|
|
Cieknące okno boczne spod uszczelki |
Autor |
Wiadomość |
qtik1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-04-01, 16:25 Cieknące okno boczne spod uszczelki
|
|
|
Cześć,
Może ktoś pomoże rozwiązać problem w moim Hymerku z 1996. Otóż ostatnio zauważyłem wyciek z okna bocznego. W pierwszym odruchu myślałem że jest to kwestia uszczelnienia, tak więc okno zostało wyjęte i ponownie uszczelnione butylem na nowo. Po pięciu dniach schniecia postanowiłem kampera wystawić na deszcz. Niestety wyciek nadal jest, po zdjęciu wewnętrznej ramki lałem wodę bezpośrednio na okno i zauważyłem że wyciek nie pochodzi z uszczelnienia ale leci bokiem szyby wzdłuż uszczelki. Dalsze oględziny wskazały, że okno po zamknięciu w jego środkowej części nie styka się z uszczelką i tamtędy dostaje się woda (da się tam włożyć kawałek tektury, w drugim oknie nie ma takiej możliwości).
Wygląda na to, że jest delikatnie wykrzywione po krótszej krawędzi w kierunku środka. Macie jakiś pomysł, jak się z tym uporać ???, gdyż okna i podobnym rozmiarze są dostępne, ale w cenie ok. 1000 E....
Uszczelka po krótkim przeglądzie internetu wydaje się być niedostępna. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-04-03, 10:18
|
|
|
Ja bym spróbował podgrzać ten wygięty plastik (suszarka do włosów, delikatnie opalarką) i wygiąć go w drugą stronę. Oczywiście po demontażu okna. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 60/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-04-03, 10:41
|
|
|
Może można dopasować inną większą uszczelkę na całości albo … trochę to słabe ale może być skuteczne na fragmencie gdzie brakuje uszczelki wyciąć ten fragment i na klej wsadzić grubszą. Można też próbować dokleić coś na uszczelkę / ten fragment / . To oczywiście gdyby tej ramki nie dało się odgiąć. Nie wiemy jaki to plastik i nie wiadomo czy nie pęknie i wtedy problem jeszcze większy . |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-04-03, 12:33
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Nie wiemy jaki to plastik i nie wiadomo czy nie pęknie i wtedy problem jeszcze większy . |
Operacją tą należy przeprowadzić z wyczuciem, bo stary plastik może okazać się kruchy. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
qtik1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-04-09, 13:13
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Może można dopasować inną większą uszczelkę na całości albo … trochę to słabe ale może być skuteczne na fragmencie gdzie brakuje uszczelki wyciąć ten fragment i na klej wsadzić grubszą. Można też próbować dokleić coś na uszczelkę / ten fragment / . To oczywiście gdyby tej ramki nie dało się odgiąć. Nie wiemy jaki to plastik i nie wiadomo czy nie pęknie i wtedy problem jeszcze większy . |
Generalnie cieki temat. Polecana w różnych miejscach firma carbonplast twierdzi, że te delikatne wygięcia są fabrycznne. Są rzeczywiście symetryczne, zarówno na plkrotssejnl, jak i dłuższej krawędzi.
Uszczelkę znalazłem nową i po założeniu widać, że na fragmencie pionowej części trochę brakuje, tak aby przylegała do okna. Poradziłem sobie poprzez poddniejsienie krawędzi uszczelki obok 1, 5 mm. W trakcie topnienia śniegu z dachu zauważyłem, że nieco wilgotnieje uszczelka na górnej krawędzi okna. Tak więc też ją trochę podniosłem i zobaczymy...
Okno da się kupić nowe S4, może być o parę mm większy rozmiar niż obecny otwór - czy da się to bezpiecznie powiększyć ???
Jednak wymiana okna, to ostateczność.... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|