Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.
Autor Wiadomość
sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 19:09   Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.

Witam Szanownych Forumowiczów.

Na wstępie chciałbym się przedstawić, na imię mam Sebastian i serdecznie witam jako zupełnie świeży forumowicz i zupełnie bez doświadczenia w kamperingu.

Z uwagi na korona wirusa, wpadliśmy z żona na pomysł aby wynająć sobie kamperka i samotnie podróżować po wybrzeżu Bałtyku w listopadzie na kilka dni (od 10 do 15 listopada).

Pomysł wydał się nam świetny jednak po dniu euforii przyszło otrzeźwienie. Z uwagi na to, że nie mamy żadnego doświadczania w podroży kamperem. Nie wiemy gdzie można się nim zatrzymywać i jakie miejsca odwiedzać? Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia?
Postaw piwo autorowi tego posta

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 133/4
Wysłany: 2020-11-07, 19:46   

jedź zwyczajnie... przed siebie.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 19:56   

bert napisał/a:
jedź zwyczajnie... przed siebie.

Dzięki bert, da się zrobić, choć liczyłem na więcej konkretów :-)

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2020-11-07, 19:59   

Albo będzie z tego rozwód albo będą z tego dzieci ... :haha:

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-11-07, 20:00   

Koledzy może nie tak ??? czy to warto się :box2 sebans zaczął może kapkę nie najlepiej wołając od razu o rybę na tacy ale przecież zrobił to całkiem grzecznie wiec proszę okażmy wyrozumiałość i dajmy wędkę a nie rybę - każdy przecież raczkował nim stanął na nogi

Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze

Proszę nie odbieraj mojej dalszej wypowiedzi jako kasowanie Świeżaka bo absolutnie nie mam takiego zamiaru - moim zamiarem jest ukierunkować i pomóc

Mam takie drobne sugestie - powitanko można popełnić https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26 gdzie zwyczajowo nowy user się wita i przedstawia - to by było lepsze miejsce aby się przywitać i przedstawić - oczywiście nie jest to obowiązkowe ale tam społeczność forum zauważy Cie szybciej :)

Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne więc trudno na takie pytanie odpowiedzieć. Co więcej jak już zauważyłeś wołając o przysłowiową rybę podana na tacy rodzi to kąśliwe uwagi - swoja drogą trochę słusznie - ale pierwsze koty za płoty i jedźmy na to Pomorze :)

Piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach oraz miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomoc

Wyświetl szczegóły
sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 20:26   

smok_wawelski napisał/a:
Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze

Dziękuję.

smok_wawelski napisał/a:
Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne.

Tak, bo nie mam konkretnie sprecyzowanego miejsca, pomyślałem że ktoś podrzuci coś ciekawego o tej porze roku.

smok_wawelski napisał/a:
Co więcej piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach i miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomo

Jestem w trakcie przeglądania forum i szukania info, wyjazd wymyśliliśmy dziś i planujemy go na wtorek wiec wydaje się bardzo mało czasu na przekopanie całej otchłani internetu i "wygrzebaniu" wszystkich właściwych wskazówek, zawłaszcza że podróż kamperem planujemy pierwszy raz. Tym bardziej, wydawało mi się zasadne, że może tu znalazły by się jakieś osoby, które z chęcią zaproponowałyby rzetelnie gdzie można pojechać kamperem na te parę dni z dala od dużych miast.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 287/628
Wysłany: 2020-11-07, 20:33   Re: Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.

sebans napisał/a:
Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia?

Część :spoko
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć :)

Moja relacja z Kaszub może coś Wam podpowie, lub inne teg typu
Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2020-11-07, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-11-07, 20:37   

Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ?

Czy Wiedeń czy pipidówa ja korzystam z tego w całej Europie

Np. Gdansk .https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g274725-Activities-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html

Witamy no i fajnego :kamp :bukiet:

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-11-07, 20:44   

Spoko - może trochę logistycznie to zacząłeś do :dupa - ale czasu masz jeszcze trochę
Drugi aspekt to to że spontany są zazwyczaj najfajniejsze - szukaj pytaj do bólu i będzie fajnie. A po powrocie poprosimy Cie o relacje :)
Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to - podaj też czy to dorosła ekipa czy z dzieckami i w jakim wieku to pewnie Ci ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek
z atrakcji np. Muzeum Obrony Wybrzeża, Wieza Kierowania Ogniem, Fokarium
https://www.helmuzeum.pl/pl/
https://fokarium.pl

Student 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
Piwa: 1/1
Wysłany: 2020-11-07, 20:50   

Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 264/188
Wysłany: 2020-11-07, 20:51   

Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda.

sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 21:02   

Komplecik napisał/a:
Część
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć

andi at napisał/a:
Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ?

smok_wawelski napisał/a:
Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek

Macie racje.
Dobrze będzie jak się określimy.

Po krótkiej naradzie z żoną :diabelski_usmiech konkrety są takie:

Mamy 5 dni, pierwszy dzień na dojazd ze Śląska a potem... Będziemy podróżować od okolic Międzyzdroje do... ...dokąd wyjdzie. Ile się da przejechać na spokojnie bez napinki w 4 dni. Zobaczyć co się da, pospacerować po plażach, lasach, wydmach itd i tp. Tak aby kamperem można dojechać i nie przepaść bez śladu :wyszczerzony:
Wiem że dużo nie naprowadziłem, ale jest listopad i sam naprawdę nie wiem co tam można robić i co zobaczyć o tej porze roku. Do miast nam się nie chce, chcemy os tego uciec raczej.

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/64
Wysłany: 2020-11-07, 21:04   

Student napisał/a:
Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku.

Może być problem z legalnym noclegiem.

RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii

w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,

a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;

Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d :spoko

sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 21:07   

rakro1 napisał/a:
Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda.

OK, Dziękuję.

To naprawdę dobra podpowiedź, o takie coś chodziło.

Wszytko się da jeszcze zaplanować :wyszczerzony: :-)

sebans 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-11-07, 21:12   

grzegorz_wol napisał/a:
Student napisał/a:

Może być problem z legalnym noclegiem.

RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii

w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,

a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;

Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d :spoko

Da się zrobić jako podróż służbową, załaduje trochę sprzętu do auta i już będę w pracy... choć wolałbym na chwilę od niej się oderwać.

Odpowiedz do tematu