|
|
Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc. |
Autor |
Wiadomość |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 19:09 Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.
|
|
|
Witam Szanownych Forumowiczów.
Na wstępie chciałbym się przedstawić, na imię mam Sebastian i serdecznie witam jako zupełnie świeży forumowicz i zupełnie bez doświadczenia w kamperingu.
Z uwagi na korona wirusa, wpadliśmy z żona na pomysł aby wynająć sobie kamperka i samotnie podróżować po wybrzeżu Bałtyku w listopadzie na kilka dni (od 10 do 15 listopada).
Pomysł wydał się nam świetny jednak po dniu euforii przyszło otrzeźwienie. Z uwagi na to, że nie mamy żadnego doświadczania w podroży kamperem. Nie wiemy gdzie można się nim zatrzymywać i jakie miejsca odwiedzać? Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia? |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2020-11-07, 19:46
|
|
|
jedź zwyczajnie... przed siebie. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 19:56
|
|
|
bert napisał/a: | jedź zwyczajnie... przed siebie. |
Dzięki bert, da się zrobić, choć liczyłem na więcej konkretów :-) |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2020-11-07, 19:59
|
|
|
Albo będzie z tego rozwód albo będą z tego dzieci ... |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:00
|
|
|
Koledzy może nie tak ??? czy to warto się sebans zaczął może kapkę nie najlepiej wołając od razu o rybę na tacy ale przecież zrobił to całkiem grzecznie wiec proszę okażmy wyrozumiałość i dajmy wędkę a nie rybę - każdy przecież raczkował nim stanął na nogi
Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze
Proszę nie odbieraj mojej dalszej wypowiedzi jako kasowanie Świeżaka bo absolutnie nie mam takiego zamiaru - moim zamiarem jest ukierunkować i pomóc
Mam takie drobne sugestie - powitanko można popełnić https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26 gdzie zwyczajowo nowy user się wita i przedstawia - to by było lepsze miejsce aby się przywitać i przedstawić - oczywiście nie jest to obowiązkowe ale tam społeczność forum zauważy Cie szybciej
Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne więc trudno na takie pytanie odpowiedzieć. Co więcej jak już zauważyłeś wołając o przysłowiową rybę podana na tacy rodzi to kąśliwe uwagi - swoja drogą trochę słusznie - ale pierwsze koty za płoty i jedźmy na to Pomorze
Piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach oraz miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomoc |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:26
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | Cześć sebans, witaj na forum i w gronie pozytywnie zakręconych - czuj się tu dobrze |
Dziękuję.
smok_wawelski napisał/a: | Piszesz że prosisz o pomysły gdzie spędzić czas na Pomorzu - to pojecie bardzo ogólne. |
Tak, bo nie mam konkretnie sprecyzowanego miejsca, pomyślałem że ktoś podrzuci coś ciekawego o tej porze roku.
smok_wawelski napisał/a: | Co więcej piszesz to w jak najlepszym do tego dziale gdzie jest sporo relacji z Pomorza i info o ciekawych miejscach i miejscówkach dla kamperów - zapytam więc czy je przejrzałeś i zaproponuje może tak - przejrzyj je i dopytuj o szczegóły w wątkach tych miejsc, jeśli masz w planie jakieś miejsca o których nie znajdziesz info - pytaj tutaj z konkretniejszym określeniem lokalizacji. Myślę że ułatwi to userom znającym ten region udzielenie Ci odpowiedzi i w ten sposób szybciej uzyskasz potrzebną Ci pomo |
Jestem w trakcie przeglądania forum i szukania info, wyjazd wymyśliliśmy dziś i planujemy go na wtorek wiec wydaje się bardzo mało czasu na przekopanie całej otchłani internetu i "wygrzebaniu" wszystkich właściwych wskazówek, zawłaszcza że podróż kamperem planujemy pierwszy raz. Tym bardziej, wydawało mi się zasadne, że może tu znalazły by się jakieś osoby, które z chęcią zaproponowałyby rzetelnie gdzie można pojechać kamperem na te parę dni z dala od dużych miast. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 287/628 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:33 Re: Nowicjusze nad morzem w listopadzie - prośba o pomoc.
|
|
|
sebans napisał/a: | Dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o kilka porad, uwag i pomysłów jak i gdzie spędzić te kilka dni kamperem na pomorzu, szukając raczej samotności i odludzia, niż miejskiego czy kurortowego życia? |
Część
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć
Moja relacja z Kaszub może coś Wam podpowie, lub inne teg typu |
_________________ komplet |
Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2020-11-07, 20:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:37
|
|
|
Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ?
