|
|
|
Zmian kilka we wnętrzu Rapido - szukam wykonawcy |
| Autor |
Wiadomość |
Pawel_WML
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Eura Mobil 595 S
|
Wysłany: 2020-11-25, 00:06 Zmian kilka we wnętrzu Rapido - szukam wykonawcy
|
|
|
Dzień dobry,
Mając pewne przyzwyczajenia z pierwszego kampera, chciałbym wykonać kilka modyfikacji w drugim, a że majsterkowanie nie jest moją mocną stroną: mam pytanie czy znacie kogoś kto by zajął się odpłatnie moimi "wymysłami"
Pisałem do kilku serwisów - ale terminy odległe, a i praca domyślam się że mało interesująca.
Napiszę w czym rzecz:
1) Modyfikacja toalety:
Ma oddzielny prysznic co jest ok, ale ze względu na szeroką okrągłą umywalkę i toaletę w przejściu komfortu przy zamkniętych drzwiach brak
Chciałbym zabudować miejsce na okno (wstawić lustro na wprost), zrobić półkę na ścianie prostą (a nie półokrągłą jak jest teraz), zmienić umywalkę na węższa.
Przedstawiam układ kampera, to co jest i plan na zmianę.
2) Półką nad zagłówkami w kuchni (przy zlewie)
3) Wymiana blatu kuchennego, wymiana kuchenki na dwupalnikową (mniejszą) oraz wstawienie w miejsce zlewu ociekowego pojemnika na zamykany kosz
Oczywiście mam świadomość, że wiąże się to ze zmianą blatu.
4) Montaż podłokietników lub podparć w kanapach w salonie od strony przednich foteli kierowcy i pasażera,
5) Wyrównanie podłogi pod łóżkiem francuskim , zdemontowałem tu ściankę abym mógł chować tam walizki - aktualnie jest uskok.
6) Wymiana stolika w salonie na demontowalny i nieco mniejszy.
7) Wymiana lodówki na mniejszą - osadzenie jej niżej, aby nad lodówką powstałą dodatkowa przestrzeń z półkami.
8) Zamontowanie półek ze sklejki - pod łóżkiem od strony włazu.
Chciałbym mieć porządek wkładając stolik, krzesła, grilla i inne dodatki.
Zależałoby mi aby prace były wykonane w oparciu o oryginalne sklejki do Rapido.
Widziałem, ze Duni ma takie na stanie.
PS. Mam nadzieję, że zrozumiecie jak zmiany mogą poprawić nastawienie do korzystania z auta
Mój model 776F Rapido.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 897,51 KB |
Moje WC (3).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 509,21 KB |
Lepszy Układ WC (2).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 336,6 KB |
Przebudowa blatu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 114,88 KB |
Zmiany - dodatkowa półka nad zagłowiem.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 94,18 KB |
Dodanie podłokietników w w miejscach poduszek.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 122,93 KB |
Wymiana stołu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 109,77 KB |
Stolik Nowy.png
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,12 MB |
Stolik Nowy1.png
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,07 MB |
Póki poprzeczne do zamontowania.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 111,58 KB |
|
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 347/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-11-25, 06:56 Re: Zmian kilka we wnętrzu Rapido - szukam wykonawcy
|
|
|
| Pawel_WML napisał/a: | ...
4) Montaż podłokietników lub podparć w kanapach w salonie od strony przednich foteli kierowcy i pasażera... |
na ile osób jest rejestrowany Twój kamper?
bo jeżeli więcej niż na dwie i czasem jeździć więcej niż w dwie osoby, to musisz pamiętać, że podłokietniki takie jak w fotelu są cienkie i siedząc bokiem do kierunku jazdy jest to najlepsza droga do złamania żebra przy hamowaniu, nawet nie awaryjnym, więc jeżeli podłokietniki to pełne od siedziska. |
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 79/75 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2020-11-25, 07:21
|
|
|
Mam kilkanaście lat Rapido i ....
z modyfikacją mocno bym się zastanowił:
- podłokietniki tylko będą przeszkadzać i utrudnią komunikację oraz przy przechodzeniu narażą na uszkodzenia ciała (nóg),
- stół (jak wyżej) , chłopaki z Rapido bardzo dobrze ukształtowali gdyż przy jego mechanizmie tak można ustawić, że nie przeszkadza w przechodzeniu a idealnie służy do konsumpcji przy większej ilości osób i przy odwróconych fotelach,
- półkę mam, sam zrobiłem (proste jak konstrukcja cepa) ale nie mocowana na stałe lecz wkładana. Świetna sprawa, służy dla kuchni a w święta na małą oświetloną choinkę,
- pojemnik pod łóżkiem ma ogromną przestrzeń trudną do dobrego wykorzystania więc półkę od nowości zrobiłem (gdyż proste...... itd, itp,) .
Wysokość podzieliłem +/- na dwa i w 4/5 powierzchni zabudowałem z otworem do za i rozładunku.
Trochę był problem z obsługą wewnętrznej powierzchni z zewnątrz ale i to z biegiem czasu rozwiązałem.
Teraz przez drzwiczki (ostatnie foto) pakuję wielopaki z napojami, piwem i innym mocniejszym płynem ( blisko do stołu pod markizą).
- WC bym przemyślał gdyż Twoje autko jest krótsze od mojego i powierzchnia tam jest też mniejsza.
Sedes w ustawieniu fabrycznym tak jest przemyślany aby podczas pobytu (tam) można było np. poczytać książkę lub nogi w brodziku pomoczyć.
Zmniejszenie (już i tak małej) powierzchni napewno nie poprawi ogólnej estetyki i minimum komfortu krótkiego lub dłuższego tam przebywania.
Ale to rzecz gustu a o gustach...... itd.
Tak na marginesie: moje Rapido miało mało miejsca na przyrządzanie posiłków ( przy kuchni)
takie tam krojenie, szatkowanie, wykładanie z lodówki, robienie napojów, drinków.
Wpadłem na pomysł i zrobiłem w szufladzie sprytną deskę do tych robót, deskę-dawcę kupiłem za drobne w IKEA
Zmodyfikowałem szafki ( pod kuchnią i zlewozmywakiem i w innych) powiększając ich ładowność i polepszając funkcjonalność oraz -co najważniejsze- wyeliminowałem stukanie i hałasik naczyń i szkła do płynów.
Ogólnie do takich modyfikacji nie szukaj fachowców gdyż zapłacisz sporo a i z zadowoleniem z ich pracy różnie bywa.
"Fachowcy" najczęściej mówią (pod nosem) jak ma na campera to i za robotę płacić więcej musi )
Samemu te roboty wykonasz i będziesz bardziej zadowolony.
Życzę powodzenia
Pozdrawiam
Stefan |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/222 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2020-11-26, 22:02
|
|
|
Rapido ,fakt ze umywalka jak miska od chinczyka ale wygląd łazienki jest ładniejszy niz w wielu kamperach. Okno w łazience zaslepić nie jest prosto i przy sprzedaży to wyjdzie. Stolik to jedno z lepszych rozwiązań , ale kto nam zabroni.Wymiana lodówki tylko to ok 6-8 tys. Może niech Duni to zrobi, bedzie dobrze. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|