Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Który solar wybrać
Autor Wiadomość
BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
Piwa: 4/5
Wysłany: 2020-06-10, 09:22   Który solar wybrać

Mam prośbę, muszę pilnie dokonać wyboru który z tych paneli będzie lepszy na mój dach. To kamper Weinsberg MQH601, czyli wysoki blaszak z nadbudową plastikową, razem we wnętrzu wysokość 2,45 cm na zewnątrz aż 3,25 cm. Szukałem długo solara najmocniejszego, mogącego się zmieścić w odległość pomiędzy oknami dachowymi, a tam tylko 143 cm. Z uwagi na wysokość nie chciałem montować sztywnego o wadze ok.12 kg, a najmocniejsze flex o wadze ok.3 kg na rynku są te ETFE 110W Prestige, które mają 106 cm, mocniejsze 160W już mają długość 148 cm.
Ale znalazłem w firmie ECOsystem panel idealny dla mnie. Czyli o mocy 150W107x81 cm i grubości 2 mm, który da się przykleić, ważący - i tu problem który i zagwozdka, bo mają dwa takie giętkie, ale różnej konstrukcji, choć o podobnych parametrach:
1. SARONIC SR150_FLEX (foto 1 i 2), napięcie maks.1000V, panel składa się jakby z warstwy grub. 2 mm, w której zatopione są cele i warstwy filii miękkiej grub.0,5 mm, trochę rozwarstwiającej się na rogach, trochę sztywniejszy niż ten drugi, panel jakby lepiej działa w słabszym oświetleniu i jest na tabliczce, że technologia ogniw sunpower;
2. SARONIC SR150-36M Flexible (foto 3 i 4), napięcie 60V, panel w przekroju jednorodny grub ok.2 mm od spodu lekko ryflowany, bardzo elastyczny, wydaje się, że bardziej wrażliwy na zacienianie nawet jegoo fragmentów.
Nie ma nic w internecie o tych panelach ani nie za wiele o samej firmie SARONIC, oprócz tej informacji na jednej z tabliczek, że GmBH niemiecka z Hamburga i że ich panele są pokryte nie ETFE (folią fluoropoliurenową, produkcjiSaint Gobaint Performance Plastics) a folią TEDLAR (PVF), taką jak stosuje się w lotnictwie.
Moja prośba, który pnel polecacie z tych dwóch na przyklejenie i czym do dachu. Regulator MPPT MT1550EU 15A, Lumiax.
Sprawa pilna, bo umówiony jestem na montaż.

SR150-36M_Flexible.jpg
Plik ściągnięto 2416 raz(y) 51,86 KB

SR150_FLEX_tabliczka.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 182,87 KB

SR150_FLEX_widok.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 248,19 KB

SR150-36M_Flexible_tabliczka.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 168,84 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 266/198
Wysłany: 2020-06-10, 20:17   

Wydaje się,że w Twoim przypadku podstawowa sprawa to wymiary panelu ( jeśli nie chcesz zmieniać układu wywietrzników na dachu a warto byłoby aby zwiększyć moc elektrowni).
Obydwa są z bardzo dobrej firmy.Strach myśleć,że jeden już teraz rozwarstwia się.Co będzie później?Jeden ma technologię SunPower.To inna znana,z dobrą opinią ,z kolei z USA.Ten może lepszy ale ogólnie to nie bardzo widać różnice.Do klejenia Sikaflex 221 ,chyba.Ciężko dociskać panel bo jest to gęsta masa i można wałkiem malarskim aby nie uszkodzić panela.
Masz podany telefon do producenta.Znajdź jakiegoś "Niemca" aby w Twoim imieniu zapytał.
No i cena.Jeśli różnią się ceną to może droższy?

