Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam kampera do 100 tys
Autor Wiadomość
mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-05-15, 01:04   Szukam kampera do 100 tys

Zakładam nowy wątek bo w poprzednim za dużo informacji na kontynuowanie.
Chciałem znaleźć kampera, nie do końca wiedziałem jakiego, za ok 70 tys PLN. Po obejrzeniu kilku w okolicy moje oczekiwania się nieco wykrystalizowały.

Kilka dni temu, za namową kogoś z forum, pojechałem do komisu koło Kutna obejrzeć Knaus-a Sun Traveller 708 na Ducato 2.8 2004 i zakochałem się w nim. Tzn zakochałem się w zabudowie - wysoki garaż, nad nim duże wyro dość wysoko. Duże okna po lewej i prawej stronie tego wyra, duże okna w dachu. Wnętrze jasne i przestronne. Alkowa też jakaś taka przyjemna, wysoka i jasna. Mebelki i ich okleiny też ładne. No i generalnie chyba duże okna powodowały, że to wnętrze było takie, że chciało się w nim przebywać. Takiego poczucia wcześniej nie doświadczyłem. Teraz nie mogę przestać myśleć o takim Knausie 708.

Budżet wzrósł do ok 100 tys. Szukam teraz alkowy (mam 194cm wzrostu i dziecko), duże łóżko z tyłu a pod nim garaż, łazienka z wydzielonym prysznicem. Tyle że po tym co zobaczyłem, taka konfiguracja oznacza ok. 7m długości.

1. Pytanie jak się jeździ takim czymś o dł 7m? Chodzi mi o manewrowanie na kempingach, parkowanie na parkingach itp. Czy jest dużo gorzej niż kamperem o długości 6m? Jak się jeździ z obciążonym garażem, czy nie podrywa przodu i czy to nie przeszkadza zanadto?

2. Czy kojarzycie jeszcze inne, podobne zabudowy do Knausa 708 z tamtych lat i w moim budżecie? Przy okazji moich poszukiwań obadałem jeszcze Burstnera o podobnym układzie i ten był jakiś klaustrofobiczny w środku. Teraz wydaje mi się, że to może być kwestia mniejszych okien, bo w środku było ciemniej.

3. Czy Ducato II przed liftingiem i po liftingu to tylko kosmetyka, czy różnice są duże i nie warto brać pod uwagę tych sprzed liftingu? Jakie są różnice poza przodem i deską rozdzielczą?

4. Jeśli nie podwozie Fiata Ducato i klonów to jakie? Czy Ford ma jakiś silnik, którego nie trzeba się bać? Czy oba tj 2.2 i 2.4 lepiej omijać?

Zdjęcia takiego Knausa 708:

Z podpowiedzi z góry dziękuję.

Postaw piwo autorowi tego posta

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-05-15, 15:01   

Jeżdżę czymś bardzo podobnym jak na zdjęciach. Długość nie ma znaczenia w prowadzeniu, jedyna kwestia to opłaty za niektóre promy - dłuższy droższy. Czy kamper ma 6,10m czy 7,20m to i tak nie jest jakoś extra zwrotny i dosyć daleko mu do Smarta, trzeba uważać. Mój ma chyba 6,70 (cholera, muszę zmierzyć)
Czy Ducato czy Transit to nie ma znaczenia. Kampery robią malutkie przebiegi w porównaniu do transportu miedzynarodowego czy kurierki. Kupuj to co ma pasująca zabudowę, wyposażenie i jest suche i nie naprawiane przez druciarza.

Bajaga&Instruktori

rjas 
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 23/13
Wysłany: 2020-05-15, 15:59   

Mogę coś napisać odnośnie pkt.1 oprócz tego że zgadzam się z tym co napisał Bajaga :szeroki_usmiech
My mieliśmy jeszcze do niedawna Roller Team'a prawie 7,4 jak w moim awatarze i jeśli będzie kamera z tyłu to po kilku próbach dojdziesz do wprawy z manewrowaniem. Jedna rzecz na którą trzeba uważać jest rozkład masy przy dużym zwisie za tylną osią a tutaj taki widzę. Przy zbyt dużej masie różnych rzeczy w garażu, na mokrej nawierzchni przy jeździe pod górę i na zakrętach kilka razy się zdziwiłem czując jak auto "ucieka" z obranego toru jazdy. Ale nie brałbym tego faktu pod uwagę jako eliminacji z zakupów - wystarczy wiedzieć i mieć ten fakt na uwadze.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 335/85
Wysłany: 2020-05-16, 16:07   

Zapytam odważnie , czy żonę masz wysoką? ;)
Jeśli tak , to problem dla niej przy dłuższej jeździe. Siedząc na fotelu pasażera ciężko odchylić fotel do tyłu kiedy jest zanim szafa.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-05-16, 16:56   

Andrzej 73 napisał/a:
Jeśli tak , to problem dla niej przy dłuższej jeździe. Siedząc na fotelu pasażera ciężko odchylić fotel do tyłu kiedy jest zanim szafa.

