Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki solar i jaki regulator.
Autor Wiadomość
BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
Piwa: 4/5
  Wysłany: 2020-05-16, 22:06   Jaki solar i jaki regulator.

Dzień dobry
Mam taki temat, jaki najlepszy będzie regulator do panelu. Zakupiłem solar 150W, niemiecki (czytaj chiński) typ: SARONIC SR150-36Flexible Mono-Si. Charakterystyka: Imp-8,04A; Vmp-18,65V; Isc-8,59A; Voc-22,84V; max napięcie systemu-60V. Alternatywą był solar typ: ETFE 48-150, Imp-6,2A; Vpm-24V; Isc-6,8A; Voc-26V OUFU Jingyang Energy C.O Ltd. Ale z uwagi na to, że pierwszy mogłem kupić u dystrybutora w Polsce a ten drugi przez Aliexpres (złe opinie) zdecydowałem się na ten niemiecki. I teraz rozterka - jaki regulator. Po dłuższej analizie padło na pewniaka, czyli Tracer 1222AN 20A (miał być minus na masie i to taki z N) oraz alternatywę też niemiecką Phocos CXNup10 10A. Pierwszy to 20A MPPT ogromny i ciężki bydlak (22x15,5,5 cm i ciężar 1 kg), drugi idealnie wpasowany do wnętrza kampera ale PWM 10A i maleństwo (10x10x2,5 cm i 170 g). Znawcy twierdzą, że dla tego panelu 150W z takim prądem lepszy będzie ten mały 10A PWM. Ja za to uważam, że większy może więcej... i tu dylemat na ile i czy może. Kas bez znaczenia w tym przypadku. czy ktoś może doradzić, który będzie najbardziej otymalny, bo znawcy twierdzą, że ten MPPT i tak pracować będzie jak ten PWM i różnicy nie zauważę nawet. Prośba o poradę i wskazanie, który będzie najlepiej współpracował w instalacji kampera, z energoblokiem DS300 i panelem PC-100. Czy warto kupować tego Tracera w porównaniu z nowoczesnym Phocosem. Na moje obawy, ze ten 20A będzie bezpieczniejszy (obawa o pożar auta) znawcy twierdzą, że ten 10A też sobie da radę i jest ok. Prośba o porady ludzi uczonych i biegłych w teamcie, które zapewne przydadzą się wielu z nas. Bo prąd, to takie cóś, że wszyscy wiedzą, że jest ale nikt go nie widział jeszcze. A dla pewnej formy odwdzięczenia się, daję zagadkę. jak na wielkiej budowie o ogromnej ilości pracowników poznać elektryka. Odpowiedź: to ten co trzyma ręce w kieszeniach, elektrycy wiedzą dlaczego. Dzięki i zdrowia życzę.
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2020-05-16, 22:13   

BOGI napisał/a:
Znawcy twierdzą, że dla tego panelu 150W z takim prądem lepszy będzie ten mały 10A PWM.

może w naszym klimacie to te 10 A wystarczy
ale teoria mówi żę 10A x 12V= 120W - do 150 troche brakuje, mw/25%

MPPT to lepsza wydajność o kilka % i szału w tym wypadku nie zrobi,
za to dużo większa kasa, jak jej brak to weż PWM 20A

Wyświetl szczegóły
BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-05-16, 22:35   

Dzięki, zawsze na starych druhów jak "papamila" można polegać. Idzie o to, że aktualnie nie ma tych CXNup20A tylko 10A (i nie wiadomo czy i kiedy będą). Dlatego ta rozterka i niepewność jutra.

zyga63 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2020-05-16, 23:34   

W tym wypadku regulator powinien wystarczyć panele słoneczny podaną moc osiąga tylko w warunkach laboratoryjnych praktycznie to realnie 70 %
10 A ma przepustowość regulatora nawet przy przekroczeniu znacznej mocy paneli i tak tylko regulator da ci tylko tylko 10 A przy dobrym regulatorze nie powinno być kłopotów

