|
|
Panele Elastyczne |
Autor |
Wiadomość |
mirs1973
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
BOGI
doświadczony pisarz BOGI
Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
|
Wysłany: 2021-05-29, 20:46
|
|
|
Dopiero przeczutałem Twoje zapytanie, zatem może odpowiedź już być po czasie. Ale odpowiadam i to z poparciem moiego doświadczenia, niestety bolesnego. Wybierz ten 170W od polskiego dostawcy (zapewne dobre i wydajne ogniwa USA SunPower) ale pod warunkiem, że montaż i zamówienie będzie przez tę samą firmę. Ja wybralem panel, nie miał takiej mocy żaden montażysta i kiedy panel przestał ładować, to znalazlem się pomiędzy sprzedawcą a instalatorem. Sprzedawca (jest to uczciwa i wiarygodna firma) zwrocil za panel (bez odsyłania)
ale za montaż mam w plecy prawie tyle samo, no i odklejenie staje się problemem i finansowym i technicznym. A tak jeśli coś się bbędzie działo w ciągu 2 lat, to rękojmia i nic ciebie nie interesuje, oprócz terminu wymiany lub naprawy. Czyli powtarzam bo ważne, pamiętaj usługa instalacji kompleksowa. No chyba że sam sobie nbędziesz robił montaż.
Jeszcze jedno, pewnie to SunTruck (droga firma i moim zdaniem trochę zmanierowana, pewno więcej zamówień niż możliwości przerobowych) ich oferowane regulatory do kompletu są dobrej firmy (nawet bardzo dobrej) ale nie bierz PWM ale dopłać do MPPT tej samej mocy.
Co do planów zbilansowania energii w Twoim kamperze po zainstalowaniu tych 170W to i tak będzie deficyt. Abyś miał bilans lekko dodatni musi być to wsparcie panelami minimum 300W, a na bank to 400W. Jeśli możesz (bo ja musiałem mieć lekki flex) to kup sztywny, gdyż miękkie (flex) padają jak muchy, technologia nie przystosowana do warunków pracy, w efekcie przerywają się ścieżki pomiędzy ogniwami, sztywne nie są klejone, mają wentylowanie i dlatego sa niezawodne. |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2021-05-29, 21:12
|
|
|
Potwierdzam również, panele elastyczne to zło. Zrywałem i reklamowałem trzykrotnie. Reklamowałem bez odsyłania dwukrotnie rok po roku na gwarancji, firma rzetelna przysyłała nowe, raz odsyłałem przesyłką zwrotną. Wreszcie poddałem się w ub. roku i zamontowałem szklane - spokój na wiele lat.
Szkoda kasy, czasu i sił a tych potrzeba dużo aby zerwać. |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
Wysłany: 2021-05-30, 15:18
|
|
|
Panele elastyczne są ok tylko trzeba:
1. Kupić ETFE nie PET
2. Porządnie zamontować - żadnym silnym klejem!
Jest już w kilku wątkach opis sprawdzonej metody, która ma umożliwić "pływanie" panela.
Aby ochronić dach najlepiej nakleić folię samochodową, na to dopiero dajemy panel, który montujemy po obwodzie alubutylem. można dołożyć w kilku miejscach pod spodem panela cieniutkie paseczki z butylu żeby się nie wybrzuszał ale i to wydaję się zbędne.
https://allegro.pl/oferta/alubutyl-aluband-tasma-alubutylowa-0-7mm-50mm-20m-7047463264 |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-05-30, 21:49
|
|
|
Piąty rok na dachu Dukato mam przyklejony panel 160 W elastyczny na siedmiu paskach taśmy 3M po długości.
Kamper czasem rozwija szybkość 140-150 km/h / oczywiście tam gdzie jest dozwolone/ i działa |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-05-31, 10:00
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Piąty rok na dachu Dukato mam przyklejony panel 160 W elastyczny na siedmiu paskach taśmy 3M po długości.
Kamper czasem rozwija szybkość 140-150 km/h / oczywiście tam gdzie jest dozwolone/ i działa |
Ale dopiero 2 razy wyjechal na słońce. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2021-05-31, 12:02
|
|
|
Pominę to milczeniem, bo daleko jesteś. |
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2021-06-01, 19:28
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Pominę to milczeniem, bo daleko jesteś. |
Dzisiaj już troche bliżej, ale zaklepalem 2 tygodnie bo kemping prawie pełny. Jak dla mnie to lepszy od Zatonu. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2021-06-01, 21:44
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Jak dla mnie to lepszy od Zatonu. |
Gdzie? Nowalija czy Szimuni |
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2021-06-02, 08:44
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Jak dla mnie to lepszy od Zatonu. |
Gdzie? Nowalija czy Szimuni |
Strasko. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|