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-06-10, 21:16   

Nie klej bezpośrednio na dach tylko na coś np.podwójna plexi .
Chodzi o prace dachu i przewiew powietrza pomiędzy panelem a dachem . :spoko

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-11, 08:25   

Ten SR-150-FLEX (grubszy 1000V z sunpower, nie wiem czy ten drugi z MONO-SI też nie ma tego typu ogniw) w przekroju składa się z dwu warstw. tej właściwej grubości ok.2 mm, gdzie zatopione są ogniwa oraz od spodu białej grubej i miękkiej folii grub. ok.0,5 mm. Obie warstwy są połączone oczkami metalowymi w rogach i w na środku długości na bokach. Ale zauważyłem, bo na rogu nie były zwarte, że te warstwy nie są związane, bo kiedy rozchylałem trochę tę szparę na rogu, widać było w głębi, że oddzielają się, bo są tylko do siebie przytknięte. Może zatem to jedynie zabezpieczenie od spodu panela, może jest to "zdylatowanie" połączenia z podłożem kiedy ma być przyklejony (biała miękka folia będzie przyklejona, zaś ta warstwa wierzchnia, była by luźno zamocowana do podłoża i trzymała się jedynie na tych metalowych kółkach (6 szt.). Ale moim zdaniem nie można przykleić takiej konstrukcji do dachu auta, bo panel tak naprawdę będzie trzymał się jedynie na tych metalowych oczach. Moim zdaniem nie daje to bezpieczeństwa w użytkowaniu i jeśli folia zostanie przy oczku przecięta, to amen w butach, panel odfrunie i może jeszcze zrobić nieszczęście. Ale to są moje jedynie przypuszczenie. Nie mam sposobu skontaktować się z producentem, czy projektantem takiego patentu. Może Wy macie jakieś pomysły.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 266/198
Wysłany: 2020-06-11, 18:02   

Te oczka na pewno utrzymają,nie robili by przecież,gdyby nie sprawdzało się.Zawsze możesz resztką kleju przejechać po przedniej krawędzi do kierunku jazdy aby powietrze nie próbowało oderwać panelu w trakcie jazdy.
Masz fajnie,że musisz wybierać między dwoma tylko...Strach pomyśleć gdyby było kilkanaście z tym wymiarem.Działaj,nie analizuj i nie sprawdzaj w przyszłości aby się nie gryźć.
Powodzenia.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-11, 20:50   

Dzięki rakro1, ale taka konstrukcja jest moim zdaniem nie do przyklejania ale do montażu poprzez te otwory z metalowym okuciem. Gdyby to nie dotyczyło dachu auta, gdzie nie ma możliwości częstej kontroli mocowania pod kątem czy się coś nie odrywa to oczywiście , że brałbym ten z sunpowerami. Ale moim zdaniem panel ten nie jest przystosowany do "mobilności", przekonuje mnie też i te maksymalne napięcie systemu 1000 V, czyli jakby do farmy lub dachu z baterią 43 takich solarów połączonych (chyba szeregowo 1000 : 22,89 = 43,7). Ten 60V bardziej pasuje do instalacji w kamperach. Ale jest to ciekawostka, która nie daje mnie spokoju. Może uda mnie się znaleźć znajomego, który biegle mówi po niemiecku i zadzwoni do Saronica w Hamburgu, bo przecież oni muszą znać odpowiedź. Ponieważ goni mnie czas, niestety muszę wybrać ten cienki SR150-36M Flexible, chociaż gorzej ładuje (zauważyłem, że musi mieć więcej światła aby wytwarzać podobną do tamtego dwuwarstwowego moc w danych warunkach).
Wybieram też pewność i bezpieczeństwo przyklejenia na dachu, chociaż może i masz rację rakro1 ale jednak boję się jakiegoś rozerwania czy wysunięcia się z oczka metalowego z przyklejonej folii i oderwania się w tym miejscy zewnętrznego panela, dalej to już pójdzie lawinowo aż do całkowitego oderwania. Za bardzo też nic nie da przyklejenie od czoła, bo pęd powietrza usiłuje oderwać taką powierzchnię od dachu w górę, a prędkości powyżej 100 km/godzinę generują już znaczące siły odrywające. Może ktoś biegły w fizyce nawet może je obliczyć. Z drugiej strony byłoby to rozwiązanie likwidujące naprężenia w zamocowanych panelach tworzące mikropęknięcia i awarie. Ale jeśli tak, to chyba coś o tym byłoby w instrukcji albo reklamie, a tu nic.
Jak się coś dowiem w temacie, to dam oczywiście znać.
Trzymajcie się wszyscy zdrowo.