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2020-05-17, 08:08   

Prąd zwarciowy solara wynosi 8,59A a prąd w punkcie mocy maksymalnej 8,04A - obie wartości są znacznie poniżej 10A więc można spokojnie założyć PWM 10A nie ryzykując jego uszkodzenia czy pożaru. Zwróć jednak uwagę że przy PWM w idealnych warunkach, jeden jedyny raz w życiu w samo południe w dzień przesilenia przy idealnie umytych panelach ustawionych idealnie prostopadle do słońca, uzyskasz w pierwszym roku eksploatacji moc 8,04Ax12V=96W, a potem będzie już tylko coraz gorzej. Zapraszam do poczytania wątku o solarach gdzie to wszystko jest opisane krok po kroku, parametr po parametrze i zależność po zależności...

Milka - może ją spotkacie?

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2020-05-17, 09:39   

Nawiazujac do Papamila ,u mnie w Maroku solar daje tyle co fabryka mowi. :ok

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2020-05-17, 11:19   

W zasadzie zgadzam się, że regulator 10A w praktyce powinien wystarczyć, jednakże moim skromnym zdaniem wynika to z odrobinę innych przesłanek niż te które podał kolega Świstak :szeroki_usmiech

Świstak napisał/a:
Prąd zwarciowy solara wynosi 8,59A a prąd w punkcie mocy maksymalnej 8,04A - obie wartości są znacznie poniżej 10A więc można spokojnie założyć PWM 10A nie ryzykując jego uszkodzenia czy pożaru.

Prądy o których wspominasz nie mają kompletnie znaczenia do wartości prądu jakim opisany jest dany regulator, ponieważ odnoszą się do mocy i napięcia pracy panela, a w tym wypadku to jest 150W i 18,65V. Przy 300 watowym panelu pracującym na napięciu 37V prąd w punkcie mocy będzie podobny (około 8A), a regulator na bank się spali.
Prąd 10A, podany na regulatorze, odnosi się do jego wyjścia na akumulator, konkretnie do maksymalnego prądu ładowania akumulatora.

Świstak napisał/a:
... w idealnych warunkach, jeden jedyny raz w życiu w samo południe w dzień przesilenia przy idealnie umytych panelach ustawionych idealnie prostopadle do słońca, uzyskasz w pierwszym roku eksploatacji moc 8,04Ax12V=96W, a potem będzie już tylko coraz gorzej.

W parametrach jest wyraźnie podane, że panel ma 150W (8,04Ax18,65V) i przy idealnych warunkach tyle powinien dać. Zakładając 100% sprawności regulatora (co w rzeczywistości jest nieosiągalne) na wyjściu regulatora powinno być 150W/12V czyli teoretycznie 12,5A, co też nie jest prawdą, bo przecież napięcie ładowania akumulatora jest około 14,4V, a nie 12V.
Z tego wynika, że teoretycznie taki regulator byłby odrobinę za słaby.

Jednak praktyka wskazuje, że w większości wypadków, jak zauważył kolega zyga63, z solara uzyskujemy max 70-80% - i to w pierwszych latach funkcjonowania. Później faktycznie będzie gorzej...
No chyba, że mamy farta i jesteśmy akurat w Maroko :diabelski_usmiech

Jednakże biorąc pod uwagę znikomą różnicę cen regulatora PWM 10 a 20A - osobiście wybrałbym ten mocniejszy.
Tak a`propos to przy tym panelu, regulator MPPT faktycznie nie ma sensu...

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-05-17, 11:39   

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i informacje, cenne dla mnie. Oczywiście, że gdybym tylko mógł kupowałbym nie ten Phocos CXNup10 10A ale wersję mocniejszą 20A. Ale jak napisałem "niet i nie budziet" jak mawiają bracia słowianie ze wschodu. To dlatego moje rozterki i zawracanie głowy innym.

