|
|
|
Ogrzewanie podłogowe zasilane piecykiem gazowym LPG. |
| Autor |
Wiadomość |
HuroN_PL
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Iveco Daily 35S13
|
Wysłany: 2020-08-05, 13:52 Ogrzewanie podłogowe zasilane piecykiem gazowym LPG.
|
|
|
Czytając wątek Toscanera z żoną stwierdziliśmy, że ogrzewanie to będzie u nas taki must have. Jak on pisał o -15oC i wygodniastym kamperowaniu gdy w środku ponad 20oC to powiem tak. Przekonał nas .
Kolejny dzień walczę z zaprojektowaniem ogrzewania podłogowego. Będę głośno myślał, może spisane przemyślenia coś rozjaśnią.
Plan jest taki, żeby był zewnętrzny zbiornik LPG i zasilane z niego ogrzewanie, podgrzewanie wody, palnik z piekarnikiem oraz jeśli będzie to możliwe to agregacik prądowy.
Wróćmy jednak do podgrzewania podłogowego.
Znalazłem takie ustrojstwo:
https://www.ebay.co.uk/it...VgAAOSwi29fFwm-
Podgrzewacz działa od 0.2 bara. Podnosi temperaturę do max 46oC. A przepływ to 28kBTU/h po przeliczeniu na kW jest to troszeczkę ponad 8kW. Więc sporo energii grzewczej na kubaturę jaką będę miał.
Rurki z cieczą grzejną będą rozprowadzone w korytarzu, pod stolikiem, pod zewnętrznym zbiornikiem LPG (będzie obudowany izolacją) również będę chciał dać rurki w małej ilości pod łóżkiem w toalecie na podłodze i pod brodzikiem drewnianym (musi być cienki, żeby nie działał jak izolator).
Na podłodze będzie zapewne 50mm styroduru i 50 alufox. Będą przerwy w alufoxie na rurki z ogrzewaniem. Tam gdzie one będą będę musiał podwyższyć XPSem tak, żeby jak najbliżej powierzchni podłogi było.
Pod częścią mieszkalną rurki co 10cm. Łazienka będzie miała mniej więcej co 20. W garażu co 50.
Przepływ chce zrobić w kolejności:
Piecyk-część mieszkalna-łazienka-garaż-zbiornik LPG-zbiornik kompensacyjny-piecyk.
Materiały:
1. Grzejnik 8kW na LPG dający 46oC
2. Rura do ogrzewania 16mm (nie znalazłem mniejszej).
3.
Czego nie wiem jak zrobić:
Kontrola temperatury. Rozumiem, że ogrzewacz zaczyna działać w momencie, gdy będzie miał spadek ciśnienia na wylocie. Czyli jakiś kontroler (który będzie sobie wisiał powiedzmy w salonie) musi włączać pompkę za podgrzewaczem. Tak samo musi ją wyłączyć po osiągnięciu zadanej temperatury. Oczywiście w związku z różnicą temperatur potrzebny będzie zbiornik kompensacyjny. Ale co w momencie jak w układzie będzie do piecyka trafiać podgrzana woda? Nie podgrzeje jej bardziej niż 46oC?
Właściwie wydaje mi się, że wiem jak:
Zainstalować piecyk. Podłączyć do niego rurki. Do rurek podłączyć pompkę i zbiornik kompensacyjny.
Dubluję część posta ze swojego wątku. Mam nadzieję, że jak się z tym uporam to wyjdzie poradnik do budowy ogrzewania podłogowego z LPG. |
|
|
|
 |
Neno
zaawansowany

|
|
|
|
 |
HuroN_PL
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Iveco Daily 35S13
|
Wysłany: 2020-08-05, 14:52
|
|
|
Są takie piecyki z możliwością założenia komina:
https://www.ebay.co.uk/it...r4AAOSwkMhfKJ77
Zabudowa gdzieś pod szafkami z dostępem powietrza do spalania z zewnątrz. Jakaś kratka mała w podłodze lub w najgorszym wypadku z boku busa. Nie chcę ciąć więcej niż okna po obrysie. |
|
|
|
 |
kolmen
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: ognista pieczara
|
Wysłany: 2020-10-28, 21:15
|
|
|
Ciekawe jakie jest zużycie gazu w tym ustrojstwie
Chyba duże, bo producent pomija ten parametr milczeniem |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-11-06, 15:06
|
|
|
Dla mnie to gra nie warta świeczki .Ogrzewanie podłogowe
Webasto 3 do 4 KW i na podłogę skóry baranie ,jak już ci jest zimno
Za dużo kombinacji wydatków i DMC |
|
|
|
 |
macieku
trochę już popisał
Twój sprzęt: ducato 1.9d '93 w zabudowie heku
Nazwa załogi: macieku
Dołączył: 06 Maj 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wołczkowo (Szczecin)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|