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 231/169
Wysłany: 2020-06-11, 21:46   

Mam taki Panel przyklejony od roku 2014, na płaskowniki aluminiowe , nic się nie obrywa . Używalam Sikaflex 252 jak dobrze pamiętam,

Te oczka są jako dodatkowa możliwość mocowania np. na persingach na Łodziach, gdzie te panele są linami przez te oczka mocowane.
Przy klejeniu powierzchniownym nie spełniają te oczka żadnego zadania.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-11, 22:10   

Czołem izola. Rozumiem, że masz ten "dwuwarstwowy" z dodatkową białą miękką folią od spodu na sunpowerach, czyli SR150-FLEX 1000V. Ponieważ zamierzam bez dodatkowej konstrukcji przykleić do dachu plastikowego, widzę, że dobrze wybrałem ten drugi jednorodny SR150-36M Flexible 60V. Możesz dla mojej i może innych ciekawości coś napisać o tym palelu, który użytkujesz, jak się sprawdza oraz czy ta folia spodnia u ciebie też nie była zgrzana z warstwą wierzchnią.

izola 
Kombatant

Wysłany: 2020-06-11, 22:30   

Postaram się cos rozsądnego napisać ;)

Moj solar kupiłam w Anglii, Jak przyszedł cały był oklejony jakąs folią , byłam zdania że to do celow transportowych , górę i spod zdjąlismy ,,,od dołu została tylko płyta aluminiowa.
W opisie pisało też, tą warstwę plastykową- /cienka folia / trzeba zdiąć.
Te rozwartswianie sie tego plastyku to nnormalka - to jest tylko osłona po produkcji - to się ściąga.
Kupiłam wtedy monokrystaline są drozsze ale lepsze,

Edit,
na innym PC mam gdzieś Foty z danymi do tego solara , jak znajdę podam,ale juz nie dzisiaj.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-11, 23:12   

No to chyba myślimy o dwu różnych panelach. Jak napisałem na początku w tym, który miałem Saronic SR150_FLEX, kiedy zajrzałem pomiędzy te warstwy (tą grubszą 2mm z ogniwami zewnętrzną górną i tą z tyłu białą 05 mm, czyli nie taką znowu cienką) po rozchyleniu ich przy narożu i trochę do środka z 5 cm, to nie było tam żadnej płyty aluminiowej ani żadnej aluminiowego powierzchni, jedynie widoczny ten laminat górny i folia spodnia tylna, połączone w narożach i w połowie długości metalowymi przelotkami, jak już wiem dla mocowanie liną na jachcie. Gdyby ta spodnia była do usunięcia, nie zostałaby przecież związana okuciami, czyli tymi przelotkami metalowymi. Jeszcze jedno w panelach z aluminiowymi "plecami" wyjście kabli (czyli puszka, najczęściej kwadratowa) jest właśnie z tyłu na tych plecach. W moim panelu była po stronie wierzchniej, tej gdzie ogniwa i podłużna wąskiej.
Pozdrawiam

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-11, 23:16   

Przepraszam za błędy, tak to jest jak się pisze całkiem na trzeźwo w weekend albo święto, mówią niektórzy.

izola 
Kombatant

Wysłany: 2020-06-12, 08:06   

Masz rację, dzis i ja widzę że mowa jest o różnych produktach, ;)

