Zasłona termiczna kabina kierowcy / zabudowa w Ducato II |
Autor |
Wiadomość |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-02-10, 17:11 Zasłona termiczna kabina kierowcy / zabudowa w Ducato II
|
|
|
Witajcie ;
Zdradźcie proszę jak zabezpieczacie się przed stratami ciepła / chłodem na postoju na łączeniu kabiny kierowcy z zabudową . W zimie kiedy sobie siedzimy w ogrzewanym kamperku ; ja na obróconym do stołu fotelu kierowcy czuje ,że mi piździ z kabiny . Macie jakieś patenty ? Wieszanie koca i itp. się nie sprawdza bo koc najczęściej ląduje na mojej głowie |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:24
|
|
|
u mnie jest zasłona mocowana na rzepy - oddziela część mieszkalną od kabiny. Od góry pod alkowa jest po długości rzep i po bokach kilka kawałków, fabrycznie była do krawędzi podłogi części mieszkalnej (mam dwie podłogi bo to wersja zimowa i jest miedzy nimi jakieś 20cm) teraz przedłożyłem zasłonę tak ze sięga do podłogi dolnej za fotelami. Zdaje bardzo dobrze swoja rolę (nie wieje z kabiny, dodatkowo mam osłony termiczne na szybach od środka). Mam jeszcze zamiar zrobić nawiew ciepłego powietrza do kabiny z trumy aby zmniejszyć różnicę temperatur i oprócz osłon termicznych od środka zrobic dodatkowo osłonę zewnętrzną - dla wyjazdów zimowych. A i jak masz taką zasłonę założona w trakcie jazdy to niema problemu z ogrzewaniem w kabinie, ciepło nie ucieka nie wieje z zabudowy - polecam.
W poprzednim kamperku miałem zasłonę ale mocowaną na "żabkach" na listwie pod sufitem szła wzdłuż drzwi i przy przedniej szybie, była dwuczęściowa, rozsuwała się na boki aż do pasów tam była mocowana paskami po złożeniu - dobry patent też ale to raczej było na lato choć i zima mogło być |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
Ostatnio zmieniony przez dziwaczek 2021-02-10, 19:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:32
|
|
|
Osłony zewnętrzne odrzuciłem w pierwszej kolejności. Ładnie to wygląda na obrazku. W praktyce nie wyobrażam sobie tego zwijać mokrego, brudnego itd..... wyłazić na zimne.... przerabiałem to w osobówkach i nie widzę tego w kamperze.
Ja na początku praktykowałem fabryczne kotarki. Jak nie było zbyt zimno jak się zrobiło dodatkowo na to lądował kocyk podwinięty w alkowie pod materac. Dużo pomogło. Dopóki nie zrobiło się jeszcze zimniej :D wtedy o ile bokami i górą było szczelnie to niestety wiało dołem. Nie da się tak szczelnie tego tam zamknąć. Dlatego zrobiłem przy podłodze taką blendę z pianki PE (do których mam dostęp w pracy). Rozwiązało to problem. Ale.... to się robi bardzo skomplikowane. Trzeba zamontować jedną piankę, potem zasłonki, potem kotarka, potem druga pianka
I tak po ostatnich kilkunastu dniach takiego obwarowania zaczęło mnie to trochę męczyć. W dodatku jak chciałem coś wrzucić do kabiny (np foteliki, jakieś rzeczy) albo nie daj boże zapomniałem telefonu to trzeba było to wszystko rozbrajać drogi były dwie. Albo izoluję okna i kabinę ogrzewam z resztą albo zamiast tych kotarek robię jakieś wstawki z płyt piany PE. Najpierw walczyłem z drugą opcją bo w sumie po co grzać na darmo kabinę? Ale poległem. U mnie przejście do kabiny jest tak zawiłe że robiły się z tego puzzle i ciężko było to zamocować. Pewnie się da. Ale na razie odpuściłem. Poszedłem w ocieplenie okien. Tu również zastosowałem pianę PE 22kg/m3 - biała - 20mm. Szybko dociąłem kształt okien i lekko wciskając w otwór okienny pięknie osłoniłem. Pasuje kapitalnie, wygląda całkiem spoko, izoluje na pewno bardzo dobrze. Montaż/demontaż błyskawiczny. Cztery fragmenty idealnie chowają mi się za fotelem pasażera. Ale zrobiłem to po ostatnim wyjeździe i jeszcze nie przetestowałem nocy z grzaniem |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-10, 19:37
|
|
|
Dziwaczek z rzepami to dobry pomysł. To będzie u mnie plan awaryjny. Czyli uszycie z grubego materiału dopasowanej przesłony na rzepy po cały obwodzie. |