Fakt, zapytaleś Endriu grubo:) Ale wysoka to ile cm? Moja ma kolo 165cm, muszę jją zapytać jak znosi jazdę na twojej tapicerce:-) wiem na pewno, że prowadzić nie ma chęci, ze to za duży kredens. Teraz niedawno kupiłem skuter. Też nie chce :( a po niedzieli kupię drugi, większy. Echhhh

Bajaga&Instruktori

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-05-17, 11:47   

Andrzej 73 napisał/a:

Ten który mam na oku akurat szafy tam nie ma, już nie pamiętam co tam jest, na pewno nie szafa. Ale tnx za uwagę i za wszystkie wyżej.

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-04-20, 17:46   

W podziękowaniu za porady jakie dostałem na tym forum, postanowiłem zrobić update tego wątku. Około rok temu poszukiwałem pierwszego kamperka, choć już dużo wcześniej o tym myślałem. Jeszcze zanim nakręciła się fala wzrostu cen, udało mi się dokonać zakupu.

Był to Knaus Sun Traveller 685LG z 2004 roku, z pierwszą rejestracją w 2006. Kamper na bazie Ducato II po liftingu, motor 2.8.

Był to 6 kamper, który obejrzałem. W trzech innych znalazłem miękkie ściany i podłogi. Z tych dobrych był też Burstner 2006 na bazie Transita, nad którym też się zastanawiałem i inny Knaus z 2005 bez garażu, ale też wchodził w grę ze względu na stan. Wszystkie alkowy.

Samochód który kupiłem, obmacywałem przed kupnem dwa razy, w sumie chyba spędziłem na macaniu z 8h :) Macałem, macałem i nic podejrzanego nie wymacałem. Żadnych przecieków, żadnej korozji, progi, podłużnice, nawet cały układ wydechowy bez korozji. Ogólnie był zadbany i czysty. Miał przestronne, jasne wnętrze, podwójną podłogę, duży garaż pod podwójnym poprzecznym łóżkiem, ramę Alko, suszarkę do suszenia ciuchów w garażu (!), rolety w szoferce. Osobna kabina prysznicowa obok WC.

Kupiłem, założyłem klimę kabinową w "klima Borki", nowe porządne opony (choć stare wciąż były niemal jak nowe, ale chinole), wymieniłem przednie łożyska, bo lekko się już odzywały. Na wymianę rozrządu oraz oleju silnikowego dostałem fakturę od poprzedniego właściciela, więc miałem to już z bańki. Dołożyłem też kamerę cofania + Android radio z ekranem. W międzyczasie okazało się, że nie działa lodówka na 12V, znowu z pomocą przyszło mi to forum. Wymontowałem lodówkę - nie było grzałki 12V. Kupiłem grzałkę, zainstalowałem, przy okazji wyczyściłem palnik gazowy. Jak już lodówkę miałem wyjętą, obejrzałem sobie otwory w ścianie bocznej. Wszystkie suche i bez śladów przecieku. Były też jakieś drobne usterki w elektryce, uszkodzona jedna podpora, podnośnik szyby w kabinie. Wszystko naprawiłem sobie sam, choć mechanikiem nie jestem i niespecjalnie lubię takie robótki. Jednak w kamperze miałem z tego jakąś taką satysfakcję i chęć do działania, co mi zostało do tej pory.

W tamtym roku zrobiliśmy 2 rundy po kraju miesiąc po zakupie, rozpoznawcze, ale też w celu wykrycia/wyeliminowania ewentualnych usterek przed dalszymi wyjazdami. Potem w lipcu-wrześniu jeszcze 3 razy nad Adriatyk. W sumie chyba z 15 tys km w 3-4 miesiące bez najmniejszych awarii. Jesienią wymiana tapicerek na nowe dla odświeżenia wnętrza (stare wciąż były dobre, ale lekko wypłowiały). Porządny pokrowiec na zimę.

Także mi udało się gładko i bez niespodzianek. Dużo się nauczyłem, także dzięki temu forum. Dobrze też zrobiłem, że kupiłem starszy sprzęt, choć mogłem wydać więcej i kupić coś bardziej nowożytnego (to też lekcja stąd). Samochód jest bardzo przyjemny w podróży, ma zadziwiająco komfortowe zawieszenie. W kabinie jest całkiem cicho, w zabudowie przyzwoite audio. Klima chłodzi, motor ciągnie bez zająknięcia, kilometry uciekają :)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

:spoko

Capture1.PNG
Plik ściągnięto 24 raz(y) 1,04 MB

Capture2.PNG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,03 MB

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 198/163
Wysłany: 2021-04-20, 17:54   

mechanick napisał/a:
....ma zadziwiająco komfortowe zawieszenie. W kabinie jest całkiem cicho, w zabudowie przyzwoite audio. Klima chłodzi, motor ciągnie bez zająknięcia, kilometry uciekają :) ......

Nie zapominaj dbać o .....gąsienice :haha: :haha: :haha:
Gratuluję zakupu ....... :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2021-04-20, 19:23   

MILUŚ napisał/a:
Nie zapominaj dbać o .....gąsienice

Światełko temu czołgu się okręciło... i antenę ktoś Ci podharcerzył! :haha: :haha: :haha:

Cieszymy się z Wami i gratulacje, niech się kula bezawaryjnie :spoko

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2021-04-21, 12:44   

Tyle macania ,a wystarczylo w wilgociomierz zainwestować. :ok

Odpowiedz do tematu