchodzi niebieski/brązowy po kostce ? to na tym musisz znaleźć 12V - generalnie na tych kablach co wpinają się biały i czerwony w tej kostce.
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***