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:42
|
|
|
Na szybę z zewnątrz oryginalna zasłonka foliowa termo a na to uszyty jakby pokrowiec /trzy części / łączony na rzepy. 2x drzwi i przednia szyba. Pokrowiec z ortalionu w środku alumata - alufox. W środku do oryginalnej zasłonki doczepiłem dwa koce. Tak aby sięgały do podłogi. Efekt taki -na mrozie przy kierownicy za zasłonką jest 5 stopni a w kamperze 22. I nie ciągnie zimnem. Koc z folia termiczna w środku także na drzwi do zabudowy. Tu mocowanie nad drzwiami na rzepy. W okna na noc alufoxy i dopiero rolety. I zima przestaje być straszna. Widziałem na jakimś filmie że w Skandynawi jakieś specjalne poduszki w okna wsadzali. |
|
|
|
 |
Ewka B
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: pasażer Ford Transit Trigano Challanger
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Lut 2018 Piwa: 7/6 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:42
|
|
|
Cena faktycznie dosyć wysoka. Ja kupiłam alufox, kolega pomógł zrobić najpierw formę papierową, później powycinał jak trzeba. Obszyłam w rekach brzegi czarną grubą taśmą żeby się nie rozłaziło i wyniosło mnie to ok. 150 zł. Można udać się do zmyślnego tapicera i pokombinować. Wyjdzie dużo taniej i takie sreberko ochroni przed zimnem a w słoneczne dni świetnie izoluje od upałów
Znalazłam zdjęcie, jeszcze bez tej czarnej taśmy osłona |
Ostatnio zmieniony przez Ewka B 2021-02-10, 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:49
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | ...........
W poprzednim kamperku miałem zasłonę ale mocowaną na "żabkach" na listwie pod sufitem szła wzdłuż drzwi i przy przedniej szybie, była dwuczęściowa, rozsuwała się na boki aż do pasów tam była mocowana paskami po złożeniu - dobry patent też ale to raczej było na lato choć i zima mogło być |
Też mam takie rozwiązanie w sumie jedyne rozwiązanie które mam ; nie licząc termomat zewnętrznych na oknach .
20160608_173659.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 155,33 KB |
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2021-02-10, 20:00
|
|
|
marek230482 napisał/a: | Dziwaczek z rzepami to dobry pomysł. To będzie u mnie plan awaryjny. Czyli uszycie z grubego materiału dopasowanej przesłony na rzepy po cały obwodzie. |
Tak sprawdza się - tylko nie przesadź z wagą materiału (rzep musi utrzymać) jest o szczelne i sprawdza się tez latem. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-10, 20:08
|
|
|
Jak jest kamper bez obrotowych przednich foteli, to można szoferkę oddzielić grubym kocem.Tak miałem w poprzednim i nie było źle,ale gruba warstwa lodu na szybach była. Przed wyjazdem odpalenie i szmatki w ruch.W tym mam obrotowe przednie fotele,a do tego już nie alkowa.Nie bardzo by było gdzie zaczepić koc,ale przede wszystkim pozbył bym się wiele miejsca.Teraz mam zewnętrzna ,długą do ziemi i jest super.Ciepło w przedniej części, choć bardziej grzeje z tyłu.Jedno małe okienko mam troszkę rozszczelnione,nieco wieje ale wilgoć wyłazi,a to ważne.Tak składanie tego nie jest proste,gruby piankowy materiał,ale zwinę na tyle co można i na łóżku jedzie do domu. |
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-10, 20:20
|
|
|
To skrobanie szyby i zimno w kabinie też mnie irytuje dlatego na razie kombinuję w kierunku ocieplenia okien. |
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-10, 20:25
|
|
|
marek230482 napisał/a: | To skrobanie szyby i zimno w kabinie też mnie irytuje dlatego na razie kombinuję w kierunku ocieplenia okien. |
Gdzieś trzeba pozbyć się wilgoci,jak zbierała się na szybach w postaci lodu, to ja to uważałem za pozytywne zjawisko.Po tygodniu raz zebrane i po sprawie.Najważniejsze że w środku cieplutko. |
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-02-10, 20:52
|
|
|