Roberto 
weteran

Wysłany: 2020-05-17, 12:10   

Swoją drogą 300zł za PWM-a :!: :bajer
W tej cenie to on powinien jeszcze kawę parzyć :chytry

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-17, 18:04   

Roberto, chyba wkradł się błąd w Twój opis... Przy regulatorze PWM skąd weźmie się dodatkowe 4A??? Wartość prądu na wyjściu będzie zawsze równa wartości prądu na wejściu może pomniejszona o kilka mA które skonsumuje elektronika regulatora. Przypominam że w PWM nie ma przetwornicy, a jest jedynie kluczujący tranzystor na którym też niewiele energii cieplnej się wydzieli. Nawet jeśli przyjąć że ładujemy akumulator faktycznie napięciem 14,4V przez cały okres (choć tak się dzieje tylko w końcowej fazie ładowania) to moc maksymalna jaką uzyskamy z tej instalacji to iloczyn prądu zwarciowego i napięcia 14,4V czyli 123,7W. Tyle teorii. W praktyce będzie gorzej, ale nie zmienia to faktu że przy regulatorze PWM ani w obwodzie solara, ani w obwodzie akumulatora nigdy nie popłynie prąd większy niż 8,59A z tej przyczyny że regulator PWM powoduje że to albo ten sam obwód, albo dwa oddzielne obwody ze wspólną masą czy tam wspólnym plusem. Więc nie może popłynąć więcej niż jest w stanie dać solar. Oczywiście mówię cały czas o tym egzemplarzu sprzętu który został opisany w pierwszym poście:

BOGI napisał/a:
Zakupiłem solar 150W, niemiecki (czytaj chiński) typ: SARONIC SR150-36Flexible Mono-Si. Charakterystyka: Imp-8,04A; Vmp-18,65V; Isc-8,59A; Voc-22,84V; max napięcie systemu-60V.

Roberto 
weteran

Wysłany: 2020-05-17, 22:37   

Świstak napisał/a:
Przy regulatorze PWM skąd weźmie się dodatkowe 4A?

OK. Wiem o czym mówisz :-P
Z ilością mocy po obu stronach prostego PWM-a faktycznie masz rację. Zbliżona moc będzie przy MPPT. Przy prostym układzie na jednym tranzystorze nie ma cudów.
Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszystkie regulatory PWM są tak zbudowane. A w szczególności te droższe.
Generator na scalaku, tranzystor mocy i kilka elementów pasywnych za 300zł :?:

Z drugiej strony po co robić panele (np. miękkie czyli typowo mobilne) z wyjściem 18V skoro wszystko co ponad około 15V idzie w ciepło wydzielane na tranzystorze :?:

PS.

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-18, 06:56   

Co do ceny regulatorów wydaje mi się że w 90% wypadków jest to pazerność pośredników i bazowanie na przeświadczeniu kupującego że drogie będzie lepsze. Co do napięć paneli - prawdopodobnie wynika to z zasad geometrii i wymiarów oczekiwanych przez rynek, a także z marketingu. Pojedyncze ogniwo charakteryzuje się jakimś określonym prądem pracy i większego nie wygeneruje ponieważ wynika to z jego powierzchni i użytego materiału. Również różnica potencjałów jaką generuje jest stała i niewiele się z tym zrobi poza zwiększaniem lub zmniejszaniem ilości ogniw połączonych w szereg. Jak na ironię, całkowity koszt ogniw w panelu solarnym stanowi niewielki ułamek całkowitego kosztu gotowego panelu - większość stanowi podkład, front, lutowanie, puszka przyłączeniowa, pakowanie, transport i marketing.
Małą symulacja - dla ułatwienia obliczeń załóżmy że pojedynce ogniwo generuje 1V i 4A. Zatem do poprawnej pracy i generowania napięcia rzędu 15V przy 4A wystarczy 15 ogniw z którtch każde kosztuje dolara, a wytworzenie panela tej powierzchni i logistyka kosztuje około 50 dolarów; można zrobić panel w układzie 5x3 o wymiarze 50x30 i sprzedawać hurtowo po 15+50=65 dolarów za 4x15=60W. Są jednak klienci którzy chcą panele kwadratowe 40x40cm. Robimy więc ukłąd 4x4 i jeśli wstawimy tam 15 paneli to uzyskamy parametry i cenę identyczną jak poprzednio, ale panel będzie jakby niekompletny bo będzie w nim wizualnie brakowało jednego ogniwa i będzie trzeba użyć więcej taśmy połączeniowej co wygląda jak odrzut z produkcji. Jeśli jednak dołożymy kolejne ogniwo i szczelnie wypełnimy dostępną przestrzeń 16 ogniwami, uzyskamy w cenie 16+50=66 dolarów 4x16=64W. Marketingowcy wykorzystają w zestawieniach fakt że za zaledwie dolara czyli nieco ponad 1% ceny dostajesz prawie 10% mocy gratis, a to że tego nie będziesz mógł tego wykorzystać z tanim regulatorem - to już nie ich zmartwienie. Podobnie zresztą jak fakt, że to "nieco ponad 1%" to faktycznie prawie 2%, a to "prawie 10%" w rzeczywistości oznacza tylko trochę ponad 5%...