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2020-06-17, 20:12   

Ok, mam ostatecznie solar ten Saronic SR150-36M Flexible (ten cienki ok.2 mm i wadze 2 kg. "Zakumulowałem" wszelkie porady co do zamocowania na moim plastikowym dachu, takim jak robi się łódki czy była przyczepa Niewiadów N-126. Wykluczam mocowanie na wkręty, bo podobnie jak w tej niewiadowskiej przyczepie od środka do wierzchniej warstwy plastikowej od środka przyklejona jest materiałowa wygładzina z gąbką izolacyjną grub.ok1 cm, i nie chcę aby wkręty wystawały z wykłądziny sufitu. A więc przyklejenie!!! I tutaj są różne szkoły, od na wieki Sikka 252 d poprzez Sikka 211 i na poliwęglan aby nie zrywały się ścieżki elektryczne panela. Zrobiłem doświadczenie i rzeczywiście w pełnym słońcu, panel dając przeszło 20 V i prąd około 7 A bardzo się nagrzał, był wręcz gorący i od zewnętrznej strony czarnych ogniw i od białego plastikowego spodu. Ale myśłę, że producent niemiecki Saronic wie o tym i odpowiednio zaprojektował połączenia ogniw, bo inaczej poszedłby z torbami wymieniając panele co sezon klientom. Czyli kleję Sikka 211 bez poliwęglanowej przekładki (tam przecież w tych komorach powietrznych powstawałby brud i nawet chyba pleśń). Dowiedziałam się jednak, że należy silikon lub klej nakłądać szpachlą metalową jako równą warstwę, wtedy grad nie uszkodzi panela. I chyba to jest logiczne, bo nie będzie się uginał przy uderzeniach i zrywał połączenia ogniw.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2020-06-17, 22:38   

z tym gradem i szpachelką to pojechałeś po bandzie😁
to nie prom kosmiczny
Wszak obie powierzchnie sa bardzo gładkie,
klej nakładaj cienkimi paskami, na panel co 3-5cm.
zewnetrzny pasek kladz blisko krawedzi tak aby po przyłożeniu
leciutko wypłynął z każdej strony,
przed aplikacją wystaw tube na słońce, klej bedzie bardzo plastyczny i sie ładnie rozleje pomiedzy powierzchniami

Neno 
zaawansowany

Piwa: 73/24
Wysłany: 2020-06-18, 07:15   

BOGI napisał/a:
Ok, mam ostatecznie solar ten Saronic SR150-36M Flexible (ten cienki ok.2 mm i wadze 2 kg. "Zakumulowałem" wszelkie porady co do zamocowania na moim plastikowym dachu, takim jak robi się łódki czy była przyczepa Niewiadów N-126. Wykluczam mocowanie na wkręty, bo podobnie jak w tej niewiadowskiej przyczepie od środka do wierzchniej warstwy plastikowej od środka przyklejona jest materiałowa wygładzina z gąbką izolacyjną grub.ok1 cm, i nie chcę aby wkręty wystawały z wykłądziny sufitu. A więc przyklejenie!!! I tutaj są różne szkoły, od na wieki Sikka 252 d poprzez Sikka 211 i na poliwęglan aby nie zrywały się ścieżki elektryczne panela. Zrobiłem doświadczenie i rzeczywiście w pełnym słońcu, panel dając przeszło 20 V i prąd około 7 A bardzo się nagrzał, był wręcz gorący i od zewnętrznej strony czarnych ogniw i od białego plastikowego spodu.

Ja mam elastyczne tego producenta już jakiś czas, +/- 20 m-cy może już będzie - i między innymi stały przez 3 tygodnie w Senegalu (pełna lampa, zero cienia), temperatura w cieniu 38-43*C i nic im nie było! Klejone na Sikę ( nie pamiętam którą) bezpośrednio do dachu.
Będę na dniach próbował to odkleić (zmiany na dachu auta) ;( To będzie ciężka robota...
Zastanawiam się jednak czy następne klejenie nie zrobić dla świętego spokoju na poliwęglan komórkowy jak większość radzi.
http://www.przezswiat.eu/blog

Odpowiedz do tematu