Czy Wiedeń czy pipidówa ja korzystam z tego w całej Europie
Np. Gdansk .https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g274725-Activities-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html
Witamy no i fajnego |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:44
|
|
|
Spoko - może trochę logistycznie to zacząłeś do - ale czasu masz jeszcze trochę
Drugi aspekt to to że spontany są zazwyczaj najfajniejsze - szukaj pytaj do bólu i będzie fajnie. A po powrocie poprosimy Cie o relacje
Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to - podaj też czy to dorosła ekipa czy z dzieckami i w jakim wieku to pewnie Ci ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek
z atrakcji np. Muzeum Obrony Wybrzeża, Wieza Kierowania Ogniem, Fokarium
https://www.helmuzeum.pl/pl/
https://fokarium.pl |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:50
|
|
|
Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-11-07, 20:51
|
|
|
Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda. |
|
|
|
 |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 21:02
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Część
Może określi w jakim mniej więcej chcecie być rejonie, wtedy będzie łatwiej podrzucić Wam jakieś fajne miejscówki na postój a wo ogarnięcie co chcecie tam zobaczyć |
andi at napisał/a: | Sorki ale nikt nie będzie ci opisywał całego wybrzeża
Podaj jakąś trasę ,gdzie jesteś ? |
smok_wawelski napisał/a: | Dokładnie jak Koledzy piszą - podaj planowany region lub planowana trasę od do to ktoś coś podrzuci, ja polecam np. Hel ale niestety chwile nie byłem wiec bez aktualnie zweryfikowanych miejscówek |
Macie racje.
Dobrze będzie jak się określimy.
Po krótkiej naradzie z żoną konkrety są takie:
Mamy 5 dni, pierwszy dzień na dojazd ze Śląska a potem... Będziemy podróżować od okolic Międzyzdroje do... ...dokąd wyjdzie. Ile się da przejechać na spokojnie bez napinki w 4 dni. Zobaczyć co się da, pospacerować po plażach, lasach, wydmach itd i tp. Tak aby kamperem można dojechać i nie przepaść bez śladu
Wiem że dużo nie naprowadziłem, ale jest listopad i sam naprawdę nie wiem co tam można robić i co zobaczyć o tej porze roku. Do miast nam się nie chce, chcemy os tego uciec raczej. |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2020-11-07, 21:04
|
|
|
Student napisał/a: | Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku. |
Może być problem z legalnym noclegiem.
RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii
w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,
a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;
Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d |
|
|
|
 |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 21:07
|
|
|
rakro1 napisał/a: | Witaj. Stawać możecie wszędzie. O tej porze roku nikt was nie przegoni. Musi być sprawne ogrzewanie w aucie, bez tego porażka. Możesz zacząć od Helu. Miejscówki blisko morza. Koło Władysławowa w miejscowości Łebcz jest super hurtownia rybna. Ryby do smażenia i marynowane, wędzone do wyboru. I ceny bajecznie niskie w porównaniu do knajp. Ale knajpy będą zamknięte, więc nie porównasz. I ciepłe ubrania. I tyle chyba...jeśli ma być przygoda. |
OK, Dziękuję.
To naprawdę dobra podpowiedź, o takie coś chodziło.
Wszytko się da jeszcze zaplanować :-) |
|
|
|
 |
sebans
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-11-07, 21:12
|
|
|
grzegorz_wol napisał/a: | Student napisał/a: | Jak kolega napisał wyżej ja też polecam Hel.Na końcu cypla Helkamp raczej działa i jest co zwiedzać nawet o tej porze roku. |
Może być problem z legalnym noclegiem.
RO ZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 listopada 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów
w związku z wystąpieniem stanu epidemii
w § 6:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do dnia 29 listopada 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
(Dz. U. z 2019 r. poz. 238 oraz z 2020 r. poz. 374 i 568) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której
mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich, wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 55.90.Z);
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, o której mowa w art. 775 § 1 ustawy z dnia
26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, lub podróży wykonywanej w związku z czynnościami służbowymi
lub zawodowymi, lub związanymi z wykonywaniem działalności gospodarczej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej,
d) będących pacjentami i ich opiekunami, jeżeli konieczność zapewnienia im zakwaterowania wynika
z warunków określonych dla danego świadczenia opieki zdrowotnej.”,
a art 3:
8) usługi hotelarskie – krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów,
mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów
lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług
z tym związanych;
Czyli by legalnie stać na polu nawet całorocznym w listopadzie trzeba spełniać warunki a,b,c,d |
Da się zrobić jako podróż służbową, załaduje trochę sprzętu do auta i już będę w pracy... choć wolałbym na chwilę od niej się oderwać. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|