Nigdy nie będę dobrym handlowcem....

Roberto 
weteran

Wysłany: 2020-05-18, 09:11   

Spoko :ok
Znam budowę i zasadę działania paneli. Kiedyś nawet sam miałem szalony pomysł aby popełnić własną konstrukcję, szczelnie pokrywającą cały dach kampera. Na szczęście w porę dałem sobie spokój :wyszczerzony: dlatego pytanie o panele było retoryczne. Ale dobrze że przybliżyłeś te aspekty, może to pomoże innym czytającym :ok
Szczerze mówiąc nie wiem co mają w środku tanie PWM-y, bo nikt ich raczej nie naprawia, ale patrząc na stopień skomplikowania budowy np. stosunkowo drogich Vitronic-ów to niewiele się on różni od regulatorów MPPT :bajer

PS.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-05-19, 19:37   teraz o regulatorze

Wziąłem sobie do serca uwagi, że wybrany regulator phocosCXup10A nie robi kawy i nie jest MPPT a PWM oraz lepiej byłby zainstalować mocniejszy 20A (którego nie można kupić jednak kupić obecnie) zrezygnowałem z niego i zakupiłem takowy, czyli 15A "Lumiax" MPPT MT1550EU, nawet trochę tańszy, w gabarytach i wadze (o połowę mniejszych od wielkiego Tracera 2210AN), które pozwolą na zamontowanie we wnętrzu. Ale żeby nie było idylli, oczywiście gniazdo od czujnika temperatury akumulatora i dwa gniazda USB ma od góry, tamten był idealny pod tym względem, gniazda te miał z boków. Może dlatego, że ten ma radiator, czyli będzie się trochę grzał i potrzebuje luftu nad sobą. Najwyżej nie będę korzystał, lub wydłubię albo wytnę poziomą listwę 3x3 cm na której opiera się rozłożone łóżko górne w miejscach tych gniazd. Ważne, aby dobrze współpracował z panelem i instalacją auta (aku po 90Ah wnętrza i silnika). Może ktoś ma doświadczenie z tym regulatorem, bo niby chiński a tamten był niemiecki, jednak podejrzewał, że oba robione przez tego samego skośnookiego. Nie wiem czy nie stałem suię stryjkiem, co zamienił siekierkę na kijek...

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-05-19, 19:51   

Przepraszam za błędy, które mimo korekty zawsze gdzieś się wkradną, to jakiś cud natury, a może jest to wynik pisania na trzeźwo, sam już nie wiem.
Dręcze Was w temacie "regulator-solar" ale może ta dyskusja pomoże innym na właściwe wybory i zakupy tych elementów instalacji naszych kamperków. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, oczywiście pisząc w maseczce i 1,5 metra od komputera jak wymaga od nas władza...

Odpowiedz do tematu