|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-06-16, 23:26 |
DTR Truma - Bojler |
Autor |
Wiadomość |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 274/1281 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2020-01-08, 21:58
|
|
|
Truma Boiler B10L
Już bojler i wszystko, co na gaz działa względnie dobrze.
Obyło się bez rozbierania.
Skonstruowałem proste i wystarczająco skuteczne narzędzie do odciągania zanieczyszczeń z instalacji gazowej.
Potrzebne elementy:
1. Silny odkurzacz
2. Strzykawka plastikowa 100ml
3. Rurka igelitowa, która pasuje do króćca węża gazowego łączącego reduktor z resztą instalacji.
Zakręcamy zawór butli, wypalamy kuchenką resztki gazu, tak, aby całkiem spadło ciśnienie w instalacji.
Odkręcamy wężyk instalacji gazowej od reduktora. Reduktor pozostaje przy butli.
Wyjmujemy tłok ze strzykawki, łączymy króciec strzykawki wężykiem igelitowym szczelnie z rurką instalacji gazowej.
Nakładamy cylinder strzykawki na rurę odkurzacza - pasuje idealnie.
Włączamy odkurzacz.
Podchodzimy do kolejnych odbiorników gazu i postępujemy tak, jakbyśmy je chcieli uruchamiać.
Kuchenka:
Odkręcamy jeden z kurków na full i naciskamy kurek. Trzymamy tak z minutę. Będzie słychać przepływ powietrza w dyszy.
Następnie drugi kurek kuchenki.
Potem lodówka - zawór na full i nacisnąć gałkę, trzymać kilka minut.
Piecyk, CO - odkręcić zawór na full i nacisnąć gałkę trzymać kilka minut.
Bojler - trzeba włączyć poczekać aż zadziała zawór gazu. Po kilku, kilkunastu sekundach zawór się zamknie, więc trzeba wyłączyć, odczekać chwilkę i włączyć ponownie. Powtórzyć kilkanaście razy.
Potem uaktywnić kilka odbiorników naraz - obydwa palniki kuchenki i lodówka. Jeśli chcemy uruchomić jeszcze inne, to będzie potrzebna pomoc drugiej lub nawet dwóch osób.
Tę zabawę trzeba powtórzyć kilkakrotnie.
W strzykawce będzie widać ślady takiego żółtego smaru - to właśnie tym zapychają się dysze.
Tego akurat nie robiłem, ale można jeszcze przełączyć odkurzacz na dmuchanie i powtórzyć operację. Oczywiście lepiej jest najpierw na wciąganie, żeby jak najwięcej zanieczyszczeń usunąć tą samą drogą, którą się dostały a dopiero potem resztki usuną poprzez przedmuchanie odkurzaczem lub lepiej kompresorem, pompką elektryczną do kół, ewentualnie tłokiem od strzykawki.
Po operacji jakoś wszystkie palniki pala się na niebiesko, lodówka zapala szybko, kuchenka daje większe płomienie a bojler zaczął działać.
Z bojlerem było trochę zabawy, bo ta operacja całkowicie zapowietrza instalację gazową i trzeba było kilkanaście razy uruchamiać bojler, żeby wreszcie gaz doszedł do palnika i zapalił się, ale teraz jest już OK.
Zamiast odkurzacza można użyć dowolne źródło podciśnienia a potem nadciśnienia.
Myślę, że dobrym narzędziem był by tłokowy przepychacz rur ściekowych, tyko by trzeba sprytnie dopasować łącznik, który go połączy z instalacją gazową, no i będzie potrzebna pomoc drugiej osoby - umyślny a pewnie w praktyce umyślna do pompowania.
Biler i woda do kamera.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 122,87 KB |
blok01.png
|
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 33,38 KB |
358tb0i.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 234,03 KB |
bojler 6.png
|
 |
Plik ściągnięto 32 raz(y) 310,01 KB |
Turbine2_groot.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 354,81 KB |
Zewnętrzne gniazdo wody.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 215,65 KB |
bojler schemat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 273,75 KB |
bojler 7.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 332,56 KB |
34000_10100.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 248 raz(y) 43,9 KB |
70000_70900.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 175 raz(y) 305,01 KB |
|
|
|
|
 |
Relever
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato Dethleffs
|
Wysłany: 2021-01-19, 21:46 Dzięki wielkie
|
|
|
Tego potrzebuję, jestem zielony i mam pierwszego kampera. Sprzedający poinformował mnie że truma jest uszkodzona bo się nie włącza. Myślę, że może jest jakieś zabezpieczenie gdy nie ma wody ale twoja praca bardzo mi pomoże. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|